Connect with us

Πολιτισμός

Ο Στέφανος Κορκολής μιλά στη «Γ»: «Κάθε τραγούδι έχει μία αλήθεια»

Ο σπουδαίος συνθέτης και ερμηνευτής,  με αφορμή την επετειακή του συναυλία σήμερα στο Royal

Published

on

Έχει ταυτίσει το όνομά του με αμέτρητες επιτυχίες, διαχρονικά τραγούδια που μιλάνε στην… ψυχή! Ο Στέφανος Κορκολής συμπληρώνει φέτος 35 χρόνια στην ελληνική μουσική σκηνή και δισκογραφία και έρχεται στην Πάτρα, στο Royal για μία ακόμη μοναδική συναυλία. Με αφορμή την αποψινή του εμφάνιση, μίλησε στη «Γ» για τις συνεργασίες του με σπουδαία ονόματα του ελληνικού πενταγράμμου, για την πηγή έμπνευσής του, για τη μουσική και το ρόλο που παίζει στη ζωή του, αλλά και για τα μελλοντικά του σχέδια.

ΕΡ.: 35 χρόνια στην ελληνική μουσική. Τι γεύση σας έχουν αφήσει;

Δεν ξέρω για γεύση, αλλά σίγουρα πολύ όμορφες αναμνήσεις.

ΕΡ.: Από τις δισκογραφικές σας δουλειές θα ξεχωρίζατε κάποια και για ποιους λόγους;

Δεν θα μπορούσα να ξεχωρίσω διότι κάθε δισκογραφική μου δουλειά είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μου.

ΕΡ.: Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας; Τι είναι αυτό που καθιστά διαχρονικά τα τραγούδια σας;

Εάν θεωρήσω πως υπάρχει ένα μυστικό για την επιτυχία τότε αυτό είναι μόνο, η αλήθεια που μπορεί να περιέχει ένα τραγούδι. Εννοώ δηλαδή πως όταν γράφεις χωρίς να έχεις στο νου σου ως απώτερο σκοπό την επιτυχία και μόνο και το τραγούδι προκύπτει αβίαστα και με πρωτογενή έμπνευση, τότε θεωρώ πως αγγίζει πολλές ψυχές.

ΕΡ.: Έχετε συνεργαστεί με σπουδαία ονόματα του ελληνικού πενταγράμμου. Πώς επιλέγετε τις συνεργασίες σας;

Πάντα ξεκινάω με το αν ο εκάστοτε ερμηνευτής μου ταιριάζει ως άνθρωπος και αυτό διότι όταν δίνεις ένα κομμάτι από την ψυχή σου, όπως είναι ένα τραγούδι η μία μελωδία, πρέπει να γνωρίζεις που το εμπιστεύεσαι. Άρα όλες μου οι συνεργασίες στηρίζονται αρχικά στη φιλία.

ΕΡ.: Παρά τις δυσκολίες που έχετε αντιμετωπίσει δεν έχετε χάσει την έμπνευση και το χαμόγελό σας. Από πού αντλείτε δύναμη;

Από την οικογένεια μου, τους λίγους, αλλά καλούς φίλους και βέβαια από την μουσική δημιουργία.

ΕΡ.: Τι ρόλο παίζει η μουσική στη ζωή σας;

Πρωταγωνιστικό!

ΕΡ.: Μετά τις καλοκαιρινές συναυλίες τι άλλο ετοιμάζετε;

Έχοντας συνθέσει τη μουσική για την τραγωδία του Ευριπίδη Τρωάδες για το κρατικό θέατρο βορείου Ελλάδας σε σκηνοθεσία Χ. Σουγάρη, θα έχω την τιμή και την τεράστια χαρά να την ερμηνεύσω «ζωντανά» με ένα πιάνο στον ιερό χώρο της αρχαίας Επιδαύρου στις 18 και 19 Αυγούστου, μετά, αρχές Σεπτεμβρίου, θα βρεθώ επί σκηνής με τον αγαπημένο μου, εξαίσιο πιανίστα και μεγάλο συνθέτη Γιώργο Χατζηνάσιο σε μία κοινή μας συναυλία, για δύο πιάνα και ορχήστρα, στο Ηρώδειο.

ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΣΟΦΙΑ ΜΑΝΟΥΣΑΚΗ
Στην αποψινή συναυλία ο αγαπημένος συνθέτης και ερμηνευτής, πέρα από την αναδρομή στο έργο του και τις δικές του επιτυχίες, θα ερμηνεύσει ο ίδιος τραγούδια που έχει γράψει για άλλους σπουδαίους τραγουδιστές όπως ο Δημήτρης Μητροπάνος, η Άλκηστις Πρωτοψάλτη, η Νάνα Μούσχουρη, ο Γιώργος Νταλάρας, η Δήμητρα Γαλάνη, η Μαρινέλλα, ο Μάριος Φραγκούλης, ο Πάνος Μουζουράκης, η Γιώτα Νέγκα, η Ελεωνόρα Ζουγανέλη, ο Αντώνης Ρέμος και πολλοί άλλοι.
Θα ακουστούν τραγούδια όπως το «Θες», «Κάποιες φορές», «Σβήσε το φεγγάρι», «Δεν είσαι εδώ», «Εκατό φορές κομμάτια», «Σ ´έχω ερωτευτεί», « Ο άγγελος μου» και φυσικά οι μεγάλες του επιτυχίες , όπως το «Σκόνη και θρύψαλα», «Στους πέντε ανέμους», «Το σημάδι του σκορπιού», «Αγάπη παράξενη», «Καρδιά μου λιώνω», «Οι μέρες της φωτιάς», «Χωρίς εσένα» και άλλα.
Μαζί του η Σοφία Μανουσάκη, βασική ερμηνεύτρια του Στέφανου Κορκολή τα τελευταία χρόνια, η οποία μεταξύ άλλων μετράει ήδη στο ενεργητικό της δύο διπλούς χρυσούς δίσκους σε έργα Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος δημόσια την αποκάλεσε «αποκάλυψη μεγατόνων» .
ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σοφία Μανουσάκη : τραγούδι
Κωστής Πυρενής : κιθάρες – τραγούδι
Βασίλης Δείιγγος : σαξοφωνο – κρουστά
Ρόλη Γιαμοπούλου : drums – τραγούδι
Βίκτωρ Κουλουμπής : μπάσο
Αχιλλέας Διαμαντής : κιθάρες
Στέφανος Δανιηλίδης : πλήκτρα
Στέφανος Κορκολής : πιάνο -τραγούδι
Ηχολήπτης : Δημήτρης Δημητριάδης
Ηχολήπτης σκηνής : Μανώλης Καλλίτσης
Γενική Είσοδος: 15 Ευρώ, ΑμΕΑ (μόνο ο συνοδός ), άνω των 65 ετών : 12 Ευρώ
Πληροφορίες και Προπώληση εισιτηρίων: https://www.viva.gr/tickets/music/35 xronia-stefanos-korkolis-1/ Φάρος Εν Πάτραις, Queen Cafe Bistrot (Ψηλαλώνια), Βιβλιοπωλεία Παπαχρίστου “Η γωνιά του Βιβλίου”.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement