Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Πάτρα: Eνστάσεις για τον τρόπο εφημερίας του Κ.Υ. Β. Τομέα

Published

on

Ενστάσεις για τον τρόπο λειτουργίας της εφημερίας, τα Σαββατοκύριακα, στο Κ.Υ Βορείου Τομέα (Αγίου Αλεξίου) εκφράζει ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας Δυτικής Ελλάδος-Πελοποννήσου και Υπαλλήλων της 6ης ΥΠΕ.

Σύμφωνα με τον Σύλλογο, ένα μήνα μετά την εφαρμογή του μέτρου:
-Η επιτυχία κρίνεται από τον βαθμό που ο μέσος πολίτης έχει καταστεί ενήμερος, το πλαίσιο και οι στόχοι της εφημερίας των Πρωτοβάθμιων Μονάδων είναι ρητοί, ευδιάκριτοι, οδηγούν στην διαρκή εξέλιξη του σχεδίου, στην εξυπηρέτηση του πολίτη και την ικανή αποφόρτιση των νοσοκομείων τελικά.
-Η εξέταση του πολίτη και η γνωμάτευση του εφημερεύοντος Κέντρου Υγείας για την παραπομπή του ή μη είναι άγνωστο αν θα απομακρύνει τον πολίτη από νέα καθυστέρηση και ταλαιπωρία όταν φτάσει στο νοσοκομείο ή και το αντίθετο, αν το προσωπικό ενός νοσοκομείου δεν θα επιβαρυνθεί από έναν πολίτη ο οποίος θα μεταβεί εκεί παρά και ενάντια σε μια γνωμάτευση , η οποία δεν τον έχει παραπέμψει.
-Είναι κωμικοτραγικό ότι υπάρχει σοβαρή πιθανότητα ένας λήπτης υπηρεσιών υγείας, ενώ θα έχει εξεταστεί από εξειδικευμένο ιατρό του Κέντρου Υγείας, να καταλήξει σε νοσοκομείο όπου θα επανεξετασθεί από γενικό (οικογενειακό) ιατρό,την κατεξοχήν ειδικότητα Πρωτοβάθμιας Μονάδας Υγείας, ο οποίος έχει μετακινηθεί από την 6η Υ.Πε. από Κέντρο Υγείας για να πραγματοποιεί εφημερίες στο νοσοκομείο…
-Είναι άγνωστο γιατί στην εφημερία του Κέντρου Υγείας Βόρειου Τομέα συμμετέχει το μικροβιολογικό εργαστήριο, το οποίο, βρίσκεται στα όρια αντοχής των στελεχών του και παρά τα όσα ορίζει το αρ. 8 του Ν. 4486/2017 , ο οποίος προβλέπει την ίδρυση αυτοτελούς αποκεντρωμένης μονάδας, το τμήμα έχει επιφορτισθεί με εξετάσεις από όλη την 6η Υ.Πε. . Σε ποια λογική επιλέγεται εφημέρευση, ενώ τα Κέντρα Υγείας, ακριβώς λόγω της φύσης των εφημεριών τους, λειτουργούν σε αυτές με παρακλίνια-αυτόματα συστήματα ταχείας διάγνωσης και τελικά πόσο χρήσιμη είναι μια τέτοια εφημέρευση, αφού ο παραπεμφθείς είναι σίγουρο ότι θα επαναλάβει τις εξετάσεις στο νοσοκομείο.

Ροή ειδήσεων

Advertisement