Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Πάτρα: Τι απαντά το Σκαγιοπούλειο για τα «χαρτζιλίκια»

Published

on

Με αφορμή δημοσιεύματα, που προήλθαν από σχετική καταγγελία του υποψήφιου βουλευτή Αχαϊας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργου Κυριακόπουλου, η διοίκηση του Σκαγιοπουλείου αναφέρει τα εξής:

«Βάσει του Κανονισμού που διέπει τα Κέντρα Παιδικής Μέριμνας και δη το Παράρτημα Προστασίας Παιδιού και Νέων Αχαΐας Σκαγιοπούλειο, οι ανάγκες των φιλοξενούμενων – σίτιση, ένδυση, εκπαίδευση, ψυχαγωγία, μετακίνηση κλπ.- καλύπτονται στο σύνολό τους από το Κέντρο. Προβλέπεται δε από τον ίδιο κανονισμό η χορήγηση ενός μικρού χρηματικού ποσού για μικροέξοδα καθημερινής φύσης, κοινώς χαρτζιλίκι.

Το ποσό αυτό προκύπτει με βάση την ηλικία και τις ανάγκες του εκάστοτε φιλοξενούμενου όπως αποτυπώνεται στην εισήγηση της διεπιστημονικής επιτροπής προς το Διοικητικό Συμβούλιο και των πλέον αρμοδίων βάσει ιδιότητας και τριβής με τα φιλοξενούμενα παιδιά μας, Παιδαγωγών, Κοινωνικών Λειτουργών, Επιμελητών Παιδιών κλπ. Η εν λόγω εισήγηση τίθεται υπ’ όψιν του Διοικητικού Συμβουλίου και κατόπιν διαλογικής συζήτησης ακολουθεί ψηφοφορία επί του ζητήματος της αύξησης ή μείωσης του χαρτζιλικιού, όπως και έγινε στην προκειμένη περίπτωση.
Το Δ.Σ. ακολουθεί τις προτάσεις των ειδικών και είναι πάντα σε επαγρύπνηση για την αναπροσαρμογή των χορηγούμενων χρηματικών ποσών στις ανάγκες των φιλοξενούμενων που αποτελούν την κινητήριο δύναμή μας και το βασικό μας μέλημα. Απαντάμε κατηγορηματικά ότι δεν υφίσταται καμία ανάγκη των φιλοξενούμενων μας που να μην καλύπτεται ενώ τυχόν μειώσεις/αυξήσεις στο χαρτζιλίκι γίνονται πάντα κατόπιν στάθμισης των αναγκών τους και με γνώμονα το συμφέρον τους αφού ακουστούν οι πλέον αρμόδιοι ειδικοί .

Τέλος σας γνωρίζουμε το έτος 2019, όταν και ανέλαβε η παρούσα διοίκηση, το χαρτζιλίκι ανερχόταν στο ποσό των 2,93 ευρώ για παιδιά άνω των 15 ετών και 1,47 ευρώ για παιδιά κάτω των 15 ετών.

Η σημερινή διοίκηση αύξησε το χαρτζιλίκι κατά 5 ευρώ για παιδιά άνω των 15 ετών και δύο ευρώ για παιδιά κάτω των 15 ετών ενώ υπήρχε η πρόθεση για περαιτέρω αύξηση πλην όμως η αρμόδια Διεπιστημονική Επιτροπή έκρινε ότι το εν λόγω ποσό υπερκαλύπτει τις καθημερινές ανάγκες των φιλοξενούμενων».

Α. ΧΑΡΟΚΟΠΟΣ: «ΗΜΟΥΝ Ο ΜΟΝΟΣ ΠΟΥ ΜΕΙΟΨΗΦΗΣΑ»

Για τη μείωση του χαρτζιλικιού των παιδιών που διαμένουν στις Μονάδες Αρρένων και Θηλέων του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας (Σκαγιοπούλειο) ο πρόεδρος της ΠΟΜΑμεΑ και εκπρόσωπος Ε.Σ.Α.μεΑ στο Δ.Σ. Αντώνης Χαροκόπος σε ανακοίνωσή του ανέφερε τα εξής: «Λαμβάνοντας υπόψη τη δημοσίευση της καταγγελίας του υποψηφίου Βουλευτή Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Γιώργου Κυριακόπουλου, στα ηλεκτρονικά μέσα, σχετικά με την μείωση του χαρτζιλικιού στα παιδιά που μένουν στις δομές αρρένων και θηλέων του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας (Σκαγιοπούλειο) θα ήθελα, ως εκπρόσωπος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία στο Διοικητικό Συμβούλιο του Κέντρου Κοινωνικής Μέριμνας Π.Δ.Ε., να ενημερώσω τους πολίτες ότι στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου που πάρθηκε η εν λόγω απόφαση, ήμουν το μοναδικό μέλος που δήλωσα ξεκάθαρα ότι ήμουν κατά της πρότασης και όπως ήταν φυσικό μειοψήφησα.

Η εν λόγω ενέργεια θα έχει άμεσες επιπτώσεις στην ψυχολογία των παιδιών ο Πρόεδρος όφειλε να εξοικονομήσει χρήματα από την περικοπή άλλων δαπανών».

Ο κ. Κυριακόπουλος είχε καταγγείλει ότι «την ώρα που εγκρίνονται αναθέσεις χιλιάδων ευρώ δεξιά κι αριστερά, το Δ.Σ. του Παραρτήματος Προστασίας Παιδιού & Νέων Αχαΐας «Σκαγιοπούλειο», που εντάσσεται στο «Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας» Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, αποφάσισε να εξαντλήσει το… «πνεύμα οικονομίας…», (όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται), στο… ημερήσιο χαρτζιλίκι των παιδιών, αφαιρώντας το ποσό των 2 ευρώ για κάθε παιδί»

Ροή ειδήσεων

Advertisement