Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Μαρίνος Σκανδάμης: «Με την κοινωνία στο προσκήνιο»-Ο υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, τομεάρχης Πολιτικής Προστασίας μιλά στη “Γ”

«Δεν θα γίνουμε δεκανίκι κανενός κόμματος. Η συνεργασία με τη μορφή της διανομής υπουργείων μας αφήνει αδιάφορους»

Published

on

Βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του αγώνα προκειμένου το ΠΑΣΟΚ στην Αχαΐα να πιάσει το νήμα της παράδοσης και στις εκλογές της 21ης Μαΐου να βγει ισχυρό θέτοντας την κοινωνία ξανά στο προσκήνιο και την χώρα μας σε μια νέα πορεία.

Ο Μαρίνος Σκανδάμης. τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη, διδάκτωρ Νομικής και υποψήφιος βουλευτής Αχαΐας με το ΠΑΣΟΚ, μιλά στην «Γ» για τους εκλογικούς στόχους του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, το προσωπικό του στοίχημα, αλλά και για την πρόταση του κόμματός του για μια κυβέρνηση συνεργασίας μέσα από προγραμματική σύγκλιση στέλνοντας σαφές μήνυμα ότι «η συνεργασία με τη μορφή της διανομής υπουργείων μας αφήνει αδιάφορους».

«Γ»: Κύριε Σκανδάμη, έχουμε μπει στην τελική ευθεία για τις κάλπες με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ να στοχεύει σε ισχυρό διψήφιο ποσοστό. Ποιο είναι αυτό και τι θα σημαίνει πολιτικά για το κόμμα σας και τη χώρα;

«Δεν βρίσκω νόημα στον αριθμητικό προσδιορισμό ενός πολιτικού στόχου. Στις εκλογές του 2019 πήραμε 8,1% και αυτό είναι το σημείο εκκίνησης. Ο ρεαλιστικός στόχος που έχουμε θέσει είναι όντως το ισχυρό διψήφιο ποσοστό και ο καθένας μπορεί να καταλάβει τι σημαίνει αυτό. Επιτρέψτε μου όμως να προσθέσω κάτι ακόμα. Η σημαντική ενδυνάμωση του ΠΑΣΟΚ είναι κάτι παραπάνω από εκλογικά ποσοστά. Είναι η προϋπόθεση για μια νέα πορεία της χώρας με την κοινωνία στο προσκήνιο και χωρίς τις τοξικότητες που ζήσαμε στο διάστημα των δύο τελευταίων διακυβερνήσεων».

«Γ»: Ποιο είναι το πολιτικό διακύβευμα αυτών εκλογών;

Η πατρίδα μας πρέπει να αλλάξει σελίδα. Σε επίπεδο θεσμικό και δημοκρατικών ελευθεριών, το παρακράτος των υποκλοπών, η έλλειψη πολυφωνίας και πλουραλισμού των κυριαρχικών ΜΜΕ, η διαρκής κυβερνητική παρέμβαση και προσβολή του ρόλου της Δικαιοσύνης και των Ανεξαρτήτων Αρχών έχουν αμαυρώσει διεθνώς την εικόνα της χώρας μας και την έχουν καταβαραθρώσει σε κάθε διεθνή κατάταξη για την ποιότητα της δημοκρατίας. Σε επίπεδο αναπτυξιακό και κοινωνικό, η συγκυβέρνηση της ΝΔ με τα μεγάλα συμφέροντα, έχουν παραγάγει ένα αποτυχημένο οικονομικό μοντέλο που δουλεύει μόνο για τους λίγους και εκλεκτούς φίλους της κυβέρνησης. Από την απάντηση των εκλογέων στο δίλημμα πρόοδος ή συντήρηση, δηλαδή από τη μια ΠΑΣΟΚ της κοινωνικής ισορροπίας ή από την άλλη ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ με τις αντιθεσμικές και αντιλαϊκές πολιτικές τους, θα καθορισθεί το μέλλον της χώρας.

«Γ»: Καλείτε τον λαό να στηρίξει το κόμμα σας προτάσσοντας την ανάγκη αλλαγής. Πιστεύετε πως μπορείτε να τον πείσετε μετά και την υπόθεση Καϊλή και τα σκάνδαλα του παρελθόντος;

«Μπορούμε να πείσουμε και ήδη τον πείθουμε. Το ΠΑΣΟΚ είναι κάτι πολύ μεγαλύτερο από μια ασήμαντη ευρωβουλευτή ή τις όποιες αρνητικές του στιγμές. Θα σας θυμίσω ότι είναι το κόμμα των μεγάλων μεταρρυθμίσεων, από το ΕΣΥ μέχρι το ΑΣΕΠ και από τις Ανεξάρτητες Αρχές μέχρι τη Διαύγεια, για να μείνω μόνο σε αυτά. Είναι επίσης το κόμμα που έκανε πράξη την εθνική συμφιλίωση και που στην πιο δύσκολη στιγμή της χώρας μπήκε μπροστά για τη διάσωσή της. Πληρώσαμε, ως παράταξη, πανάκριβα τις πολιτικές των μνημονίων, τις οποίες στη συνέχεια ακολούθησαν και τα άλλα δύο κόμματα. Ωστόσο την ώρα της μεγάλης κρίσης, δεν δειλιάσαμε, δεν κρυφτήκαμε, δεν λαϊκίσαμε. Υπηρετήσαμε την πατρίδα. Με αυτήν λοιπόν την πλούσια ιστορική εμπειρία και με ένα εξαιρετικό κοινωνικό πρόγραμμα, συνιστώ σε όλους να το αναζητήσουν, βαδίζουμε στην προεκλογική περίοδο πατώντας στέρεα και κοιτάζοντας τον κόσμο στα μάτια. Όλοι οι Έλληνες έχουν τώρα την ευκαιρία να κρίνουν και να συγκρίνουν, με πραγματικά δεδομένα, ανάμεσα σε εμάς και τους αντιπάλους μας. Στην παρούσα φάση, αυτή η συλλογική πείρα αποτελεί το μεγάλο μας πλεονέκτημα».

«Γ»: Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης υποστηρίζει το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, λόγω της απλής αναλογικής, ώστε να μην γίνουν δεύτερες εκλογές. Με ποιον θα συνεργαστείτε, τη ΝΔ ή τον ΣΥΡΙΖΑ και κάτω από ποιες προϋποθέσεις;

«Αυτήν τη στιγμή συνιστά ατόπημα να μιλάμε για δεύτερες και για τρίτες εκλογές όπως κάνει η Νέα Δημοκρατία. Μπροστά μας υπάρχουν μόνο οι εκλογές της 21ης Μαΐου και όσοι τις προσπερνούν παραβλέπουν το ίδιο το Σύνταγμα της χώρας μας. Αυτό που εμείς λέμε είναι ξεκάθαρο. Πράγματι επιδιώκουμε να σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας με απαραίτητη προϋπόθεση την προηγούμενη προγραμματική σύγκλιση και μια πολιτική συμφωνία. Είναι επίσης προφανές ότι εμείς μιλάμε για μια προγραμματική σύγκλιση που θα έχει στο επίκεντρο την κοινωνία και τις ανάγκες της με βάση τις καλύτερες παραδόσεις της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας αλλά και το πρόγραμμά μας. Ταυτόχρονα πιστεύουμε ότι η εξέλιξη αυτή προϋποθέτει ένα όσο γίνεται πιο ισχυρό ΠΑΣΟΚ ώστε να είναι σε θέση να εγγυηθεί μια νέα πορεία. Ωστόσο, τουλάχιστον για την ώρα, δεν διακρίνω ανάλογες διαθέσεις από τη Νέα Δημοκρατία και το ΣΥΡΙΖΑ, που αντιλαμβάνονται την προγραμματική συμφωνία ως διανομή καρεκλών. Πρέπει να γίνει απόλυτα σαφές. Δεν θα γίνουμε δεκανίκι κανενός κόμματος. Η συνεργασία με τη μορφή της διανομής υπουργείων μας αφήνει αδιάφορους».

«Γ»: Ποιος είναι ο πολιτικός στόχος για την Αχαΐα, τη γενέτειρα του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, του Ανδρέα Παπανδρέου;

«Υπήρξε μια μακρά πολιτική παράδοση σύμφωνα με την οποία το ΠΑΣΟΚ στην Αχαΐα διατηρούσε πάντοτε ποσοστά σαφώς υψηλότερα από τις πανελλήνιες επιδόσεις του. Η παράδοση αυτή, που θεμελιώθηκε το 1974, διακόπηκε το 2012. Σήμερα προσπαθούμε με όλες μας τις δυνάμεις να ξαναπιάσουμε το νήμα εκείνης της παράδοσης και σας δηλώνω ότι είμαι προσωπικά ευτυχής που συμμετέχω σε αυτόν τον αγώνα από την πρώτη γραμμή. Πρακτικά ο στόχος αυτός, που άλλωστε τον έχουμε θέσει δημόσια, σημαίνει την εκλογή δύο εδρών στο νομό Αχαΐας, εξέλιξη που θα σηματοδοτήσει τη μεγάλη αλλαγή στην πορεία όχι μόνο του κόμματος αλλά και ολόκληρης της χώρας».

«Γ»: Σε προσωπικό επίπεδο δουλέψατε σκληρά το διάστημα που πέρασε ως Τομεάρχης Πολιτικής Προστασίας του ΚΙΝ.ΑΛ., ενώ έχετε αφήσει τη δική σας σφραγίδα ως Γενικός Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής στο παρελθόν. Τι εισπράττετε από τον λαό της Αχαΐας και ποιο είναι το προσωπικό σας στοίχημα από την κάλπη;

«Σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια, επιφυλάσσομαι όμως για τη χρήση του ρήματος “εισπράττω”. Ο λαός της Αχαΐας δεν χρωστάει τίποτε σε κανένα, εμείς είμαστε που του ζητάμε να μας αναθέσει την εκπροσώπησή του και υπ’ αυτήν την έννοια εμείς είμαστε που του χρωστάμε. Σε ό,τι με αφορά προσωπικά γνωρίζετε την επίδοσή μου στις προηγούμενες εκλογές. Εδώ υπάρχουν δύο δεδομένα. Η μία έδρα πηγαίνει αυτοδικαίως στον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου. Η δεύτερη έδρα που διεκδικούμε είναι ο προσωπικός μου στόχος και αυτό είναι που ζητάω με σεβασμό από τους πολίτες στη διάρκεια αυτής της προεκλογικής πορείας».

Η διαδρομή του

Ο Μαρίνος Σκανδάμης υποψήφιος βουλευτής στον Νομό Αχαΐας και Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ είναι μια πολυσχιδής προσωπικότητα, με έντονη κοινωνική δράση. Ο Μαρίνος Σκανδάμης είναι Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, Διδάκτωρ της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. Πραγματοποίησε την διδακτορική του έρευνα στα πανεπιστήμια Harvard Η.Π.Α. και Αμβούργου Γερμανίας, ενώ έχει κάνει και δημοσιογραφικές σπουδές. Έχει διατελέσει Γενικός Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καθώς και Ειδικός Γραμματέας στο ίδιο Υπουργείο. Έχει συμμετάσχει σε fora, νομοπαρασκευαστικές επιτροπές και ομάδες εργασίας του Συμβουλίου της Ευρώπης, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συνεργαζόμενων οργανισμών. Έχει διδάξει στη Νομική Σχολή της Θράκης και στο Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του Πανεπιστημίου Πατρών. Έχει πλούσιο συγγραφικό έργο στα πεδία της Εγκληματολογίας, της Αντεγκληματικής Πολιτικής και της Σωφρονιστικής. Είναι μέλος διεθνών και εθνικών επιστημονικών και κοινωνικών φορέων για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη νομική επιστήμη. Τέλος αρθρογραφεί και κάνει καίριες παρεμβάσεις για θέματα που απασχολούν την κοινωνία και την δικαιοσύνη.

Ροή ειδήσεων

Advertisement