Connect with us

Ελλάδα

Η μαφία των… botox: Οι καταγγελίες και το έμβασμα που αποκάλυψαν την υπόθεση με τις εισαγωγές παράνομων σκευασμάτων

Published

on

Ως επικεφαλής εγκληματικής οργάνωσης κατηγορείται επιχειρηματίας που, μέσω τρίτων χωρών, πραγματοποιούσε εισαγωγές παράνομων σκευασμάτων, τύπου botox από την Κορέα και το Ιράν.

Του ΘΕΟΔΟΣΗ ΠΑΝΟΥ

Τον τρόμο στις κοσμικές κυρίες της Αθήνας σκόρπισε η είδηση ότι συνελήφθη γνωστή επιχειρηματίας από τον χώρο της αισθητικής, η οποία μάλιστα πλέον κατηγορείται ως επικεφαλής εγκληματικής οργάνωσης. Η 54χρονη επιχειρηματίας, μέσω Πολωνίας και Τουρκίας, πραγματοποιούσε εισαγωγές παράνομων σκευασμάτων υαλουρονικού οξέος και botox, τα οποία έχουν παρασκευαστεί σε εργαστήρια που βρίσκονται στην Κορέα και στο Ιράν.

Η δράση της εν λόγω εγκληματικής οργάνωσης χρονολογείται από το 2019 και οι άνθρωποι που έχουν χρησιμοποιήσει τα σκευάσματα αισθητικής υπολογίζονται σε εκατοντάδες. Ανάμεσα σε αυτούς βρίσκονται και αρκετές επώνυμες κυρίες. Κάποιες από αυτές, μάλιστα, τα προηγούμενα χρόνια είχαν συμμετάσχει και σε διαφημιστικές καμπάνιες κέντρων αισθητικής που χρησιμοποιούσαν τα μη εγκεκριμένα σκευάσματα.

Από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η ανακοίνωση της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας της ΕΛ.ΑΣ. για τη σύλληψη της 54χρονης ιδιοκτήτριας εταιρείας καλλυντικών, πολλές πελάτισσες κέντρων αισθητικής απευθύνθηκαν σε αυτά ρωτώντας τι γίνεται με τη συγκεκριμένη υπόθεση και εάν θα υπάρξει πρόβλημα με την υγεία τους ή την αισθητική του προσώπου τους.

Στο πλαίσιο αυτό, η Δίωξη Οικονομικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ. έχει ανοίξει έναν νέο κύκλο ερευνών στα περίπου 70 κέντρα αισθητικής και δερματολογικά ιατρεία που προμηθεύονταν από τη συγκεκριμένη εταιρεία τα σκευάσματα. Η έρευνα δεν αφορά μόνο την προσπάθεια που γίνεται ώστε να διαπιστωθεί εάν κάποιες από τις γυναίκες έχουν αντιμετωπίσει δερματολογικά προβλήματα. Οι Αρχές θέλουν να διερευνήσουν το ενδεχόμενο κάποια από τα κέντρα αισθητικής να γνώριζαν ότι τα σκευάσματα που αγόραζαν από την 54χρονη δεν ήταν εγκεκριμένα.

Κατηγορίες

Την ίδια στιγμή, οι αστυνομικοί που χειρίζονται την υπόθεση βρίσκονται εν αναμονή της έρευνας που πραγματοποιεί ο ΕΟΦ στα σκευάσματα που κατασχέθηκαν, ώστε να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για την επικινδυνότητα των υλικών. Σε περίπτωση που αποδειχθεί κάτι τέτοιο, δεν αποκλείεται να αλλάξουν ακόμα και οι κατηγορίες που συνοδεύουν τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος της 54χρονης επιχειρηματία και να μετατραπούν σε βαρύτερες.

Η εταιρεία που είχε ιδρύσει η γνωστή επιχειρηματίας δραστηριοποιείται στη συγκεκριμένη αγορά περισσότερα από τέσσερα χρόνια και ο τζίρος της υπολογίζεται σε αρκετές δεκάδες χιλιάδες ευρώ. Άλλωστε, μια θεραπεία προσώπου με botox ή υαλουρονικό οξύ στα συνεργαζόμενα κέντρα αισθητικής κόστιζε πάνω από 1.000 ευρώ, ανάλογα με τη διάρκεια της θεραπείας και την τιμή του σκευάσματος. Μαζί της συνελήφθη και ένας 40χρονος, ο οποίος με το μηχανάκι του έπαιζε τον ρόλο του διανομέα των σκευασμάτων.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι αυτή την ώρα η 54χρονη κατηγορείται από την Οικονομική Αστυνομία για διακίνηση ιατρικών σκευασμάτων μη εγκεκριμένων από τον ΕΟΦ και εισαγωγή με αδιαφανείς διαδικασίες. Χαρακτηριστικό είναι, άλλωστε, το απόσπασμα από την επίσημη ανακοίνωση της Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος: «Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την έρευνα, η συλληφθείσα, τουλάχιστον από τον Ιούλιο του 2019, δραστηριοποιούνταν στην παράνομη διακίνηση μη εγκεκριμένων φαρμακευτικών και ιατροτεχνολογικών σκευασμάτων (botox, σκευασμάτων υαλουρονικού οξέος κ.ά.), καθώς και μη πιστοποιημένων μασκών αισθητικής προσώπου. Στην παράνομη αυτή δραστηριότητα είχε ενταχθεί προ μηνός περίπου και ο έτερος συλληφθείς, ο οποίος είχε ρόλο διανομέα (delivery)».

Αποκάλυψη

Το κουβάρι της υπόθεσης ξετυλίχτηκε έπειτα από καταγγελίες που έφτασαν στον ΕΟΦ, αλλά και από ένα τραπεζικό έμβασμα που απέστειλε η ίδια η 54χρονη στην Γερμανία, ύψους 9.000 ευρώ, προκειμένου να της αποσταλεί ποσότητα από ενέσιμο υαλουρονικό οξύ, botox και μάσκες ομορφιάς.

Από την έρευνα που πραγματοποίησαν οι αστυνομικοί, διαπιστώθηκε πως η έδρα της εταιρείας ήταν στην Εύβοια, ενώ η αποθήκη στην οποία βρίσκονταν τα ιατρικά σκευάσματα ομορφιάς ήταν κοντά στο σπίτι της 54χρονης στο Χαλάνδρι, όπου παράλληλα είχε εγκαταστήσει και ένα γραφείο παραγγελιών, το οποίο διαχειριζόταν η ίδια. Τα παράνομα προϊόντα η επιχειρηματίας, που είναι πασίγνωστη στον χώρο της ομορφιάς, τα προμηθευόταν από νόμιμες εταιρείες της Τουρκίας και της Πολωνίας, μέσω Γερμανίας. Γι’ αυτόν τον λόγο απέστειλε και έμβασμα των 9.000 ευρώ σε τράπεζα της Γερμανίας, όπου διατηρούν επιχειρηματικό λογαριασμό οι δύο εταιρείες από την Τουρκία και την Πολωνία.

Μπορεί η εισαγωγή να γινόταν μέσω νόμιμων εταιρειών, ωστόσο, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, τα botox, το υαλουρονικό οξύ και οι μάσκες ομορφιάς παρασκευάζονταν σε εργαστήρια στην Κορέα και στο Ιράν. Σύμφωνα με τις έρευνες, αυτά τα σκευάσματα παρασκευάζονται σε εργαστήρια που δεν είναι πιστοποιημένα από τον ΕΟΦ και, άρα, δεν μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στην ελληνική αγορά.

Τιμοκατάλογος

Αίσθηση προκαλεί ότι η 54χρονη επιχειρηματίας είχε πρόσφατα βραβευτεί σε εκδήλωση για τις καινοτόμες εταιρείες του χώρου. Κανείς, όμως, δεν μπορούσε να φανταστεί τι θα ακολουθούσε λίγους μήνες μετά τη βράβευσή της.

Η κατηγορούμενη είχε δημιουργήσει ένα ισχυρό brand name στον χώρο της ομορφιάς με τα προϊόντα που διακινούσε στη χονδρική αγορά. Τα προϊόντα που προμηθευόταν ήταν στις καλύτερες τιμές χονδρικής για επιχειρηματίες, ενώ η ίδια φέρεται να υπερκοστολογούσε το εμπόρευμα, το οποίο στη συνέχεια μεταπωλούσε σε ιατρεία και κέντρα αισθητικής.

Συγκεκριμένα, τα ενέσιμα botox τα αγόραζε από 20 έως και 50 ευρώ το καθένα, ανάλογα με την περιεκτικότητα της δραστικής ουσίας, και τα πωλούσε από 120 έως και 200 ευρώ την ένεση. Το υαλουρονικό οξύ -επίσης σε ενέσιμη μορφή- το προμηθευόταν από 80 έως 170 ευρώ και το πωλούσε από 200 έως και 400 ευρώ την ένεση. Με απλά λόγια, υπερκοστολογούσε προϊόντα που δεν ήταν εγκεκριμένα από τον ΕΟΦ.

Χαρακτηριστική είναι η ανάρτηση της 54χρονης για τη δραστηριότητα της εταιρείας τόσο στην επίσημη ιστοσελίδα της επιχείρησης όσο και στα social media, όπου επίσης διατηρούσε ανάλογα προφίλ: «Ως χονδρέμπορος που εστιάζει στον πελάτη, επιλέγουμε προσεκτικά τις συνεργασίες μας με κορυφαίους διεθνείς παρασκευαστές προϊόντων αισθητικής. Εργαζόμαστε με υαλουρονικά ενέσιμα και ιατρικό εξοπλισμό από γνωστές μάρκες, που ο καθένας μπορεί εύκολα να αγοράσει απευθείας από εμάς online, μέσω τηλεφώνου ή e-mail…».

Ανησυχία

Όπως προαναφέρθηκε, από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η είδηση της σύλληψης της 54χρονης αλλά και του συνεργού της, ο οποίος ουσιαστικά είχε τον ρόλο του μεταφορέα των παραγγελιών, δεκάδες γυναίκες έσπευσαν να επικοινωνήσουν με κέντρα αισθητικής και δερματολογικά ιατρεία, ρωτώντας εάν τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για την αισθητική του προσώπου τους προέρχονται από τη συγκεκριμένη εταιρεία.

Μέχρι στιγμής, ωστόσο, δεν έχει υπάρξει κάποια επίσημη καταγγελία για πρόβλημα υγείας από τη χορήγηση των συγκεκριμένων σκευασμάτων, παρά μόνο μία μαρτυρία. Αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση της σύλληψης της 54χρονης, εμφανίστηκε μια γυναίκα από την Κύπρο, η οποία κατήγγειλε πως, μετά από ένεση botox που της χορηγήθηκε και τη χρήση υαλουρονικού οξέος από τη συγκεκριμένη εταιρεία, έβγαλε εξανθήματα και σημάδια στο πρόσωπο, με αποτέλεσμα να καταλήξει σε δερματολόγο, ο οποίος της συνταγογράφησε κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή για την αντιμετώπιση των παρενεργειών που φέρεται να της προκάλεσαν τα παράνομα σκευάσματα.

Οι αστυνομικοί, κατά την έρευνα που πραγματοποίησαν στην αποθήκη που διατηρούσε η 54χρονη στην περιοχή του Χαλανδρίου, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., βρήκαν και κατέσχεσαν 226 φαρμακευτικά και ιατροτεχνολογικά σκευάσματα (botox, σκευάσματα υαλουρονικού οξέος κ.ά.), 160 συσκευασίες μασκών αισθητικής, 3.910 ευρώ και πλήθος χειρόγραφων σημειώσεων. «Τα κατασχεθέντα φαρμακευτικά σκευάσματα, η αξία των οποίων ξεπερνά τα 40.000 ευρώ, δεν θεωρούνται ασφαλή, αποτελούν κίνδυνο για τον χρήστη τους και θα αποσταλούν στον ΕΟΦ για εργαστηριακή εξέταση και φύλαξη», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Αστυνομίας.

enikos.gr

Ροή ειδήσεων

Advertisement