Connect with us

Ελλάδα

«Τσιμπά» καθημερινά η αμόλυβδη-Σε ανοδική πορεία η τιμή των καυσίμων, πόσο ακριβαίνει το γέμισμα στο ρεζερβουάρ για την έξοδο του Πάσχα

Published

on

Κοντά στα 2 ευρώ το λίτρο βρέθηκε χθες Τετάρτη η απλή αμόλυβδη βενζίνη στην Πάτρα η τιμής της οποίας έχει «τσιμπήσει» ήδη έως και 60 λεπτά μέσα σε διάστημα λίγων ημερών στα πρατήρια της πόλης.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων του Υπουργείου Ανάπτυξης, χθες Τετάρτη 5 Απριλίου η τιμή απλή Αμόλυβδη (95 οκτανίων) έφτασε στα 1,959 ευρώ, η ανώτερη τιμή στην Πάτρα.

Υπεθυμίζεται ότι η μέση τιμή για την απλή αμόλυβδη σε όλη τη χώρα στα τέλη της περασμένης εβδομάδας (Παρασκευή 31/3/2023) ήταν 1,914 ευρώ το λίτρο ενώ στην Αχαϊα η μέση τιμή ήταν στα 1,924 ευρώ το λίτρο.

Τη Δευτέρα που μας πέρασε η απλή Αμόλυβδη έκανε μικρό άλμα με 1,93 ευρώ το λίτρο κατά μέσο όρο στα πρατήρια της Αχαΐας και προχθές Τρίτη 4 του μηνός ανέβηκε στα 1,932, κατά μέσο όρο.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την έξοδο της 25ης Μαρτίου η Αμόλυβδη στην Αχαΐα σε εβδομαδιαία βάση ήταν στα 1,9 ευρώ το λίτρο (1,903 ευρώ για την ακρίβεια.

Ουσιαστικά η τιμή του καυσίμου έχει τσιμπήσει μέσα σ ένα 10ήμερο μια αύξηση στα 0,3 έως 0,6 ευρώ, στο λίτρο.

Η τάση των τιμών και τα επόμενα 24ωρα αναμένεται να είναι ανοδική καθώς μόλις το περασμένο Σαββατοκύριακο ο ΟΠΕΚ (πετρελαιοπαραγωγές χώρες) αποφάσισε να μειώσει την παγκόσμια παραγωγή από τον Μάιο και αυτόματα οι τιμές του πετρελαίου της Βόρειας Θάλασσας και στις ΗΠΑ αυξήθηκαν περισσότερο από 4 δολάρια το βαρέλι. Το άλμα των τιμών έως και 8% ήταν το ισχυρότερο σε περίπου ένα χρόνο.

Ο περιορισμός της παραγωγής και η σχετική άνοδος των τιμών του πετρελαίου δυσχεραίνουν τον αγώνα των τραπεζών ενάντια στον πληθωρισμό ο οποίος μάλιστα στη χώρα μας έπεσε στο 6,1% τον Φεβρουάριο (2023). Τον περασμένο Σεπτέμβριο ο πληθωρισμός στη χώρα μας έτρεχε σε ετήσια βάση, για το 2022, στο 12%.

Πρατηριούχοι εκτιμούν ότι η αύξηση των τιμών στα καύσιμα μπορεί να είναι παροδική, λόγω της ζήτησης για το Πάσχα.
Σε κάθε περίπτωση, για την έξοδο του Πάσχα κάθε γέμισμα στο ρεζερβουάρ αναμένεται να κοστίζει από 20 έως 25 ευρώ παραπάνω!

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement