Connect with us

Ελλάδα

Συμπληρώνεται το παζλ των γαλάζιων υποψηφιοτήτων στις αυτοδιοικητικές εκλογές

Published

on

Σε κινητοποίηση βρίσκεται  και πάλι ο εκλογικός μηχανισμός της Νέας Δημοκρατίας καθώς ο χρόνος κυλάει αντίστροφα για τις αυτοδιοικητικές και περιφερειακές εκλογές του Οκτωβρίου. Τα χρίσματα στους  υποψήφιους περιφερειάρχες ήδη δόθηκαν από την οδό Πειραιώς και η το στοίχημα είναι και σε αυτές τις εκλογές να βαφτεί ο χάρτης γαλάζιος.

Παύλος Μαρινάκης, Θανάσης Νέζης, Γιάννης Μπρατάκος και Νίκος Χαρδαλιάς κινητοποιούν και πάλι την βάση του κόμματος, έτσι ώστε να δοθεί κάθε δυνατή στήριξη στους γαλάζιους «εκλεκτούς» σε πρώτο και δεύτερο βαθμό αυτοδιοίκησης.

Η επιτροπή εκλογικού αγώνα απαρτίζεται και από άλλα κορυφαία στελέχη του κόμματος που θα «βάλουν πλάτη» για να κυλήσουν όλα ομαλά.

Μετά την ανακοίνωση των Περιφερειαρχών που θα στηρίξει το κυβερνών κόμμα σειρά παίρνουν οι μεγάλοι δήμοι όπου έχει αποφασιστεί από την οδό Πειραιώς να δοθεί το χρίσμα.

Τα ονόματα που ανακοινώθηκαν για τις περιφέρειες δεν αποτελούν σε γενικές γραμμές έκπληξη.

Ξεχωρίζουν ωστόσο δυο υποψηφιότητες.  Του Αλκιβιάδη Στεφανή για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου μια υποψηφιότητα με έντονο συμβολισμό όσον αφορά στο μεταναστευτικό αλλά και του Σταύρου Αρναουτάκη στην Περιφέρεια Κρήτης που σηματοδοτεί το άνοιγμα της ΝΔ στο κέντρο. Αξίζει να σημειωθεί  ότι ο κ. Αρναουτάκης ο οποίος αποκαλείται και «ισόβιος» περιφερειάρχης λόγω της κυριαρχίας του στην Κρήτη διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η στήριξη στους μεγάλους δήμους

Η ΝΔ από τις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές έδειξε να κυριαρχεί και σε αυτό το επίπεδο και θέλοντας να διατηρήσει την δύναμή της οι επιλογές για τους μεγάλους δήμους της χώρας έχουν γίνει πολύ προσεκτικά, χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις. Το επόμενο διάστημα θα γίνουν και οι επίσημες ανακοινώσεις.

Δεδομένη είναι η στήριξη της ΝΔ στην του Κώστα Μπακογιάννη, του Γιάννη Μώραλη στον Πειραιά και του Κωνσταντίνου Ζέρβα στη Θεσσαλονίκη.

Για την Πάτρα έχει «κλειδώσει» η στήριξη στον γιατρό και γνώστη της αυτοδιοίκησης Κώστα Σβόλη.

Στο Ηράκλειο θα στηρίξουν τον πρώην αρχηγό της ΕΛΑΣ, Μιχάλη Καραμαλάκη, ενώ για τη Λάρισα ακούγεται το όνομα του Θανάση Μαμάκου.

Στους μεγάλους δήμους της Αττικής και ειδικά στα Βόρεια η ΝΔ θα στηρίξει τον Βασίλη Ξυπολητά για το δήμο Κηφισιάς, τον Γιώργο Παπαδημητρίου για το Νέο Ηράκλειο, την Κρίστη Αγαπητού για το δήμο Χαλανδρίου, τον Γιάννη Πισιμίση στα Βριλήσσια, ενώ πιο παραλιακά  στο Δήμο Σαρωνικού την στήριξη της γαλάζιας παράταξης θα έχει ο οικονομολόγος Γιώργος Σωφρόνης.

Μίνι ανασχηματισμός αναμένεται και σε επίπεδο γ.γ. των υπουργείων αλλά και στις διοικήσεις των οργανισμών. Στις αρχές της εβδομάδας θα ανακοινωθούν τα ονόματα καθώς ήδη έχουν γίνει οι σχετικές συσκέψεις και αναμένεται η τελική έγκριση του πρωθυπουργού.

Όπως δήλωσε και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε πρόσφατη συνέντευξή του τα κριτήρια θα είναι πολύ αυστηρά ειδικά για τις διοικήσεις των νοσοκομείων καθώς η αναμόρφωση στην υγεία αποτελεί και προσωπικό του στοίχημα.

«Εκεί είμαστε έτοιμοι να κάνουμε κάποιες αλλαγές. Δεν θα βρείτε πολλούς αποτυχημένους πολιτευτές στους προηγούμενους διορισμούς μας, δεν είναι αυτός ο σκοπός», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, στελέχη της επιτροπής εκλογικού αγώνα είχαν ήδη ενημερώσει όσους δεν κατάφεραν να εκλεγούν στις κάλπες της 25ης Ιουνίου ότι αυτό δεν συνεπαγόταν αυτόματα και κάποιο κυβερνητικό πόστο ως αντάλλαγμα. «Αυτά ανήκουν στο παρελθόν. Οι νοοτροπίες αυτές πρέπει να εκλείψουν», σχολίαζε κυβερνητικό στέλεχος.

Ροή ειδήσεων

Advertisement