Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2023
Connect with us

Διεθνή

Ρωσία και Τουρκία συμφώνησαν να επισκεφθεί «σύντομα» ο Πούτιν την Άγκυρα

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησαν ότι ο ρώσος ηγέτης θα επισκεφθεί «σύντομα» την Τουρκία, μετέδωσε το Ιντερφάξ επικαλούμενο σημερινή δήλωση αξιωματούχου του Κρεμλίνου.

Η επίσκεψη αυτή θα είναι η πρώτη του Πούτιν σε χώρα μέλος του ΝΑΤΟ αφότου διέταξε, στις 24 Φεβρουαρίου 2022, δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες να εισβάλουν στην Ουκρανία. Ο Πούτιν έχει ταξιδέψει ελάχιστα εκτός Ρωσίας από την αρχή των εισβολής.

«Υπάρχει μια πρόσκληση από τον πρόεδρο της Τουρκίας. Οι Πούτιν και Ερντογάν συμφώνησαν ότι η επίσκεψη θα γίνει στο εγγύς μέλλον, όμως δεν έχουμε ακόμη μιλήσει για συγκεκριμένη ημέρα, για συγκεκριμένες ημερομηνίες», δήλωσε ο σύμβουλος του Κρεμλίνου σε θέματα εξωτερικής πολιτικής Γιούρι Ουσακόφ, σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφάξ.

Ο Ερντογάν, ο οποίος επανεξελέγη τον περασμένο μήνα για άλλη μια πενταετή θητεία, έχει επιδιώξει μετά την έναρξη της σύγκρουσης στην Ουκρανία να διατηρήσει ισχυρούς δεσμούς τόσο με τη Μόσχα όσο και με το Κίεβο. Η Τουρκία έχει αρνηθεί να συμμετάσχει μαζί με τους δυτικούς συμμάχους της στην επιβολή οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, όμως έχει επίσης προμηθεύσει όπλα στην Ουκρανία και έχει ζητήσει να γίνει σεβαστή η κυριαρχία της.

Η Άγκυρα έχει επίσης βοηθήσει στη μεσολάβηση για να γίνουν ανταλλαγές αιχμαλώτων και, μαζί με τα Ηνωμένα Έθνη, διαπραγματεύθηκε τον Ιούλιο 2022 μια συμφωνία για να επιτραπούν ασφαλείς εξαγωγές δημητριακών από ουκρανικά λιμάνια μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε το Μάρτιο ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Πουτιν για φερόμενα εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία, πράγμα που σημαίνει ότι διατρέχει τον κίνδυνο να συλληφθεί, αν ταξιδέψει στο εξωτερικό. Εντούτοις η Άγκυρα δεν έχει συνυπογράψει το Καταστατικό της Ρώμης, βάσει του οποίου δημιουργήθηκε το ΔΠΔ, έτσι ο Πούτιν δεν θα διατρέξει τέτοιο κίνδυνο επισκεπτόμενος την Τουρκία.

Ροή ειδήσεων

Advertisement