Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

Οι Εθνικές έφυγαν, οι Αυτοδιοικητικές έρχονται…

Published

on

Άρθρο του Σπύρου Ν. Σκιαδαρέση
Περιφερειακού Συμβούλου Αχαΐας

Την περασμένη Κυριακή 25η Ιουνίου έκλεισε και επίσημα μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδος. Αυτή η προεκλογική περίοδος είχε ως αποτέλεσμα την δυστοκία συγκρότησης νέων Αυτοδιοικητικών σχημάτων σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Και αυτή η μακρά αναμονή, μετά τα αποτελέσματα των Εθνικών εκλογών, δικαίωσε τους αναμένοντες και προβλημάτισε αναλόγως ίσως τους ασθμαίνοντες…
Η τοπική Αυτοδιοίκηση Α΄ και Β΄ Βαθμού είναι η βάση της κοινωνίας. Αφουγκράζεται τα προβλήματά της, τα επιλύει άμεσα όπου αυτό είναι εφικτό ή τα προωθεί στην κεντρική πολιτική για μελλοντική οριστική λύση.
Το αποτέλεσμα των δύο Εθνικών εκλογών που προηγήθηκαν είχε πολλά μηνύματα και αποδέκτες. Δεν είναι της παρούσης όμως να τα αναλύσουμε, γιατί ήδη την στιγμή που γράφονται οι γραμμές αυτές, έμπειροι εκλογολόγοι αναλυτές έχουν εκφραστεί δεόντως.
Πλέον η 31η Αυγούστου είναι η καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης συνδυασμών. Δύο μήνες χρόνος για την συγκρότηση ψηφοδελτίων σε Δήμους και Περιφέρειες. Ο χρόνος είναι αρκετός; Κατ’ άλλους ικανός, ενώ για άλλους ελάχιστος. Προσωπικά εκτιμώ ότι παρά την καλοκαιρινή ραστώνη και τα «μπάνια του λαού», υπάρχει ο χρόνος, ξέχωρα από τις αντικειμενικές δυσκολίες. Αυτό που θα πρέπει να προβληματίσει τους ενδιαφερόμενους υποψηφίους, για ακόμα μια φορά, είναι ο κατακερματισμός όμοιων χώρων. Βέβαια στην Δημοκρατία το δικαίωμα του καθενός να διεκδικεί είναι αναφαίρετο. Όμως δυστυχώς σε τέτοιες περιπτώσεις ευνοείται πάντα ο έχων την εξουσία και ο χαμένος – χαμένοι, για ακόμα μια φορά θα αναζητούν τα αίτια της αποτυχίας και θα κάνουν ευχολόγια για την επόμενη αναμέτρηση. Επόμενη, που αυτήν την φορά είναι μετά από πέντε χρόνια. Ας μην το ξεχνάμε και ας μη το ξεχνούν και τα επιτελεία των κομμάτων.
Στο σημείο αυτό θα ήθελα να διευκρινίσω κάτι το οποίο θεωρώ αυτονόητο.
Στις αυτοδιοικητικές εκλογές δεν πρέπει να κυριαρχούν χρωματισμοί και κόμματα. Υπάρχουν ασφαλώς οι ιδεολογίες και οι ταυτότητες, όμως πρέπει να επικρατεί η διάθεση ειλικρινούς προσφοράς στον τόπο χωρίς ιδιοτέλεια. Εάν αυτό δεν ισχύει, τότε το οποιοδήποτε εγχείρημα είναι θνητό «εξ ων συνετέθη».
Στην χώρα μας η αλήθεια είναι ότι ο κεντρώος χώρος είναι αυτός ο οποίος έχει τον πρώτο λόγο στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Ο κατακερματισμός αυτού, όπου αυτός εμφανίστηκε ή εμφανίζεται, είναι ένα αναμενόμενο «αυτογκόλ». Η συζήτηση – συμφωνία – συγκλίσεις, με προγραμματικές θέσεις του συγκεκριμένου χώρου, έχει πολλές πιθανότητες επιτυχίας. Οτιδήποτε άλλο, όπως οι λεγόμενες συμφωνίες «κάτω από το τραπέζι» ή συμφωνίες φίλων μεταξύ των, είναι απέναντι στις θεσμικές δημοκρατικές διαδικασίες, με τα προαναφερόμενα αποτελέσματα.
Οι εκλογές είναι επιλογή. Επιλογή προσώπου που ηγείται και προσώπων που στελεχώνουν ένα ψηφοδέλτιο. Η επιλογή του επικεφαλής ενός συνδυασμού είναι κομβικής σημασίας. Αυτή πρέπει να γίνεται κάτω από δημοκρατικές διαδικασίες, στις οποίες θα έχει λόγο η κοινωνία. Η άποψη του κόσμου περί «υγιούς ή κουτσού» αλόγου που σέρνει την κούρσα, με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο…
Επομένως: οι εθνικές εκλογές ήρθαν και έφυγαν. Οι Αυτοδιοικητικές έρχονται και μάλιστα με σταθερή ημερομηνία και όχι μετακινούμενη. Οι οιεσδήποτε κινήσεις πρέπει να γίνουν άμεσα – για να μην πω χθες –, διαφορετικά οι παραλίες της Αχαΐας και της Δυτικής Ελλάδας είναι από τις ομορφότερες της πατρίδας μας…
Ίδωμεν!

Ροή ειδήσεων

Advertisement