Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

«Αδικαιολόγητη διαφορά στο ράφι»-Σε θέση μάχης οι Συνεταιρισμοί για να αποτρέψουν νέα συρρίκνωση του κτηνοτροφικού κλάδου

Published

on

Μέτρα για την επιβίωση χιλιάδων κτηνοτρόφων, με άξονα και την αύξηση της τιμής παραγωγού για τη νέα παραγωγή (2023-2024) μελετά η Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ) στην οποία ανήκουν, τόσο οι μεγάλοι κτηνοτροφικοί και γαλακτοπαραγωγικοί συνεταιρισμοί, όσο και πλειάδα μικρών και μεσαίων παραγωγών και μεταποιητών.

Πριν από λίγα 24ωρα η Επιτροπή Κτηνοτροφίας της ΕΘΕΑΣ πραγματοποίησε διαδικτυακή συνάντηση με βασικό θέμα το κόστος παραγωγής στον κλάδο, με αφορμή τη δημοσίευση στοιχείων έρευνας για την κτηνοτροφία για το 2022 που δείχνει τη συρρίκνωση του κτηνοτροφικού κλάδου. Στη συνάντηση παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος/Συντονιστής της ως άνω Επιτροπής και Πρόεδρος της Ε.Α.Σ. Νάξου, Δημήτριος Καπούνης, ο Πρόεδρος του Γενικού Α.Σ. Ιωαννίνων «Ένωση Αγροτών», Θεοχάρης Λιούρης, ο Πρόεδρος της ΕΑΣ Ρεθύμνου Γεώργιος Βενιεράκης ο Πρόεδρος του Α.Σ. Μυλοπόταμου, Εμμανουήλ Κουγιουμτζής, ο Πρόεδρος του Α.Κ.Σ. Μεσότοπου Λέσβου, Εμμανουήλ Κωνσταντιδέλλης, ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμοί Αιγοπροβατοτροφων Ελασσόνας, ο Γιώργος Μηλιώνης, ο Πρόεδρος του Α.Σ. Αγελαδοτρόφων και Προβατοτρόφων Δυτικής Θεσσαλίας, Γεώργιος Βαϊόπουλος, ο Πρόεδρος του Γεωργικού Συνεταιρισμού Σίνδου, Χρήστος Τσομπάνος, ο Γενικός Διευθυντής της ΕΘ.Ε.Α.Σ., Μόσχος Κορασίδης και η Γεωπόνος της ΕΘ.Ε.Α.Σ., Μαριάννα Λιάρου.
Μελέτη της ΕΛ.ΣΤΑΤ.
@ Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο αριθμός των βοοειδών μειώθηκε κατά 5,3% το 2022 σε σχέση με το 2021. Μείωση παρατηρείται στον αριθμό των εκμεταλλεύσεων που εκτρέφουν βοοειδή κατά 6,4% το 2022 σε σχέση με το 2021.
@ Σε ότι αφορά τον αριθμό των προβάτων, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, είναι μειωμένος κατά 4,1% το 2022 σε σχέση με το 2021. Επίσης μείωση παρατηρείται στον αριθμό των εκμεταλλεύσεων που εκτρέφουν πρόβατα κατά 2,6% το 2022.
@ Ο αριθμός των αιγών μειώθηκε κατά 5,6% το 2022 σε σχέση με το 2021. Τέλος, μείωση παρατηρείται και στον αριθμό των εκμεταλλεύσεων που εκτρέφουν αίγες κατά 3,9% το 2022 σε σχέση με το 2021.
Επιπλέον, παρατηρώντας την κατανομή των ζωικών μονάδων ανά είδος ζώου για το 2022, το μεγαλύτερο μέρος φαίνεται να το καλύπτουν τα πρόβατα (45%), ακολουθώντας τα κατά φθίνουσα σειρά τα βοοειδή (25,2%), οι αίγες (18,1%) και τέλος οι χοίροι (11,7%), όπου η ίδια σειρά ίσχυε και για το 2021.
Αποθέματα απούλητων τυροκομικών
Η συζήτηση παράλληλα με την αξιολόγηση των στοιχείων εστίασε στα προβλήματα στην αγορά γάλακτος, τη συνεχιζόμενη αδικαιολόγητη μεγάλη διαφορά των τιμών παραγωγού και των τιμών που πληρώνουν οι καταναλωτές στο ράφι, το υψηλό κόστος των ζωοτροφών που είναι οξύτερο για τους κτηνοτρόφους των νησιών, όπου συζητήθηκε η ανάγκη να δοθούν κίνητρα στους κτηνοτρόφους να εγγραφούν σε συνεταιριστικές οργανώσεις, έτσι ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις του κόστους και τις ανισορροπίες, καθώς και τα προβλήματα των τελευταίων πληρωμών των ενισχύσεων και των δηλώσεων ΟΣΔΕ.
“Οι αυξήσεις τυροκομικών στο ράφι είναι μεγαλύτερες από την τιμή παραγωγού, η οποία αναπροσαρμόσθηκε κατά 20% σε μια προσπάθεια να καλυφθεί η ζημιά των κτηνοτρόφων από την αύξηση του κόστους στις ζωοτροφές και στην ενέργεια που είχαν σαν αποτέλεσμα τον διπλασιασμό. Την ίδια ώρα που τα τυροκομικά στο ράφι πωλούνται με αυξημένη τιμή, οι κτηνοτρόφοι που ήταν σε οριακό σημείο τα προηγούμενα δύο χρόνια και πάσχιζαν να διατηρήσουν το ζωικό τους κεφάλαιο χωρίς μάλιστα δυνατότητα δανεισμού, εγκαταλείπουν την κτηνοτροφία. Το υψηλό κόστος των προϊόντων μας στο ράφι, με συνεχείς αυξήσεις για πάνω από ένα 12μηνο, δημιουργεί ένα αρνητικό σπιραλ, προκαλώντας μείωση της κατανάλωσης της φέτας και των άλλων τυριών. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία απούλητων αποθεμάτων» σύμφωνα με τον κ.Κορασίδη που δυσκολεύει ακόμη την κατάσταση.
Προς συνάντηση με Αυγενάκη
Στα συμπεράσματα της συνεδρίασης το γεγονός ότι η κτηνοτροφία είναι η πλέον αδικημένη από τις ελλείψεις εφαρμογής της νέας ΚΑΠ, καθώς, τόσο τα οικολογικά σχήματα της κτηνοτροφίας, όσο και η απουσία των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης, αλλά και η αλλοπρόσαλλη διαδικασία που επιχειρείται αυτή τη στιγμή με την ευκαιριακή εφαρμογή της βιολογικής κτηνοτροφίας, καθιστούν την όλη κατάσταση πλήρως προβληματική και δημιουργούν κινδύνους απώλειας σημαντικών ενισχύσεων από τους κτηνοτρόφους. Έτσι, κρίθηκε αναγκαίο οι συνεταιρισμοί να μπορούν να ενταχθούν στο Ταμείο Ανάκαμψης και να μπορούν να έχουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση και να επενδύσουν για να μειώσουν το κόστος παραγωγής.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης κρίθηκε αναγκαία η συνάντηση της ΕΘΕΑΣ με το νέο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Λευτέρη Αυγενάκη με άξονα τη λήψη μέτρων ανακούφισης των συνεταιρισμών και, ειδικά τα ΠΟΠ προϊόντα, να μπουν στα προγράμματα διανομής των περιφερειών (ΤΕΒΑ), ώστε να υπάρξει άμβλυνση του προβλήματος.
Αυστηροποίηση των ελέγχων
Στα πλαίσια της Επιτροπής τονίστηκε ότι είναι επιτακτική η ανάγκη αυστηρών ελέγχων στις εισαγωγές των προϊόντων, και στο ράφι, προς αποφυγή των ελληνοποιήσεων. «Η αγορά στο ράφι έχει κατακλυστεί από προϊόντα παραπλήσια τα οποία πλασάρονται σε πιο ανταγωνιστική τιμή. Εδώ είναι η καθοριστική ευθύνη της πολιτείας και συγκεκριμένα να ελέγχει τις εισαγωγές γάλακτος και κρέατος καθώς και τη διακίνηση και χρήση προϊόντων ΠΟΠ στην εστίαση» αναφέρει ο κ.Κορασίδης.

Ροή ειδήσεων

Advertisement