Connect with us

Μαγειρική

  «Σισιλιάνικη καπονάτα» 

Published

on

      

Υλικά (για 4 άτομα):

50 γρ. ε.π. ελαιόλαδο

500 γρ. μελιτζάνες, κομμένες σε μεγάλους κύβους

1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο

3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο

2 τρυφερά στικ σέλερι, ψιλοκομμένο

2 κουτ. σούπας κουκουνάρι

2 κουτ. σούπας ξίδι

2 κουτ. σούπας ξανθές σταφίδες

1 κουτ. γλυκού ζάχαρη

250 γρ. τομάτες, κονκασέ

250 γρ. πλεξούδες ή αντίστοιχα ζυμαρικά

800-900 γρ. ζεστό νερό

8 πράσινες ελιές, κομμένες στη μέση

2 κουτ. σούπας κάππαρη

4 κουτ. σούπας φρέσκο βασιλικό, ψιλοκομμένο

αλάτι, μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση:

Σε κατσαρόλα με χοντρό πάτο ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε τις μελιτζάνες 5′. Προσθέτετε τα κρεμμύδια, τα σκόρδα, το σέλερι και το κουκουνάρι σοτάροντας 5′, και σβήνετε με το ξίδι. Προσθέτετε τις σταφίδες, τη ζάχαρη, τις τομάτες, αλάτι, πιπέρι και μαγειρεύετε 10′ σε χαμηλή φωτιά. Προσθέτετε τα ζυμαρικά, το νερό και μαγειρεύετε 10′ ανακατεύοντας τακτικά. Προσθέτετε τις ελιές, την κάππαρη και τον βασιλικό, ανακατεύετε και αποσύρετε. Σερβίρετε οπωσδήποτε με φρέσκα φύλλα βασιλικού. Μην παραλείψετε κανένα υλικό, γιατί όλα μαζί είναι η αυθεντική σισιλιάνικη συνταγή.

Πιάτο με Ιστορία: Η «σισιλιάνικη καπονάτα» είναι η «μακαρονάδα των φτωχών» στη Σικελία. Ο θρύλος λέει ότι ήταν το έδεσμα με το οποίο ξεκινούσαν το δείπνο τους οι εκτελεστές της «Ντ΄ράγκετα», της πιο βίαιης εγκληματικής οργάνωσης στη νότια Ιταλία. Μετά από ένα αιματοβαμμένο φονικό, οι σισιλιάνοι εκτελεστές έτρωγαν όλοι μαζί, αμίλητοι, σε κάποιο απομακρυσμένο ταβερνείο του Κορλεόνε, του Πρίτζι, του Καμπιοφορίτο και του Μπισακίνο, συνοδεύοντας την «καπονάτα» τους με κρασί Μαρσάλα.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement