Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
Connect with us

Διεθνή

TikTok: Γιατί δεν το απαγορεύουν οι ευρωβουλευτές

Δημοσιεύθηκε

στις

Οι ευρωβουλευτές δεν είναι έτοιμοι να το απαγορεύσουν ακόμη, κυρίως γιατί το Tik Tok απευθύνεται στην γενιά Ζ.

Σε δυσμενή θέση βρίσκεται πλέον το TikTok, καθώς ήδη οι δημοσιογράφοι του BBC έχουν λάβει εντολή να διαγράψουν την εφαρμογή από τα εταιρικά τηλέφωνα. Πρόσφατα ο CEO της εφαρμογής Shou Zi Chew, κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις απέναντι στο Κογκρέσο.

Στην Ευρώπη, όμως, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Αν και το προσωπικό του Κοινοβουλίου έλαβε εντολή για διαγραφή της εφαρμογής από όλες συσκευές εργασίας έως τις 20 Μαρτίου, οι ευρωβουλευτές θεωρούν πως είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για τις εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τα τέλη της άνοιξης του 2024. Αξίζει να αναφερθεί ότι η εφαρμογή έχει περίπου 125 εκατομμύρια Ευρωπαίους που χρησιμοποιούν πολύ ενεργά την εφαρμογή.

Σύμφωνα με το Politico, το Κοινοβούλιο έλαβε απόφασή να απαγορεύσει την εφαρμογή από τα τηλέφωνα των υπαλλήλων του στα τέλη Φεβρουαρίου, στον απόηχο παρόμοιων κινήσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Συμβούλιο της ΕΕ και τη διπλωματική υπηρεσία της Ένωσης.

Σε επιστολή ανώτατου αξιωματούχου πληροφορικής του Κοινοβουλίου, που περιήλθε στην κατοχή του POLITICO, αναφέρεται ότι το θεσμικό όργανο έλαβε την απόφαση αφού είδε παρόμοιες απαγορεύσεις από ομοσπονδιακές κυβερνήσεις των ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και για να αποτρέψει «πιθανές απειλές» κατά του Κοινοβουλίου και των βουλευτών του.

Για το Κοινοβούλιο, ήταν μια αξιοσημείωτη στροφή. Μόλις λίγους μήνες νωρίτερα οι ευρωβουλευτές, συμπεριλαμβανομένου της Προέδρου Metsola και 14 αντιπροέδρων, ενέκριναν την έναρξη ενός επίσημου λογαριασμού του Κοινοβουλίου στο TikTok, σύμφωνα με ένα έγγραφο «TikTok strategy» της Γενικής Διεύθυνσης Επικοινωνιών του Κοινοβουλίου με ημερομηνία 18 Νοεμβρίου που είδε το POLITICO.

Αξιέπαινη πρωτοβουλία: Μαθήτρια μειονοτικού σχολείου στην Ξάνθη απέδωσε τον εθνικό ύμνο στη νοηματική

Ποια τα οφέλη για την έναρξη λογαριασμού Tik Tok του Ευρωκοινοβουλίου
«Οι βουλευτές και οι πολιτικές ομάδες ανοίγουν ολοένα και περισσότερο λογαριασμούς στο TikTok», αναφέρεται στο έγγραφο, επισημαίνοντας ότι οι έφηβοι που θα είναι τότε 16 ετών θα έχουν δικαίωμα ψήφου το 2024. «Ο κύριος σκοπός του ανοίγματος ενός καναλιού TikTok για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι να συνδεθεί άμεσα με τη νέα γενιά και τους ψηφοφόρους που ψηφίζουν για πρώτη φορά στις ευρωπαϊκές εκλογές του 2024, ιδίως μεταξύ της γενιάς Z», αναφέρεται.

Ένα άλλο υποτιθέμενο όφελος από την έναρξη ενός επίσημου λογαριασμού TikTok θα ήταν η αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, αναφέρεται στο έγγραφο.

Το πιο περίεργο είναι ότι ο μόνος σημαντικός λογαριασμός TikTok που ισχυρίζεται ότι εκπροσωπεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι στην πραγματικότητα ένας ψεύτικος λογαριασμός, τον οποίο το Κοινοβούλιο ζήτησε από το TikTok να αφαιρέσει.

Τρόποι παράκαμψης
Μεταξύ αυτών που θα χάσουν από τη νέα πολιτική του TikTok είναι οι πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ορισμένες από αυτές τις ομάδες έχουν μεγάλη εμβέλεια στην κινεζική εφαρμογή. Για παράδειγμα η μεγαλύτερη ομάδα στο Κοινοβούλιο, το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, έχει 51.000 οπαδούς στο TikTok.

Ο εκπρόσωπος Pedro López απέρριψε προηγουμένως την κίνηση του Κοινοβουλίου να σταματήσει τη χρήση του TikTok ως «παράλογη», υποσχόμενος ότι ο λογαριασμός του ΕΛΚ θα παραμείνει ενεργός. Ο López έγραψε στο POLITICO ότι «θα χρησιμοποιούμε ειδικούς υπολογιστές … μόνο για το TikTok και δεν θα συνδέονται με κανένα δίκτυο του ΕΚ ή του ΕΛΚ».

Αυτή είναι η ίδια στρατηγική που όλες οι άλλες πολιτικές ομάδες με λογαριασμό στο TikTok – Αριστερά, Σοσιαλιστές και Δημοκράτες (S&D) και Liberal Renew – δήλωσαν ότι θα χρησιμοποιήσουν προκειμένου να παρακάμψουν την απαγόρευση του TikTok σε συσκευές εργασίας, όπως τηλέφωνα, υπολογιστές ή tablet, σύμφωνα με εκπροσώπους. Περίπου 30 νομοθέτες της Renew Europe είναι ενεργοί στην πλατφόρμα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ομάδας.

Πέρα από τις ομάδες, είναι τα μεμονωμένα μέλη του κοινοβουλίου -ιδιαίτερα εκείνα που είναι δημοφιλή στην εφαρμογή- που αντιδρούν στις προσπάθειες περιορισμού της χρήσης του. Η Clare Daly, ανεξάρτητη βουλευτής της Ιρλανδίας που ανήκει στην ομάδα της Αριστεράς, είναι μία από τις πιο δημοφιλείς ευρωβουλευτές στην πλατφόρμα με πάνω από 370.000 συνδρομητές που παρακολουθούν αποσπάσματα από τις ομιλίες της στην ολομέλεια. Η Daly απέκτησε περίπου 80.000 επιπλέον οπαδούς μέσα σε λίγες μόνο εβδομάδες από τότε που ανακοινώθηκε η απαγόρευση του Κοινοβουλίου.

Προτεραιότητα η κυβερνοασφάλεια – Με ποιον τρόπο θα χρησιμοποιούν το Tik Tok
Η Daιly σε ένα email καταφέρθηκε εναντίον της νέας πολιτικής του Κοινοβουλίου: «Η απόφαση αυτή δεν καθοδηγείται από μια σοβαρή εκτίμηση απειλής. Πρόκειται για θέατρο ασφαλείας, περισσότερο για να κατευνάσει ένα κλίμα γεωπολιτικής σινοφοβίας στην πολιτική της ΕΕ παρά για την προστασία ευαίσθητων πληροφοριών ή τον μετριασμό των απειλών για την κυβερνοασφάλεια», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον Moritz Körner, ευρωβουλευτή της κεντρώας ομάδας Renew Europe, η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα. «Οι πολιτικοί θα πρέπει να σκέφτονται πρώτα την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και την κατασκοπεία πριν σκεφτούν τις εκλογές τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», δήλωσε στο POLITICO, προσθέτοντας ότι δεν έχει λογαριασμό στο TikTok.

«Θα χρησιμοποιήσουμε ένα εικονικό τηλέφωνο και όχι πια τα τηλέφωνα της δουλειάς μας. Αυτό το [εικονικό] τηλέφωνο θα χρησιμοποιείται μόνο για την παραγωγή βίντεο», δήλωσε ένας βοηθός του Γερμανού σοσιαλδημοκράτη βουλευτή Delara Burkhardt, ο οποίος έχει σχεδόν 2.000 οπαδούς.

Ο βοηθός ανέφερε ότι η πλατφόρμα οδηγεί σε μια πιο φιλική, λιγότερο τραχιά πολιτική συζήτηση από άλλες πλατφόρμες όπως το Twitter: «Στο TikTok η κουλτούρα είναι πιο ευγενική, δεχόμαστε περισσότερες ερωτήσεις».

in.gr


Ροή ειδήσεων

Advertisement