Connect with us

Ελλάδα

Άρειος Πάγος: Νέα Πρόεδρος η Ιωάννα Κλάπα-Χριστοδουλέα και Εισαγγελέας Γεωργία Αδειλίνη

Published

on

Κατά την σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβούλιου τοποθετήθηκαν στον Άρειο Πάγο πρόεδρος η Ιωάννα Κλάπα-Χριστοδουλέα και Εισαγγελέας Γεωργία Αδειλίνη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έπειτα από εισήγηση του Υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη, με βάση τον κατάλογο που απέστειλε η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής και αφού ελήφθη υπόψη η συνολική διαδρομή τους και η ανάγκη να υπάρξει κάλυψη των θέσεων για μια διετία, το υπουργικό συμβούλιο κατέληξε ομόφωνα στην κα Ιωάννα Κλάπα-Χριστοδουλέα για τη θέση της Προέδρου και στην κα Γεωργία Αδειλίνη για τη θέση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου.

Ιωάννα Κλάπα

Η Ιωάννα Κλάπα-Χριστοδουλέα εισήλθε στο δικαστικό σώμα τον Ιούλιο του 1984 και προήχθη στην θέση της αρεοπαγίτου τον Αύγουστο του 2020 και είναι 3η στην επετηρίδα των αρεοπαγιτών, ενώ παραλείφθηκαν 6 αντιπρόεδροι του Αρείου Πάγου.

Η προηγηθείσα διαδικασία των προέδρων στη Βουλή είχε αναδείξει ως επικρατέστερους για την θέση του προέδρου Αρείου Πάγου τον αντιπρόεδρο Νικόλαο Πιπιλίγκα, την αρεοπαγίτη Ιωάννα Κλάπα-Χριστοδουλέα και την επίσης αρεοπαγίτη Μαρία Λεπενιώτη.

Αναλυτικότερα, κατά την εν λόγω διαδικασία πρώτος σε ψήφους ήταν ο κ. Πιπιλίγκας, ο οποίος ψηφίστηκε από τους 17 εκ των 24, που μετείχαν στη διαδικασία της ακρόασης των υποψηφίων. Ακολούθησε με 15 ψήφους η Ιωάννα Κλάπα-Χριστοδουλέα και τρίτη με 11 ψήφους ήταν η Μαρία Λεπενιώτη.

Ειδικότερα, η Ιωάννα Κλάπα-Χριστοδουλέα, ως εφέτης είχε διενεργήσει με τη συνάδελφό της Μαρία Δημητροπούλου την ανάκριση για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, που αποτέλεσε και τη βάση για τις περαιτέρω δίκες.

Πρόσφατα ως αρχαιότερη αρεοπαγίτης είχε προεδρεύσει του Ειδικού Δικαστηρίου περί ευθύνης υπουργών για την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών επί ΣΥΡΙΖΑ με κατηγορούμενους τον πρώην υπουργό Νίκο Παππά και τον επιχειρηματία Χρίστο Καλογρίτσα.

Γεωργία Αδειλίνη

Η κενή θέση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου καλύφθηκε από την αντεισαγγελέα Γεωργία Αδειλίνη, η οποία είναι 7η στην επετηρίδα και αποχωρεί σε δυο χρόνια από τον εισαγγελικό κλάδο. Η κυρία Αδειλίνη από την διάσκεψη των προέδρων της Βουλής πλειοψήφησε, καθώς ψηφίστηκε από το 4/5 των συμμετεχόντων στην διάσκεψη.

Η κυρία Αδειλίνη εισήλθε στο δικαστικό σώμα τον Ιούλιο του 1984 και προήχθη σε αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου τον Οκτώβριο του 2019.

Η κυρία Αδειλίνη, ήταν στην έδρα της δίκης του Ακη Τσοχατζόπουλου, ενώ ήταν αυτή που πρότεινε την παραπομπή στο Ειδικό Δικαστήριο του πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Παππά, σε δίκη με την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος για την υπόθεση των καταγγελιών του επιχειρηματία Χρήστου Καλογρίτσα.

Η έμπειρη αντεισαγγελέα έχει και ιδιαίτερη ευαισθησία στο προσφυγικό ζήτημα, ενώ με εγκύκλιό της το 2020 ζητούσε από τους συναδέλφούς της αυξημένη επαγρύπνηση στα ασυνόδευτα παιδιά.

Υπενθυμίζεται ότι με παρέμβασή της η κυρία Αδειλίνη με την αρμοδιότητα της προστασία ανηλίκων που είχε ζήτησε την αυξημένη επιτήρηση του 12χρονου κοριτσιού από τον Κολωνό που είχε πέσει θύμα βιασμών και μαστροπείας, αλλά και που δεχόταν απειλές για να μην καταθέσει νέα στοιχεία. Τότε, με παραγγελία της στην Εισαγγελία Ανηλίκων Λευκάδας, ζήτησε αυξημένη επιτήρηση του ανήλικου κοριτσιού, μετά της καταγγελίες της οικογένειάς της.

Ροή ειδήσεων

Advertisement