Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Αλλαγές εν… πλω στην τιμολογιακή πολιτική-Εκπτώσεις από τις ακτοπλοϊκές, εν αναμονή περεταίρω αποκλιμάκωσης των τιμών

Published

on

Δύο ημέρες μετά την πρωτοβουλία της κυβέρνησης και συγκεκριμένα του Υπουργού Επικρατείας Άκη Σκέρτσου να καλέσει τους ακτοπλόους να προχωρήσουν σε αναπροσαρμογές στην τιμολογιακή τους πολιτική, η Seajets ήταν η πρώτη εταιρεία που προσέφερε χθες εκπτώσεις, παρά το γεγονός ότι είχε ήδη προχωρήσει από τα τέλη Μαΐου σε μειώσεις έως και 19% σε σύγκριση με το 2022.

Οι εκπτώσεις από την SeaJets είναι 30% σε εισιτήρια επιστροφής από τις Κυκλάδες αλλά και Δωδεκάνησα και Κρήτη για τετραμελείς οικογένειες (επιβάτες και όχημα). Προσφέρει επίσης 30% έκπτωση στα εισιτήρια επιστροφής για τους τρίτεκνους (για τους πολύτεκνους ισχύει ήδη η έκπτωση 50%) ενώ εξετάζει με τα αρμόδια υπουργεία άμεσα τη χορήγηση έκπτωσης 15% στους δικαιούχους του Market Pass.

Ακολούθησε χθες η Golden Star Ferries με έκπτωση 20% για μία και μόνο ημέρα, κάθε Τρίτη με τα συμβατικά της πλοία από Ραφήνα σε όλες τις κατηγορίες στη συνέχεια η Fast Ferries με 20%, μόνο κάθε Τετάρτη, επίσης σε όλες τις κατηγορίες. Η Fast Ferries προσφέρει εκπτωση 30% στα εισιτήρια των τρίτεκνων, 25% στα εισιτήρια των ένστολων (και για το όχημά τους), 30% στα εισιτήρια επιστροφής για αυθημερόν ταξίδια και 50% στα παιδιά 6 έως 10 ετών.

Ο Όμιλος Attica στις εταιρείες Βlue star ferries και Hellenic Seaways ανακοίνωσε εκπτώσεις περίπου 20% στις μετακινήσεις από 3 έως 5 άτομα με ΙΧ σε όλους τους προορισμούς από τον Πειραιά και προς Πειραιά. Παράλληλα αυξάνει την έκπτωση στα εισιτήρια κοινωνικού τουρισμού από το 25% στο 50%, που θα έχει ως αποτέλεσμα ο επιβάτης δικαιούχος του κοινωνικού τουρισμού να απολαμβάνει έκπτωση στο εισιτήριό του με τη συμμετοχή του ΟΑΕΔ κατά 95%.

Απαγορευτικές τιμές

Δημοφιλείς προορισμοί στις νησιωτικές περιοχές καταγράφουν ήδη μείωση στις κρατήσεις από τις αρχές καλοκαιριού καθώς η αύξηση στα έξοδα μετακίνησης ξεκινά από 15% για τα Επτάνησα και ξεπερνά το 40% στις Κυκλάδες και κάποιους από τους δημοφιλείς προορισμούς στα Δωδεκάνησα.

Πολλοί Έλληνες ετοιμάζονταν να αλλάξουν προορισμό, αντί για Κυκλάδες, στην Κρήτη ενώ ξένοι τουρίστες κάνουν στροφή, από το Αιγαίο προς το Ιόνιο, σύμφωνα με τον τουριστικό πράκτορα στην Πάτρα Νίκο Γιαννόπουλο. «Υπάρχει πρόβλημα με την ακρίβεια, στα ακτοπλοϊκά. Το γνωρίζουμε από τον Απρίλιο αλλά οι εταιρείες διατηρούσαν σκληρή γραμμή μέχρι να φτάσει ο Ιούλιος αναμένοντας ότι ο κόσμος θα εξαναγκαστεί να φύγει.

Οι κρατήσεις σε περιοχές με ακριβά ακτοπλοϊκά έχουν μείωση από 20-30% σε σχέση με το 2022. Δυστυχώς φαίνεται ότι πολλοί Έλληνες δεν είναι σε θέση να σηκώσουν το βάρος της ακρίβειας ενώ σοβαρό πρόβλημα υφίσταται και από ξένους που ακυρώνουν κρατήσεις στα νησιά» επισημαίνει ο κ. Γιαννόπουλος.

«Με βάση την εικόνα που καλλιεργήθηκε με τις υψηλές προσδοκίες στον τουρισμό για φέτος, θεώρησαν ότι θα αυξηθεί η κίνηση και μπορεί να εξασφαλίσουν ένα μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους, σε σχέση με το 2022, όταν αναγκάστηκαν να επωμιστούν μέρος της αύξησης της τιμής στα καύσιμα. Εκτιμώ τελικά ότι ο κόσμος θα πάει διακοπές και αν δεν έχουν τα χρήματα για ακριβά εισιτήρια, θα κλείσουν οικονομικό κατάλυμα στο Ιόνιο και θα μαγειρεύουν στο σπίτι. Εφόσον δεν υπάρξει εκλογίκευση των τιμών για τις Κυκλάδες και κάποια από τα Δωδεκάνησα» αναφέρει ο τουριστικός πράκτορας του Αιγίου Ανδρέας Σχίζας.

Πιο «ανταγωνιστικό» το Ιόνιο

Αυξημένες κατά 15% είναι οι τιμές των εισιτηρίων, σε σχέση με το 2022, για να Επτάνησα. Το κόστος μετάβασης από Πάτρα για Κεφαλονιά, από σήμερα Παρασκευή 14/7-11/8/2023 για μια οικογένεια, τετραμελή, με ανήλικα τέκνα και ΙΧ, σε οικονομική θέση, είναι στα 230 ευρώ με επιστροφή. Η ίδια τιμή ισχύει και για τη μετάβαση από Πάτρα για Ιθάκη και από Πάτρα για Κέρκυρα. Στην περίπτωση των Ιονίων, υπάρχει μια ενιαία τιμολογιακή πολιτική για να μην επωφελούνται κάποια νησιά περισσότερα. Ειδικά για την Κέρκυρα η τιμή είναι ελκυστική καθώς υπάρχουν μεγάλες ακυρώσεις κρατήσεων ξένων τουριστών εξαιτίας της ακρίβειας η οποία υποχρέωσε σε αλλαγή τιμολογιακής πολιτικής γενικά. Πολλοί είναι τέλος οι Αχαιοί που προτιμούν φέτος Κρήτη, αντί για Δωδεκάνησα. Εισιτήρια 1ης θέσης, για Κρήτη, για οικογένειες με ΙΧ, με επιστροφή, είναι στα 440 ευρώ ενώ για Κω το λιγότερο (οικονομική θέση) το ταξίδι κοστίζει 560 και φτάνει τα 770 ευρώ (1η θέση).

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement