Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

280.114 Αχαιοί στις κάλπες-Το εκλογικό τους δικαίωμα αναμένεται να ασκήσουν οι εγγεγραμμένοι εκλογείς στην Αχαΐα σε 630 τμήματα

Published

on

Έφθασε η ώρα της ψήφου και για τους Αχαιούς εγγεγραμμένους εκλογείς, οι οποίοι ανέρχονται σε 280.114, εκ των οποίων στις εκλογές της 21ης Μαΐου είχαν προσέλθει και είχαν ψηφίσει οι 178.856 (65,24%).

Στην Αχαΐα θα λειτουργήσουν 630 εκλογικά τμήματα -εννέα λιγότερα σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές- καθώς κάποια σχολεία έχουν οριστεί ως βαθμολογικά κέντρα για τις πανελλαδικές εξετάσεις και δεν δόθηκαν για τις εκλογές.
Συγκεκριμένα οι αλλαγές σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές αφορούν:
α) όσους ψήφισαν στα εκλογικά τμήματα 415 – 420 του 4ου εκλογικού διαμερίσματος του Δήμου Πατρέων οι οποίοι είχαν ψηφίσει στο 1ο Γυμνάσιο & το 6ο Γυμνάσιο Πατρών (Έλληνος Στρατιώτου & Αγίας Σοφίας) οι οποίοι πλέον θα ψηφίσουν στο 2ο ΕΠΑΛ Πατρών (Τέρμα Αγίας Σοφίας) και
β) όσους ψήφισαν στα εκλογικά τμήματα 490 – 494 του 8ου εκλογικού διαμερίσματος του Δήμου Πατρέων οι οποίοι είχαν ψηφίσει στο Μουσικό Σχολείο Πατρών (Πάροδος ΕΒ 30) οι οποίοι πλέον θα ψηφίσουν στο 12ο Λύκειο Πατρών (Ελ. Βενιζέλου 196).
ΤΑ ΕΙΔΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΕΤΕΡΟΔΗΜΟΤΩΝ
Υπάρχουν επίσης 1.232 πολίτες – εκλογείς άλλων εκλογικών περιφερειών (ετεροδημότες) που θα ψηφίσουν σε ειδικά εκλογικά τμήματα ετεροδημοτών τους συνδυασμούς και τους υποψηφίους των δικών τους εκλογικών περιφερειών.
Για το σκοπό αυτό έχουν στο Δήμο Πατρέων 10 ειδικά εκλογικά τμήματα ετεροδημοτών, στα οποία θα ψηφίσουν οι ως άνω ετεροδημότες εκλογείς οι οποίοι προέρχονται από τις κάτωθι εκλογικές περιφέρειες: Αιτωλοακαρνανίας, Α΄ Αθηνών, Α΄ Ανατολικής Αττικής, Α΄ Θεσσαλονίκης, Α΄ Πειραιώς, Β΄ Πειραιώς, Β΄1 Αθηνών (Βορείου Τομέα), Β΄2 Αθηνών (Δυτικού Τομέα), Β΄3 Αθηνών (Νοτίου Τομέα), Αρκαδίας, Άρτης, Ηλείας, Ηρακλείου, Κεφαλληνίας, Λέσβου, Λευκάδας, Ιωαννίνων, Μεσσηνίας και Πρεβέζης.
Οι εκλογείς αυτοί θα ψηφίσουν στο 4ο ΕΠΑΛ – 9ο Γενικό Λύκειο Πατρών (Αυστραλίας 62 και Κανελλοπούλου).
ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
Θυμίζουμε ότι στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα λειτουργήσουν συνολικά 1.596 Εκλογικά Τμήματα και δέκα Ειδικά Εκλογικά Τμήματα Ετεροδημοτών, στις Περιφερειακές Ενότητες Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας και Ηλείας προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα οι 691.887 εκλογείς της Δυτικής Ελλάδας.
 Στην Π.Ε. Αχαΐας το εκλογικό σώμα ανέρχεται σε 280.114 εκλογείς και τα εκλογικά τμήματα είναι 630.
 Στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας το εκλογικό σώμα αποτελείται από 231.222 εκλογείς και τα εκλογικά τμήματα είναι 554.
 Στην Π.Ε. Ηλείας οι 165.379 εκλογείς θα ψηφίσουν σε 410 εκλογικά τμήματα.
Επίσης, σε όλη τη Δυτική Ελλάδα αναμένεται να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα 15.172 ετεροδημότες.
Οι εκλογείς αυτοί θα ψηφίσουν στο 4ο ΕΠΑΛ – 9ο Γενικό Λύκειο Πατρών (Αυστραλίας 62 και Κανελλοπούλου).
Επίσης, στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας το Εκλογικό Τμήμα 555 Ετεροδημοτών έγινε Μεικτό αντί για Αμιγές. Εκεί θα ψηφίσουν ετεροδημότες Α’ Αθηνών, Β3 Νοτίου Τομέα και Ευρυτανίας.
Τέλος, στην ΠΕ Ηλείας θα λειτουργήσουν δύο Εκλογικά Τμήματα Ετεροδημοτών στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Πύργου.
Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ
Οι κάλπες ανοίγουν σήμερα στις 07:00 το πρωί και θα κλείσουν στις 19:00 το απόγευμα. Άμεσα θα μεταδοθεί από τα ιδιωτικά κανάλια το κοινό exit poll, ενώ εκτιμάται πως μέχρι τις 22:00 θα έχει ενσωματωθεί το 80% με 90% των εκλογικών αποτελεσμάτων σε όλη την Ελλάδα. Αυτό που διαφέρει από την προηγούμενη φορά είναι ότι οι υποψήφιοι βουλευτές δεν θα μετρήσουν σταυρούς, αφού οι πολίτες δεν πρέπει να βάλουν σταυρό στα ψηφοδέλτια.
Αν δεν θυμάστε ή δεν γνωρίζετε το εκλογικό σας κέντρο, μπορείτε να το δείτε μέσω του gov.gr. Αρχικά, εισέρχεστε στην υπηρεσία του gov.gr. Οι πολίτες (Έλληνες και Ευρωπαίοι) που έχετε δικαίωμα να ασκήσετε το εκλογικό σας δικαίωμα, θα χρειασθεί να συμπληρώσετε: είτε τα προσωπικά σας στοιχεία (επώνυμο, όνομα, όνομα πατέρα και μητέρας, έτος γέννησης), είτε μόνο τα πεδία του ειδικού εκλογικού αριθμού και το επώνυμο σας. Παράλληλα, με δύο γραμμές, λειτουργεί πλέον το τηλεφωνικό κέντρο του υπουργείου Εσωτερικών για την ηλεκτρονική πλατφόρμα «Μάθε που Ψηφίζεις».

 

Τα SOS της κάλπης

• Η ψηφοφορία διαρκεί από τις 7:00 το πρωί έως τις 19.00 το απόγευμα.
• Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος σύμφωνα με την εκλογική νομοθεσία είναι υποχρεωτική.
• Από την υποχρεωτική άσκηση του εκλογικού δικαιώματος απαλλάσσονται νόμιμα όσοι την ημέρα της ψηφοφορίας θα βρίσκονται στο εξωτερικό και όσοι έχουν υπερβεί το 70ό έτος της ηλικίας τους. Επίσης οι εκλογείς που έχουν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών, αλλά δεν κατέστη δυνατή η σύσταση ειδικού εκλογικού τμήματος ετεροδημοτών, λόγω μη συμπλήρωσης σε όλη την εφετειακή περιφέρεια του αριθμού των σαράντα (40) τουλάχιστον ετεροδημοτών εκλογέων της ίδιας βασικής εκλογικής περιφέρειας (άρθρο 96, παρ. 1 του π.δ. 26/2012).
• Επειδή είναι πιθανό να υπάρξουν μεταβολές στα εκλογικά τμήματα, συνιστάται ισχυρά σε όλους τους εκλογείς να αναζητήσουν πού ψηφίζουν: Μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου Εσωτερικών «Μάθε πού Ψηφίζεις». Καλώντας στο Τηλεφωνικό Κέντρο της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Εσωτερικών και στους αριθμούς 213 136 1500 και 2131313800 καθημερινά από τις 08:00 έως 20:00. Το Σάββατο 24 και την Κυριακή 25 Ιουνίου το τηλεφωνικό κέντρο θα λειτουργήσει σε 24ωρη βάση.
• Μπορείτε να ψηφίσετε με την αστυνομική ταυτότητα, το διαβατήριό σας, την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων που έχουν εκδοθεί από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές. Η «κομμένη» ταυτότητα είναι αποδεκτή. Εάν έχουν αλλάξει τα προσωπικά σας στοιχεία (π.χ. μεταβολή επωνύμου λόγω διαζυγίου), θα πρέπει να προσκομίσετε τα σχετικά δικαιολογητικά. Στρατιωτικοί και υπηρετούντες στα σώματα ασφαλείας χρησιμοποιούν την υπηρεσιακή τους ταυτότητα.
• Οι εκλογές της 25ης Ιουνίου 2023 θα πραγματοποιηθούν με δεσμευμένο συνδυασμό (λίστα) και όχι με σταυρό προτίμησης. Με αυτή τη διαδικασία, οι βουλευτές εκλέγονται βάσει της σειράς κατάταξης τους στο ψηφοδέλτιο κάθε εκλογικής περιφέρειας, η οποία καθορίζεται από τα εκάστοτε κομματικά επιτελεία. Ως εκ τούτου, ΔΕΝ βάζουμε σταυρό στα ψηφοδέλτια των κομμάτων. Εξάλλου, στα παραβάν των εκλογικών τμημάτων που θα δημιουργηθούν δεν θα υπάρχει στιλό.
• Αν δεν βρείτε το όνομά σας στους εκλογικούς καταλόγους απευθυνθείτε στο Δήμο, στα δημοτολόγια του οποίου είστε εγγεγραμμένοι, μέχρι και το πέρας της ψηφοφορίας.
• Είστε εγγεγραμμένος στα δημοτολόγια δύο ή περισσοτέρων δήμων; Για τις βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιουνίου, οφείλετε να ψηφίσετε στο δήμο της νόμιμης εγγραφής σας η οποία εξακριβώνεται κατόπιν επικοινωνίας σας με τους οικείους δήμους. Ο δικαστικός αντιπρόσωπος θα σας καλέσει να υπογράψετε υπεύθυνη δήλωση ότι γνωρίζετε πως είστε διπλοεγγεγραμμένος και δεν ψηφίσατε ούτε και θα ψηφίσετε αλλού. Αυτές οι δηλώσεις θα συγκεντρωθούν στο Υπουργείο Εσωτερικών και θα διασταυρωθούν. Με αυτήν τη διαδικασία διασφαλίζεται το κύρος των εκλογών. Ας μην ξεχνάμε ότι η διπλοψηφία απαγορεύεται και τιμωρείται αυστηρά.

Ροή ειδήσεων

Advertisement