Connect with us

Συνεργασίες

Έναρξη του 1ου Διεθνούς Συνεδρίου Ε.Α.Π.: «Ο Ιταλικός Πολιτισμός στον Κόσμο» στις 19 Ιουνίου 2023

Published

on

 

 

Το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο διοργανώνει, από τις 19 Ιουνίου μέχρι τις 21 Ιούνιου υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ιταλίας, του Istituto Italiano Di Cultura και τη Societa Dante Alighieri της Αθήνας, το 1ο Διεθνές Συνέδριο: «Ο Ιταλικός Πολιτισμός στον Κόσμο», με ειδικό θέμα «Δάντης και Διαπολιτισμικότητα».

 

Την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου κήρυξε τη Δευτέρα, 19 Ιουνίου 2023, ο Γενικός Γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Ομότιμος Καθηγητής, Οδυσσέας – Ιωάννης Ζώρας στο χώρο του Παραρτήματος του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου στην Αθήνα. 

Ακολούθως απηύθυνε χαιρετισμό ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Ε.Α.Π., Καθηγητής Ιωάννης Καλαβρουζιώτης, ο οποίος τόνισε την χαρά του για την τιμητική δωρεά του ακριβούς αριθμημένου αντιγράφου της πρώτης έκδοσης της «Θείας Κωμωδίας» του Δάντη, από το Δήμο του Foligno και την Inner Wheel Club Di Foligno. Επιπρόσθετα, επεσήμανε την πολιτισμική σημασία της επιλογής της καταληκτικής έδρας του αντιτύπου, το Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού.

 

Ο Κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π., Καθηγητής Εμμανουήλ Κουτούζης, αναφέρθηκε στη σημασία της δωρεάς του αντιτύπου όχι μόνο για το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, αλλά για την Ελλάδα γενικότερα και τόνισε τη νεωτερική φύση του Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Σύγχρονος Ιταλικός Πολιτισμός και Ειδικά Ζητήματα Ορολογίας και Ερμηνείας (ΙΤΑ)» του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου.

 

Χαιρετισμό, επίσης, απηύθυναν η Primo Consigliere dell’ Ambasciata d’ Italia in Grecia, κ. Susanna Sylvia Schlein, ο Επιστημονικός Διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη, κ. Γιώργης Μαγγίνης, ο Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α., Καθηγητής Αχιλλέας Χαλδεάκης, καθώς και ο Πρόεδρος του Τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Ε.Κ.Π.Α., Καθηγητής Γεράσιμος Παγκράτης, ενώ παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος και η Αντιπρόεδρος της Societa Dante Alighieri, κ. Giuseppe de Luca και κ. Mariangela Lelo αντίστοιχα.

 

Το αντίτυπο παραδόθηκε στον Πρόεδρο της Δ.Ε. του ΕΑΠ, από τις Πρέσβειρες του Πολιτισμού στον Κόσμο, κ.κ. Ελένη Γιοβάνη, Franca Romagnoli και Romina Morici Silveri, εκπροσώπους της Inner Wheel.

 

Στις 20 και 21 Ιουνίου θα πραγματοποιηθούν διαλέξεις στο χώρο εκδηλώσεων του Παραρτήματος του Ε.Α.Π., ενώ την Πέμπτη, 22 Ιουνίου, το αντίτυπο θα παραδοθεί από τον Πρόεδρο του Ε.Α.Π. σε ειδική εκδήλωση, στο Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού, όπου και θα εκτίθεται.

 

H τελετή παράδοσης, θα μαγνητοσκοπηθεί και θα είναι διαθέσιμη μετά το πέρας της στο επίσημο κανάλι του Ε.Α.Π. στο YouTube.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement