Connect with us

Ελλάδα

Δύο ψήφους θέλει ακόμη η κυβέρνηση για να περάσει το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων

Published

on

Εντός της επόμενης εβδομάδας φιλοδοξεί η κυβέρνηση να περάσει από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για την ψήφο των απόδημων Ελλήνων το οποίο κατατέθηκε χθες το βράδυ στις αρμόδιες υπηρεσίες του Κοινοβουλίου.

Σε πρώτο στάδιο παίρνει αυτή την εβδομάδα τον δρόμο για συζήτησή του στις Επιτροπές, με την κυβέρνηση να αναζητεί τις 200 ψήφους που απαιτούνται ώστε να εγκριθεί. Από το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύουν ότι δεν στρέφονται προς συγκεκριμένα κόμματα προκειμένου να επιτευχθεί η συναίνεση ωστόσο σημειώνουν σκωπτικά ότι το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής και η Ελληνική Λύση είχαν επιψηφίσει πριν από ενάμιση χρόνο ανάλογη ρύθμιση που με την τότε μικρότερη αριθμητική δυναμική είχε συγκεντρώσει 192 ψήφους.

Πάντως το ΠΑΣΟΚ μέχρι στιγμής είναι θετικά διακείμενο, όπως και η Πλεύση Ελευθερίας, ενώ η Ελληνική Λύση το αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό.

Οι ψήφοι ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Πλεύσης Ελευθερίας είναι συνολικά 198, που σημαίνει πως απαιτούνται μόλις δύο ακόμη βουλευτές από άλλα κόμματα για να περάσουν οι νέες ρυθμίσεις.

Το σχέδιο νόμου αποτελείται από μόλις δύο άρθρα που αίρουν την υποχρέωση που υπήρχε μέχρι σήμερα όσων επιθυμούν να εγγραφούν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, να έχουν ζήσει τουλάχιστον 2 χρόνια στην Ελλάδα την τελευταία 35ετία και να έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση είτε το τρέχον είτε το προηγούμενο φορολογικό έτος.

Με τις νέες προωθούμενες ρυθμίσεις:

Α. Τροποποιούνται οι διατάξεις του ν.4648/2019 αναφορικά με την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος εκλογέων που βρίσκονται εκτός ελληνικής επικράτειας κατά την ημέρα διενέργειας εκλογών.

Συγκεκριμένα:

  • Απλοποιείται η διαδικασία εγγραφής των εν λόγω εκλογέων στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού που τηρούνται στο Υπουργείο Εσωτερικών, με την κατάργηση των υφιστάμενων κριτηρίων και δικαιολογητικών, ενώ η αρμόδια υπηρεσία του ιδίου Υπουργείου αποφασίζει για την αποδοχή ή την απόρριψη της αίτησης εγγραφής αυτών στους ανωτέρω εκλογικούς καταλόγους.
  • Καταργείται, επίσης, η Ειδική Διακομματική Επιτροπή για την εξέταση ενστάσεων κατά απορριπτικών αποφάσεων εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους (άρθρο 1).

Β. Από τις προτεινόμενες διατάξεις δεν προκαλούνται δημοσιονομικές επιπτώσεις επί του κρατικού προϋπολογισμού και του προϋπολογισμού λοιπών φορέων της Γενικής Κυβέρνησης

Ροή ειδήσεων

Advertisement