Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

«Μείζον θέμα οι ελλείψεις αντιδιαβητικών φαρμάκων»

Τονίζει στην «Γ» ο ειδικός παθολόγος, δρ. Παν/μίου Πατρών Κωνσταντίνος Ζησιμόπουλος γράφει στην «Γ»

Published

on

Την αναγκαιότητα άμεσης λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση του προβλήματος που έχει ανακύψει από τις ελλείψεις φαρμάκων επισημαίνει στην «Γ» ο ειδικός παθολόγος, δρ. Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών Κωνσταντίνος Ζησιμόπουλος.

Ειδικότερα, επισημαίνει: «Μείζον θέμα που εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία αποτελούν οι ελλείψεις φαρμάκων από τα ράφια των φαρμακείων. Όλο και συχνότερα αντιβιώσεις, αντιϋπερτασικά, αντιδιαβητικά, αλλά και πλήθος άλλων φαρμάκων γίνονται δυσεύρετα και οι ασθενείς δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στις θεραπείες τους. Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει ανακύψει σοβαρό ζήτημα με την έλλειψη που παρατηρείται στο ενέσιμο αντιδιαβητικό φάρμακο Semaglutide (OZEMPIC). Το φάρμακο αυτό προορίζεται αποκλειστικά και ΜΟΝΟ για ασθενείς πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου ΙΙ. Ωστόσο, υπάρχουν αναφορές για διάθεση του προϊόντος κατά παρέκκλιση των θεραπευτικών πρωτοκόλλων (off label χορήγηση), σε μη διαβητικούς ασθενείς.

Κύρια αιτία του φαινομένου αυτού αποτελεί η λανθασμένη εντύπωση που έχει παρεισφρήσει σε μερίδα του πληθυσμού, ότι η χρήση της Σεμαγλουτίδης οδηγεί σε απώλεια βάρους, αλλά και η κατά παρέκκλιση των θεραπευτικών πρωτοκόλλων συνταγογράφησή τους.

Συνεπώς, καθώς γίνεται χρήση του φαρμάκου από μη διαβητικούς, οδηγούμαστε σε εξάντληση των διαθέσιμων αποθεμάτων με αποτέλεσμα οι διαβητικοί ασθενείς να μην έχουν πρόσβαση στη θεραπεία τους, την οποία και προφανώς έχουν ανάγκη».

Και προσθέτει με έμφαση: «Εμπρός στο ζήτημα που έχει ανακύψει, είναι επιτακτική ανάγκη η άμεση λήψη μέτρων που θα αφορά τη συνταγογράφηση και τη διάθεση του φαρμάκου. Μεταξύ άλλων:

  • Ισχυρή σύσταση από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και τους κατά τόπους Ιατρικούς Συλλόγους για τήρηση των θεραπευτικών πρωτοκόλλων.
  • Τήρηση εκ μέρους των Ιατρών των θεραπευτικών πρωτοκόλλων που αφορούν στη χρήση αντιδιαβητικών φαρμάκων.
  • Αναδρομικός έλεγχος σε βάθος διετίας της συνταγογράφησης της Σεμαγλουτίδης σε ότι αφορά την χορήγησή της σύμφωνα με τα θεραπευτικά πρωτόκολλα.
  • Συνταγογράφηση ΜΟΝΟ από διαβητολόγους.
  • Ενημέρωση του πληθυσμού ότι η Σεμαγλουτίδη δεν έχει ένδειξη για απώλεια βάρους, αλλά αποτελεί θεραπεία που προορίζεται για το Σακχαρώδη Διαβήτη.
  • Χορήγηση από το φαρμακείο ΜΟΝΟ με ιατρική συνταγή που θα συνοδεύεται και από ιατρική γνωμάτευση.

Μόνο η ορθή και βάσει ενδείξεων χορήγηση θεραπειών μπορεί να διασφαλίσει την απρόσκοπτη πρόσβαση του ασθενούς στη θεραπεία του!».

 

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement