Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

«Μπράβο μαμά, μπράβο από όλους μας»-Η Πατρινή, Χριστίνα Φαρμάκη, μητέρα δυο αγοριών, πήρε 2ο πτυχίο στο όνειρο ζωής της

Μιλάει αποκλειστικά στην «Γ» για τις σπουδές της στην Αρχιτεκτονική και τα μελλοντικά της σχέδια

Published

on

Μπράβο μαμά!! Μια δυνατή χαρούμενη παιδική φωνή αντήχησε σε όλο το αμφιθέατρο. Ήταν μια ηχηρή κραυγή νίκης όταν ακούστηκε το όνομα Χριστίνα Φαρμάκη, στην καθιερωμένη πρόσκληση για την παραλαβή του πτυχίου, εν προκειμένω της Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Πατρών στην ορκωμοσία της 4ης Απριλίου 2023.

Η αυθόρμητη επευφημία ήρθε απροσδόκητα από τον 6χρονο γιό της πτυχιούχου πια Αρχιτεκτόνισσας Χριστίνας Φαρμάκη.
Μια απρόσμενη ολόθερμη επιβράβευση που συνέγειρε όλο το αμφιθέατρο.
Για την Χριστίνα Φαρμάκη φάνηκε να έδωσε την ίδια χαρά με το 2ο πτυχίο που πήρε στα χέρια της. Ή μήπως ένα ακόμα τεράστιο πτυχίο, μια ακριβή μοναδικής αξίας αμοιβή για την προσπάθεια της, το μπράβο του μικρού γιού της;

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πάτρα. Σε αυτή την πόλη ονειρεύτηκε, αναζήτησε τα θέλω της και χάραξε τους στόχους για το μέλλον της. Η άριστη μαθήτρια που ζωγράφιζε από μικρή, της άρεσαν οι εικαστικές τέχνες, το θέατρο και η Αρχιτεκτονική ήταν όνειρο και στόχος. Έγινε Αρχιτέκτονας.
Έχει όμως και άλλους στόχους που αποκαλύπτει στην «Γ» σε μια αποκλειστική συνέντευξη.… «Πήραμε μαζί με τον γιό μου το πτυχίο. Έβλεπε και κυρίως ένοιωθε την προσπάθεια μου και ήταν επόμενο να εκφράσει με αυτό τον εκρηκτικό τρόπο τη χαρά του», εξηγεί στην «Γ» η πτυχιούχος της Αρχιτεκτονικής και Μηχανικός Χωροταξίας -Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης, που διατηρεί κατασκευαστική εταιρεία από το 2019.

-Είπατε ότι πήρατε μαζί με τον γιό σας το πτυχίο. Τι ακριβώς εννοείτε;

«Θα σας εξηγήσω. Όταν έδωσα κατατακτήριες στην Αρχιτεκτονική γνώρισα το άντρα μου. Έως ότου βγουν τα αποτελέσματα καθώς η σχέση μας είχε ραγδαία εξέλιξη παντρευτήκαμε. Βγήκαν τα αποτελέσματα πέρασα στην Σχολή, αλλά θεώρησα ότι έπρεπε να πάρω αναστολή φοίτησης και να φύγω με τον άνδρα μου που μετατέθηκε στο Καστελόριζο. Γυρίσαμε αλλά «ήρθε» ο γιός μας όποτε ξεκίνησα την Σχολή μαζί του. Για αυτό είπα πήραμε μαζί με τον γιό μου πτυχίο. Παράλληλα δούλευα γιατί διατηρώ κατασκευαστική εταιρεία από το 2019».

-Φοιτήτρια σε ένα επίπονο αντικείμενο και συγχρόνως μητέρα -εργαζόμενη και μάλιστα όπως καταλαβαίνουμε αυτό είναι το 2ο πτυχίο σας. Ποιο ήταν το πρώτο αντικείμενο των σπουδών σας;

«Είμαι μητέρα δυο αγοριών. Ο Δημήτρης που είναι 6 ετών είναι αυτός που φώναξε μπράβο μαμά και ο μικρός μας είναι μόλις τεσσάρων μηνών. Πραγματικά δύσκολο να είσαι μητέρα, εργαζόμενη και παράλληλα φοιτήτρια. Χρειάζεται ισχυρή θέληση, πολλή δουλειά, πάθος και αγάπη για το αντικείμενο των σπουδών σου και κυρίως πειθαρχία για την επιτυχή διαχείριση του τρισδιάστατου των υποχρεώσεων σου. Παράλληλα εξαιρετικά σημαντική παράμετρος ήταν και είναι η αμέριστη στήριξη από τον σύζυγό μου και η βοήθεια από το οικογενειακό περιβάλλον μου. Όσο για το πρώτο πτυχία σπούδασα στο Πολυτεχνείο Βόλου στο Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας -Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης».

-Γιατί επιλέξατε 2ο πτυχίο την Αρχιτεκτονική;

«Γιατί πέρα από το καθαρά επαγγελματικό κομμάτι που προσφέρει έξτρα δικαιώματα και ανοίγει νέες προοπτικές, δεν θα μπορούσα να με φανταστώ να μην λειτουργώ σαν Αρχιτέκτονας. Όπως είπε ο Καθηγητής Παναγιώτης Δραγώνας ο αντιπρόεδρος της Σχολής στην ορκωμοσία «Η Αρχιτεκτονική δεν μόνον ένας επιστημονικός κλάδος, αλλά κυρίως είναι ο τρόπος που αντιλαμβάνεσαι την πραγματικότητα»

-‘Όνειρο ζωής που έγινε πραγματικότητα. Αν σας ζητούσα να μου περιγράψετε πως βιώνετε την Αρχιτεκτονική;

«Όταν μπαίνουμε στην διαδικασία να σχεδιάσουμε τον χώρο διοχετεύουμε και αποτυπώνουμε τις ιδέες μας με στόχο να δώσουμε λύσεις και να δημιουργήσουμε νέες προοπτικές με μια πιο κοινωνική διάσταση. Τι εννοώ; Αυτό αποτυπώνεται αισθητικά με το να δημιουργείς καλαίσθητα κτίσματα και παράλληλα με την λειτουργικότητα του χώρου».

-Είχατε εκφραστεί από μικρή μέσα από το σχέδιο;

«Ναι, από μικρή ζωγράφιζα. Με γοήτευε να αποτυπώνω αυτά που έβλεπα ή φανταζόμουνα. Παράλληλα με μάγευε η φωτογραφία. Ο φωτογραφικός φακός που έχει την δυνατότητα να «παγώνει» τη στιγμή στον χρόνο, είναι μια μαγευτική πραγματικότητα. Με γοήτευαν όλες οι εικαστικές τέχνες και παράλληλα το θέατρο».

«Συνεργασία με ανθρώπους του πνεύματος»

– Είστε «εραστής» της τέχνης λοιπόν;

«Σίγουρα ναι. Μακάρι η πραγματικότητα να μου άφηνε χώρο να εκφραστώ συνεχώς με αυτόν τον τρόπο αλλά το προσπαθώ. Είναι για μένα ανάγκη. Ουσία ζωής. Στους στόχους μου εμπεριέχεται η διεύρυνση των συνεργασιών μου. Θέλω να έρθω σε επαφή και να συνεργαστώ με ανθρώπους του πνεύματος και της τέχνης και να απορρεύσουν ας πούμε συνεργασίες για σκηνογραφίες στο θέατρο. Θα δούμε τι θα καταφέρω. Το πεδίο είναι ανοικτό και τα θέλω μου ισχυρά».

«Πειθαρχία το κλειδί της επιτυχίας»

-Μητέρα, εργαζόμενη και με βαριές αποσκευές νέων στοχεύσεων, είναι μια δύσκολη προοπτική. Πως ελπίζετε να τα καταφέρετε;

«Με πολλή δουλειά, πάθος για αυτά που κάνω και αυτά που θέλω, αισιοδοξία και το κυριότερο πειθαρχία. Πειθαρχία στην διεκπεραίωση των καθημερινών αναγκών αλλά επιμονή και πειθαρχία στους προσωπικούς στόχους. Θεωρώ ότι είναι το κλειδί για την επίτευξη ‘όλων των στόχων».

Ροή ειδήσεων

Advertisement