Connect with us

Πολιτισμός

Πέθανε ο θρυλικός Γιώργος Τσακαλίδης – Ο «Τσάκαλος» που «σφράγισε» τη μουσική και την έκανε… Ano Kato

Published

on

Πέθανε ο θρυλικός Γιώργος Τσακαλίδης. Ήταν ο ιδρυτής της Ano Kato Records, του δισκοπωλείου «BeBop», του πολυχώρου «Υδρογείου» στα Σφαγεία και μέλος της παρέας που έστησε το «Παραρλάμα».

Ο «Τσάκαλος» όπως τον αποκαλούσαν οι φίλοι του υπήρξε εμβληματική φιγούρα για τα μουσικά πράγματα της Θεσσαλονίκης, αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας, καθώς ήταν αυτός που ίδρυσε την Ano Kato Records το 1984. Στη δισκογραφική του κυκλοφόρησαν τις πρώτες τους δουλειές σχήματα και καλλιτέχνες όπως οι Τρύπες, Ξύλινα Σπαθιά, Νάνοι, Ηλίας Ζάικος, Blues Wire, Μωρά στη Φωτιά, Blues Gang, Κώστας Βόμβολος, Κώστας Μαγγίνας, Μπάντα της Φλώρινας, Δάρνακες, Δημοσιοϋπαλληλικό Ρετιρέ, Σταύρος Ρωσσόπουλος & οι Αβά-φτυστοί Μικροί Πιτσιλωτοί Δρυοκολάπτες κ.α.

Οι «Ερασιτέχνες Εραστές»  ήταν το γκρουπ που δημιούργησε και με το οποίο κυκλοφόρησε τραγούδια σε μουσική και στίχους δικούς του. Πρόσφατα είχε κυκλοφορήσει το βιβλίο του με τίτλο “Όλοι οι φίλοι σπίτι μου” σε δική του έκδοση, από την Άνω Κάτω. Η αποτύπωση της ιστορίας με «δίσκους, βιβλία, ταινίες, φωτογραφίες» και κυρίως πολλή μουσική, σύμφωνα με την ΕΡΤ1.

Από τη δεκαετία του ’80, στο Bebop Music, στο “Παραρλάμα”, αργότερα στην “Υδρόγειο” και όλα τα στέκια των μουσικόφιλων σε μια εποχή, που δεν θα ξαναρθεί, μια εποχή που μας έμαθε να «κολυμπάμε στα βαθιά».

Τα τελευταία χρόνια είχε αφήσει την Θεσσαλονίκη και ζούσε στο Μακρυχώρι της Ημαθίας, όπου και θα γίνει η κηδεία του την Κυριακή 23 Ιουλίου στις 10 το πρωί.

Ροή ειδήσεων

Advertisement