Connect with us

Οικονομία

ΑΑΔΕ: Από “κόσκινο” χιλιάδες γονικές παροχές και δωρεές- Πού θα εστιάσουν οι έλεγχοι

Published

on

Από “κόσκινο” θα περάσει η ΑΑΔΕ χιλιάδες αφορολόγητες γονικές παροχές και δωρεές.

Ο στόχος του φορολογικού μηχανισμού είναι να εντοπιστούν εικονικές δωρεές, δωρεές σε πρόσωπα που δεν δικαιούνται το αφορολόγητο των 800.000 ευρώ αλλά και υποθέσεις μαύρου χρήματος. Παράλληλα επισημαίνεται πως κατά προτεραιότητα θα ελεγχθούν παλαιές υποθέσεις  του 2017 που παραγράφονται στο τέλος του έτους. Αναλυτικά:

Στο στόχαστρο των ελεγκτών βρίσκονται και χρηματικές γονικές παροχές – δωρεές  για τις οποίες δεν αποδεικνύεται η μεταφορά των χρηματικών ποσών μέσω τραπεζικών λογαριασμών. Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν ισχύει το αφορολόγητο όριο των 800.000 ευρώ και επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 10% από το πρώτο ευρώ.

Σημειώνεται δε πως η ΑΑΔΕ θα διενεργήσει τον έλεγχο αυτόν με βάση τα στοιχεία που της αποστέλλουν οι τράπεζες. Εάν η τράπεζα δεν επιβεβαιώσει τη συναλλαγή, τότε ο φορολογούμενος θα πρέπει να προσκομίσει τα δικαιολογητικά μέσα σε 5 εργάσιμες  ημέρες στην Εφορία.  Σε περίπτωση όμως που φορολογούμενος δεν προβεί σε αυτή την ενέργεια, τότε η εφορία επιβάλλει φόρο από το πρώτο ευρώ της χρηματικής γονικής παροχής ή δωρεάς με συντελεστή 10% ή 20% ή 40% (ανάλογα με το βαθμό συγγένειας).

Διαδοχικές χρηματικές δωρεές

Οι εφοριακοί θα ελέγξουν δηλώσεις διαδοχικών δωρεών. Μια από αυτές είναι η περίπτωση που το παιδί έχει δωρίσει χρήματα στον πατέρα ή τη μητέρα του και ο γονέας στη συνέχεια με γονική παροχή έδωσε τα χρήματα στο άλλο του παιδί.

Υπενθυμίζεται δε πως για τέτοιου είδους συναλλαγές η δωρεά χρημάτων έως 800.000 ευρώ από το παιδί στον γονιό είναι αφορολόγητη όπως και η γονική παροχή που  γίνεται από τον γονιό στο παιδί. Ωστόσο, σύμφωνα με την  ισχύουσα νομοθεσία, δεν ισχύει το αφορολόγητο των 800.000 ευρώ στις δωρεές χρημάτων μεταξύ αδερφών  και επιβάλλεται φόρος 20% από το πρώτο ευρώ

Μεταφορά χρημάτων  σε κοινούς λογαριασμούς με τρίτο πρόσωπο 

Από κόσκινο θα περάσει η ΑΑΔΕ και τις περιπτώσεις μεταφοράς χρηματικού ποσού προς κοινό λογαριασμό του τέκνου/ δωρεοδόχου με τρίτο πρόσωπο. Εάν αποδειχθεί ότι το χρηματικό ποσό της γονικής παροχής / δωρεάς χρησιμοποιήθηκε από το τρίτο πρόσωπο και όχι από το πρόσωπο που δικαιούται το αφορολόγητο των 800.000 ευρώ, τότε επιβάλλεται φόρος δωρεάς 20% για δωρεοδόχους της Β’ κατηγορίας και 40% για τα πρόσωπα της Γ’ κατηγορίας.

Πόθεν έσχες δωρητών

Η εφορία θα ελέγξει τα πόθεν έσχες δωρητών προκειμένου να εντοπίσει περιπτώσεις μαύρου χρήματος. Δηλαδή θα ψάξει εάν τα χρήματα που δωρίζονται, προέρχονται από εισοδήματα και έσοδα του δωρητή που έχουν δηλωθεί και φορολογηθεί και καλύπτουν το ύψος των χρημάτων που δωρίζονται. Αυτό αφορά κυρίως αφορολόγητες γονικές παροχές και δωρεές μεγάλου ύψους χρηματικών ποσών.

Ροή ειδήσεων

Advertisement