Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Τα… εμπόδια των επενδυτών του «Club Med»

Παρακάμπτονται περιορισμοί με το συντελεστή δόμησης για να προχωρήσει η αξιοποίηση του ακινήτου στο Λαμπίρι!

Published

on

Με μεταφορά συντελεστή δόμησης από ακίνητα που βρίσκονται εντός της εδαφικής περιφέρειας της κοινότητας της Ζήριας αλλά και μεγαλύτερη περίοδο χάριτος, σε σχέση με την έναρξη της υποχρέωση καταβολής του ετήσιου μισθώματος, παρακάμπτονται εμπόδια της σχεδιαζόμενης επένδυσης για την κατασκευή Resort των 5 Aστέρων και πολυτελών παραθεριστικών κατοικιών στο πλαίσιο της αξιοποίησης των 75 στρεμμάτων του πρώην «Club Μed», στο Λαμπίρι.

Όπως είναι ήδη γνωστό, η υπογραφή της πολυετούς μίσθωσης (48 χρόνια) από τον ιδιοκτήτη του χώρου, τον Φιλοπροοδευτικό Σύλλογο στο Λαμπίρι, ξεμπλόκαρε πρόσφατα καθώς ο επενδυτής, η Azur Selection SΑ, προχώρησε και στην σχετική ανακοίνωση, στο πλαίσιο της ενημέρωσης επενδυτών για την είσοδό της στο Χρηματιστήριο του Παρισιού “Euronext”.

Η ανακοίνωση κρίθηκε επιβεβλημένη καθώς το «Club Μed» αποτελεί ιστορικά ένα από τα ισχυρότερα τουριστικά γαλλικά brand, μεταφέροντας σε ετήσια βάση δεκάδες χιλιάδες Γάλλους τουρίστες στη χώρα και βέβαια, έως πρόσφατα, και στην Αιγιαλεία.
Η αρχική συμφωνία για την υπογραφή της μίσθωσης του χώρου «πάγωσε» το καλοκαίρι του 2021 μετά τη μεγάλη φωτιά στη Ζήρια που κατέκαψε την έκταση μεγάλο μέρος της οποίας είναι δασικό.

Ο επενδυτής επανεμφανίστηκε όμως δεσμευόμενος πλέον να προχωρήσει σε αποκατάσταση του καμένου καθώς το σχέδιό του περιλαμβάνει την ανάπτυξη πολυτελών κατοικιών και διαμερισμάτων, προσαρμοσμένων όμως στο φυσικό περιβάλλον. Απαίτησε όμως επέκταση της περιόδου χάριτος, με την μη καταβολή μισθωμάτων για τα πρώτα χρόνια.

Οι άνθρωπου του Φιλοπροοδευτικού Συλλόγου δέχτηκαν την αλλαγή των όρων του διαγωνισμού και, σύμφωνα με πληροφορίες, στο νέο μισθωτήριο το οποίο είναι ήδη υπογεγραμμένο, η περίοδος χάριτος, από τριετής, επεκτάθηκε στην 5ετία.

Με βάση το ελάχιστο ποσό δέσμευσης, υπολογίζεται ότι ο επενδυτής δεν θα καταβάλει μισθώματα περί τα 400 χιλιάδες ευρώ περίπου, κατά 150 χιλ. ευρώ προσαυξημένα εξαιτίας της επέκτασης της περιόδου χάριτος…

Ένα ακόμη πρόβλημα, περισσότερο σημαντικό βέβαια καθώς αναμένεται να καθορίσει το ύψος της επένδυσης, είναι η μεγάλοι περιορισμοί δόμησης στο ακίνητο. Στο γήπεδο στο πρώην «Club Μed» υφίσταται δασική έκταση όπου απαγορεύεται η δόμηση ενώ περιορισμοί υπάρχουν τόσο σε σχέση με την απόσταση που θα πρέπει να έχουν το Resort και οι αυτόνομες παραθεριστικές κατοικίες από τη θάλασσα αλλά και την Εθνική και παλαιά Εθνική Οδό.

Μια άλλη κατηγορία περιορισμών αφορά την δομημένη επιφάνεια και τον όγκο των κτιρίων και έχει σχέση με την εκτός σχεδίου πόλης δόμηση στο Λαμπίρι. Το ποσοστό του ακινήτου προς αξιοποίηση, από τα 74 στρέμματα, περιορίζει τα σχέδια που θα πρέπει να υποβληθούν για μια έκταση κάτω από τα 30, με τους παράλληλους περιορισμούς σε όγκο κατασκευών αλλά και αποστάσεις μεταξύ των κτιρίων και εγκαταστάσεων.

Σε αυτό το σημείο παρενέβησαν τόσο ο Δήμος όσο και η Δημοτική Ενότητα Ερινεού καθώς το αρχικό project, ακόμη και με τους πιο αισιόδοξους υπολογισμούς, θα έπρεπε να περιοριστεί σχεδόν στο μισό! Αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη μια διαδικασία παραχώρησης ακινήτων, μέσω του επενδυτή, στο δήμο.

Η ανταλλαγή αυτή γίνεται με τρόπο οργανωμένο: Ο επενδυτής μισθώνει ακίνητα στον Ερινεό και τα παραχωρεί ελεύθερα κτισμάτων (για κοινόχρηστους χώρους, πλατείες και γήπεδα αθλοπαιδιών) , αυξάνοντας τον συντελεστή δόμησης στο κυρίως… πεδίο ενδιαφέροντός του που είναι η έκταση του πρώην “Club Med” στο Λαμπίρι.

Ροή ειδήσεων

Advertisement