Δευτέρα 4 Μαρτίου 2024
Connect with us

Ελλάδα

Folli – Follie: Ούτε σήμερα ξεκίνησε η δίκη, διεκόπη για τις 14 Σεπτεμβρίου – Παρόντες στο δικαστήριο οι Κουτσολιούτσοι

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε διακοπή οδηγήθηκε σήμερα η δίκη για το μεγάλο οικονομικό σκάνδαλο της Folli Follie. Η δίκη επρόκειτο να ξεκινήσει σήμερα από μηδενική βάση στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, όμως κώλυμα στο πρόσωπο της εισαγγελέως της έδρας οδήγησε το δικαστήριο σε απόφαση για διακοπή της διαδικασίας για τις 14 Σεπτεμβρίου. Η σημερινή εξέλιξη έρχεται έξι μήνες μετά την αναβολή της δίκης λόγω της αποχής των δικηγόρων από πρωτοβάθμιες δίκες εγκληματικής οργάνωσης.

Σήμερα στη δικαστική αίθουσα βρέθηκαν ο ιδρυτής της Folli Follie Δημήτρης Κουτσολιούτσος, η σύζυγός του Καίτη και ο γιος τους Τζώρτζης, οι οποίοι, κατά περίπτωση δικάζονται για τα εξής κακουργήματα: εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, απάτη κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, χειραγώγηση της αγοράς από κοινού, κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατά συναυτουργία και κατ΄ εξακολούθηση. Επιπλέον, ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος δικάζεται και για το κακούργημα της κατάχρησης προνομιακής πληροφόρησης κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα.

Συνολικά για την υπόθεση της Folli Follie στο εδώλιο κάθονται δέκα πρόσωπα. Αυτή τη φορά μάλιστα ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας είχε δώσει στους δικηγόρους μέλη του να παρασταθούν στη δίκη.

Υπενθυμίζεται ότι το πολύκροτο σκάνδαλο της folli follie ζημίωσε, σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, με εκατομμύρια ευρώ νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου (ασφαλιστικούς φορείς, κ.λπ.), φυσικά πρόσωπα και νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου.

Η εκδίκαση της υπόθεσης είχε ξεκινήσει τον περασμένο Ιανουάριο του 2022 και ενώ βρίσκονταν στο στάδιο της εξέτασης των μαρτύρων κατηγορίας, η έδρα αποφάσισε την αναβολή της δίκης για σήμερα, αποδίδοντας τότε ευθύνες για το «φιάσκο« στους δικηγόρους οι οποίο πραγματοποιούσαν (και συνεχίζουν μέχρι σήμερα) να πραγματοποιούν στοχευμένη αποχή από δίκες για εγκληματική οργάνωση σε πρώτο βαθμό. Τότε, οι δικαστές είχαν μάλιστα προειδοποιήσει για παραγραφή κάποιων εκ των αδικημάτων που αντιμετωπίζουν οι κατηγορούμενοι, θέτοντας προς των ευθυνών τους το Δικηγορικό Σύλλογο επειδή δεν χορήγησε κατ’ εξαίρεση άδεια στους δικηγόρους της συγκεκριμένης υπόθεσης να παρίστανται στο δικαστήριο αλλά και την Πολιτεία η οποία δεν μερίμνησε, όπως ανέφεραν, ώστε η επίμαχη διάταξη για την εγκληματική οργάνωση είτε να ανακληθεί είτε να τροποποιηθεί. Ωστόσο, σήμερα οι δικηγόροι είχαν άδεια να παρασταθούν στη δίκη πλην όμως αυτή τη φορά το κώλυμα προήλθε από την έδρα με αποτέλεσμα τη διακοπή της δίκης για το Σεπτέμβριο.

Το κατηγορητήριο

Σύμφωνα με τη δικογραφία, η εγκληματική δράση των κατηγορουμένων αρχίζει τουλάχιστον από το 2006 και χαρακτηρίζεται από ένα «όργιο» πλαστογραφήσεων τραπεζικών εγγράφων, εικονικών συναλλαγών και δήθεν θυγατρικών εταιρειών της Folli – Follie στην Ασία, οι οποίες όμως στην πραγματικότητα δεν είχαν καμία εμπορική δραστηριότητα.

Συγκεκριμένα, όπως διαπιστώθηκε και από τον έλεγχο της A&M, η εταιρεία της Folli – Follie στην Κίνα, επί σειρά ετών παρουσίαζε εικονικά τραπεζικά υπόλοιπα σε νόμιμους τραπεζικούς λογαριασμούς, όπως επίσης και εικονικά τραπεζικά υπόλοιπα σε ανύπαρκτους εικονικούς τραπεζικούς λογαριασμούς και κατασκεύαζε bank statements για να τεκμηριωθούν τα εν λόγω υπόλοιπα. Είναι χαρακτηριστικό, πως σε ένα μόνο τραπεζικό λογαριασμό η εταιρεία μέσω των ψευδών στοιχείων εμφάνιζε υπόλοιπο 70.000.000 ευρώ αν και το πραγματικό διαθέσιμο ήταν μόλις 60 ευρώ!

Ακολούθως, οι Δημήτρης και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος, σύμφωνα με τη δικογραφία, έστελναν στην Ελλάδα τις παραποιημένες οικονομικές καταστάσεις των δήθεν εταιρειών τους στη Κίνα, και ζητούσαν αυτές να ενοποιηθούν με τους ισολογισμούς των εταιρειών του άλλου ομίλου τους, ο οποίος δραστηριοποιούνταν στην χώρα μας, την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική.

Κατά τον τρόπο αυτόν, ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος και γιος του κατάρτιζαν «συμφέρουσες επιχειρηματικές συμφωνίες και είχαν άνετη πρόσβαση σε δανεισμό μέσω πιστωτικών ιδρυμάτων, μεταθέτοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τον κίνδυνο (πιστωτικό, επενδυτικό κλπ), εν γνώσει των μελών της εγκληματική οργάνωση, σε τρίτους».


Ροή ειδήσεων

Advertisement