Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Υπό άκρα μυστικότητα έλεγχος της Επιτροπής Ανταγωνισμού την Τετάρτη σε μεγάλη εξαγωγική επιχείρηση σταφίδας της Αχαΐας

Published

on

Την ικανοποίησή τους εκφράζουν παραγωγοί από την ευρύτερη περιοχή μετά την προχθεσινή παρέμβαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού και τον έλεγχο για χειραγώγηση της τιμής του προϊόντος σε βάρος του παραγωγού.

Αξιολογώντας και σχετικές καταγγελίες η Επιτροπή Ανταγωνισμού διενήργησε την Τετάρτη αιφνίδιο επιτόπιο έλεγχο σε τοπική μεγάλη συνεταιριστική επιχείρηση της Αχαΐας η οποία δραστηριοποιείται στη συλλογή, επεξεργασία και εμπορία σταφίδας, κατέχοντας μάλιστα δεσπόζουσα θέση στην αγορά.

Η έρευνα έγινε στο πλαίσιο αυτεπάγγελτης εισαγγελικής έρευνας για την διερεύνηση σχετικής καταγγελίας που αφορά στην χειραγώγηση της τιμής προς τα κάτω με πιθανή οικονομική ζημιά για τους παραγωγούς. Σημειώνεται ότι η διεξαγωγή τέτοιων ελέγχων γίνεται σε επιχειρήσεις από τις οποίες μπορεί να συλλεχθούν στοιχεία για εναρμονισμένες πρακτικές στην αγορά είναι πάγια τακτική της Επιτροπής η οποία, όπως διευκρίνισε και σε σχετική της ανακοίνωσή της, «δεν προδικάζει ότι οι επιχειρήσεις έχουν εμπλακεί σε αντί-ανταγωνιστική συμπεριφορά ούτε προδικάζει το αποτέλεσμα της έρευνας».

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, η Επιτροπή Ανταγωνισμού «θεματοφύλακας της εύρυθμης λειτουργίας της ελεύθερης αγοράς, είναι επιφορτισμένη με την εφαρμογή των κανόνων ανταγωνισμού».

Ο έλεγχος που ξεκίνησε την Τετάρτη επεκτείνεται και σε άλλες εξαγωγικές επιχειρήσεις στη σταφίδα και αφορά αθέμιτες πρακτικές στην διαμόρφωση της τιμής με βάση σχετικές διατάξεις νόμων οι οποίες

@ απαγορεύουν συμπράξεις μεταξύ επιχειρήσεων (συμφωνίες, αποφάσεις ενώσεων ή εναρμονισμένες πρακτικές) που έχουν ως αντικείμενο ή αποτέλεσμα τον περιορισμό του ανταγωνισμού,

@ απαγορεύουν σύμπραξη και ανακοίνωση μελλοντικών προθέσεων τιμολόγησης προϊόντων και υπηρεσιών προς ανταγωνιστές αλλά και

@ την καταχρηστική συμπεριφοράς επιχειρήσεων με δεσπόζουσα θέση στην αγορά.

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού επισημαίνει ότι στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, «θα παρεμβαίνει κατά άμεση προτεραιότητα όπου κρίνεται απαραίτητο και θα εξετάζει κάθε σχετική περίπτωση που θα υποπέσει στην αντίληψή της, με την υποβολή καταγγελίας, αίτησης επιείκειας ή ανώνυμων σχετικών πληροφοριών μέσω του ασφαλούς ψηφιακού περιβάλλοντος και θα επιβάλλει αυστηρότατες διοικητικές κυρώσεις στις επιχειρήσεις που τυχόν μετέρχονται αντι-ανταγωνιστικών πρακτικών».

Από την πλευρά της επιχείρησης, σύμφωνα με πληροφορίες, γίνεται λόγος για υπερβάλλοντα ζήλο των ελεγκτικών αρχών σε μια χρονική περίοδο κατά την οποία η εξαγωγή συνεχίζει να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, εξαιτίας της μείωσης της ζήτησης η οποία ξεκίνησε από την περίοδο έναρξης της πανδημίας του covid-19 και συνεχίζεται με τεράστια απούλητα αποθέματα στις αποθήκες.

ΕΝΘΕΤΟ ΣΠΑΣΜΕΝΟ

φωτο γιάχος

«Παιχνίδια σε βάρος των παραγωγών»

Η δημοσιοποίηση της πληροφορίας για πιθανή απόπειρα να κρατηθεί χαμηλά η τιμή παραγωγού προκάλεσε την αντίδραση αγροτο-συνδικαλιστών στην Αιγιάλεια.

Βρισκόμαστε λίγο πριν το Πάσχα και οι παραγωγοί σταφίδας είναι απλήρωτοι από το περασμένο καλοκαίρι. Το σύνολο των τιμολογίων που έχουν κοπεί εδώ και επτά μήνες από ιδιώτες μεταποιητές και εξαγωγείς που έχουν παραλάβει ποσότητες δεν έχει ακόμη εξοφληθεί. Έχει πληρωθεί μια τιμή 80 λεπτά/κιλό από συνεταιριστική και 70 λεπτά/κιλό από ιδιώτες εξαγωγείς. Πριν τον covid-19 η σταφίδα είχε τιμολόγιο για τον παραγωγό πάνω από 2 ευρώ το κιλό και τώρα παλεύουμε για το 1,20-1,25 ευρώ/κιλό και είμαστε και απλήρωτοι. Εκκρεμεί ακόμη να πληρωθεί η Συνδεδεμένη Ενίσχυση, η έκτακτη Ενίσχυση de Minimis που έχει υποσχεθεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Με τους παραγωγούς απλήρωτους γίνονται παιχνίδια με τις τιμές προκειμένου να πάμε ακόμη πιο χαμηλά την επόμενη χρονιά, πραγματικά νιώθουμε θλίψη και απόγνωση» αναφέρει στη «Γ» ο Κώστας Γιάχος, μέλος του προεδρείου στον Ανεξάρτητο Αγροτικός Σύλλογο Αιγιαλείας.

Ροή ειδήσεων

Advertisement