Connect with us

Ελλάδα

Οι ρόλοι των διακινητών στο ναυάγιο στην Πύλο: Ο «βασανιστής» που έβριζε και χτυπούσε τους μετανάστες

Published

on

Την ώρα που 78 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου και πάνω από 500 εκτιμάται ότι αγνοούνται, οι μαρτυρίες των διασωθέντων -104 συνολικά- συγκλονίζουν για τις συνθήκες πάνω στο αλιευτικό και τα βασανιστήρια στα οποία υποβάλλονταν από τους διακινητές.

Σημειώνεται ότι για το πολύνεκρο ναυάγιο, που επαναφέρει στο επίκεντρο την αποτυχία διαχείρισης του μεταναστευτικού, που μετατρέπει τη Μεσόγειο σε «νεκροταφείο ψυχών», έχουν συλληφθεί εννέα άτομα αιγυπτιακής καταγωγής, που τη Δευτέρα θα οδηγηθούν ενώπιον του εισαγγελέα για να απολογηθούν.

Άνθρωποι βασανισμένοι που μπαίνουν σε ένα πλοίο –«πλωτό νεκροταφείο», όπως χαρακτήρισε αυτού του είδους τα σκάφη ο ναύαρχος του Λιμενικού Σώματος εν αποστρατεία και διεθνής πραγματογνώμονας, Νίκος Σπανός, με την ελπίδα να γλιτώσουν από πολέμους και ακραία φτώχεια, βρίσκονται στοιβαγμένοι σε άθλιες συνθήκες, να παρακαλούν για λίγο νερό και λίγο φαγητό.

Οι δε γυναίκες και τα παιδιά ταξιδεύουν για μέρες κλειδωμένοι σε αμπάρια. Ούτε μία γυναίκα ή παιδί δεν είναι μεταξύ των διασωθέντων. Μόνο σε βίντεο που αναρτήθηκαν στα social media και εξασφάλισε το Mega, φαίνονται λιγοστές γυναίκες και παιδιά στο κατάστρωμα του πλοίου, πριν λογικά τις μετακινήσουν.

Ο βασανιστής αποφάσιζε ποιος θα φάει και ζητούσε λεφτά για νερό

Οι διασωθέντες υπέδειξαν ως διακινητές τους εννέα συλληφθέντες και, όπως λένε, είχαν ορισμένα κοινά χαρακτηριστικά. Το βασικό κοινό χαρακτηριστικό ήταν πως ήταν όρθιοι στο αλιευτικό, ενώ οι υπόλοιποι που βρίσκονταν στο κατάστρωμα ήταν καθισμένοι ασφυκτικά ο ένας στον άλλον.

Άλλος διακινητής είχε τον ρόλο του «βοηθού του καπετάνιου». Ουσιαστικά, ήταν το δεξί χέρι του καπετάνιου, έδινε διαταγές και όπως ο «βασανιστής», έδινε φαγητό μόνο με χρήματα.

Ο τρίτος διακινητής είχε τον ρόλο του «μηχανικού», ο οποίος έφτιαχνε τη μηχανή όταν χαλούσε.

«Οι διακινητές έκαναν πλύση εγκεφάλου στο παιδί μου» λέει πατέρας αγνοούμενου

«Πλύση εγκεφάλου» υποστηρίζει ο πατέρας ενός αγνοούμενου στο ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου ότι έκαναν οι διακινητές στο παιδί του.

Όπως λέει ο πατέρας του Shehryar Sultan από το Πακιστάν, οι διακινητές έπεισαν τον γιο του να κάνει το επικίνδυνο ταξίδι από τη Λιβύη προς την Ευρώπη.

«Του έκαναν πλύση εγκεφάλου. Του έλεγαν ότι το ταξίδι θα διαρκέσει δύο με τρεις μέρες. Ο γιος μου είναι ευκολόπιστος και έτσι μπήκε στο σκάφος. Έστειλε ένα μήνυμα που έλεγε ότι καθόταν με άλλα 400 – 500 άτομα. Και ότι τους είχαν πει ότι θα βρίσκονταν στη θάλασσα για πέντε με έξι μέρες» λέει χαρακτηριστικά ο πατέρας του αγνοούμενου, μιλώντας στο BBC.

«Όλο αυτό είναι πολύ λάθος. Η κυβέρνηση πρέπει να καταπολεμήσει τη διακίνηση μεταναστών» τονίζει.

Η τύχη του γιου του Shahid Mehmood, είναι προς το παρόν άγνωστη αλλά η οικογένειά του ανησυχεί καθώς ο άνθρωπος με τον οποίο ταξίδευε μαζί, βρέθηκε νεκρός. 

in.gr

Ροή ειδήσεων

Advertisement