Connect with us

Ελλάδα

Κίνητρα σε νέους να καλύψουν τις χιλιάδες κενές θέσεις στον Τουρισμό

Published

on

Στην κάλυψη των κενών θέσεων εργασίας στον ευρύτερο κλάδο του τουρισμού αναμένεται να συμβάλλει η υπογραφή της νέας κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας στην εστίαση η οποία περιλαμβάνει αύξηση 105 στον κατώτατο μισθό και υποχρέωση για ρεπό και αύξηση της υπερωριακής αποζημίωσης.

Οι νέοι αυξημένοι βασικοί μισθοί αφορούν όλους τους εργαζόμενους σε καφέ, εστιατόρια, νυχτερινά κέντρα. Η νέα κλαδική σύμβαση υπογράφηκε με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων, την Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών Ζαχαροπλαστών Ελλάδος και τη ΓΣΕΒΕΕ και αφορά περίπου 400.000 εργαζόμενους και προβλέπει αύξηση 10,5% για 2 έτη και συγκεκριμένα αύξηση 5,5% από 1/06/2023 και 5% από 1/06/2024.

Συνδικαλιστικά στελέχη του Εργατικού Κέντρου Πάτρας ανέφεραν ενδεικτικά πως ο βασικός μισθός θα κυμαίνεται, ανάλογα με την ειδικότητα, από τα 815 ευρώ (μικτά) μέχρι τα 1.070 ευρώ (μικτά) έναντι των 750 ευρώ που είναι ο κατώτατος μισθός (μικτά) χωρίς προϋπηρεσία. Για παράδειγμα, ο βασικός μισθός του λατζέρη θα ανέλθει στα 815 ευρώ και μάγειρα α’ στα 822 ευρώ.

Το ωράριο θα παραμείνει πενθήμερο – 40ωρο την εβδομάδα- ενώ η εργασία την 6η ημέρα θα αμείβεται και με ένα εξτρά ημερομίσθιο . Σε περίπτωση που θα υπερβαίνει τις 48 ώρες εργασίας εβδομαδιαίως τότε θα υπάρχει προσαύξηση 20% στο ωρομίσθιο συν 75% αν συμπίπτει με θεσμοθετημένη αργία.
Αποφασίστηκε ακόμη:
@ Η διατήρηση όλων των επιδομάτων. Αυτό σημαίνει σύμφωνα με συνδικαλιστικούς κύκλους πως διατηρούνται τα επιδόματα γάμου, σχολής, τουριστικής εκπαίδευσης, εποχικότητρας, ανθυγιεινής εργασίας, νυχτερινής εργασίας.
@ Διατήρηση του άρθρου για τους διανομείς και αύξηση στον βασικό μισθό.
Από εκεί και πέρα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές τις αμέσως επόμενες μέρες αναμένεται να κατατεθεί η κλαδική σύμβαση στην εστίαση στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας, μαζί με το μητρώο μελών των συνδικαλιστικών οργανώσεων και την έκθεση ανταγωνιστικότητας.
Η απόφαση για την κήρυξη της υποχρεωτικότητας της εν λόγω σύμβασης αναμένεται να ληφθεί την ερχόμενη εβδομάδα

Ροή ειδήσεων

Advertisement