Connect with us

Διεθνή

Η Δανία εξετάζει το ενδεχόμενο να απαγορεύσει την καύση ιερών κειμένων σε διαδηλώσεις

Published

on

Η κυβέρνηση της Δανίας είπε ότι θα διερευνήσει νομικά, τρόπους για να σταματήσει τις διαμαρτυρίες που περιλαμβάνουν το κάψιμο ιερών κειμένων υπό ορισμένες συνθήκες, επικαλούμενη ανησυχίες για την ασφάλεια μετά από αντιδράσεις για τέτοια περιστατικά κατά τα οποία βεβηλώθηκε το Κοράνι στη Δανία και τη Σουηδία.

Σημειώνοντας ότι τέτοιες διαμαρτυρίες ωφελούν τους εξτρεμιστές, η κυβέρνηση θέλει να «διερευνήσει» την παρέμβαση σε καταστάσεις όπου «υβρίζονται άλλες χώρες, πολιτισμοί και θρησκείες, και όπου αυτό θα μπορούσε να έχει σημαντικές αρνητικές συνέπειες για τη Δανία, ιδίως όσον αφορά την ασφάλεια», αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα με τη Guardian.

«Αυτό πρέπει φυσικά να γίνει στο πλαίσιο της συνταγματικά προστατευόμενης ελευθερίας της έκφρασης και με τρόπο που να μην αλλάζει το γεγονός ότι η ελευθερία της έκφρασης στη Δανία έχει πολύ ευρύ πεδίο εφαρμογής», προστίθεται, τονίζοντας ότι είναι μια από τις πιο σημαντικές αξίες της χώρας.

Αρκετές πρόσφατες διαδηλώσεις που αφορούσαν βεβηλώσεις του ιερού βιβλίου των μουσουλμάνων έχουν προκαλέσει διπλωματικές εντάσεις σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή και τις δύο σκανδιναβικές χώρες.

Η κυβέρνηση της Δανίας σημείωσε ότι οι διαδηλώσεις «έφτασαν σε ένα επίπεδο όπου η Δανία, σε πολλά μέρη του κόσμου σε όλες τις ηπείρους, αντιμετωπίζεται ως μια χώρα που διευκολύνει την προσβολή και την υποτίμηση των πολιτισμών, των θρησκειών και των παραδόσεων άλλων χωρών».

Πρόσθεσε ότι ο «πρωταρχικός σκοπός» ορισμένων από τις ενέργειες ήταν να προκαλέσουν και «θα μπορούσαν να έχουν σημαντικές συνέπειες».

Τόσο οι Δανοί όσο και οι Σουηδοί απεσταλμένοι έχουν κληθεί σε μια σειρά από κράτη της Μέσης Ανατολής.

Σε ξεχωριστή δήλωση, ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον, είπε ότι βρισκόταν σε στενή επαφή με τη Δανή ομόλογό του, Μέτε Φρεντέρικσεν, και ότι μια παρόμοια διαδικασία βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη στη Σουηδία.

«Έχουμε επίσης αρχίσει να αναλύουμε τη νομική κατάσταση ήδη… προκειμένου να εξετάσουμε μέτρα για την ενίσχυση της εθνικής μας ασφάλειας και της ασφάλειας των Σουηδών στη Σουηδία και σε όλο τον κόσμο», είπε ο Κρίστερσον σε μια ανάρτηση στο Instagram.

Την Πέμπτη, η κυβέρνηση της Σουηδίας διέταξε 15 κυβερνητικές υπηρεσίες – συμπεριλαμβανομένων των Ένοπλων Δυνάμεων της Σουηδίας, αρκετών υπηρεσιών επιβολής του νόμου και της σουηδικής φορολογικής υπηρεσίας – να ενισχύσουν την ικανότητα της χώρας να αποτρέπει την τρομοκρατία ως απάντηση σε μια επιδεινωμένη κατάσταση ασφαλείας.

Η ανακοίνωση ήρθε μια ημέρα αφότου η κυβέρνηση είπε ότι η χώρα είχε γίνει στόχος εκστρατειών παραπληροφόρησης.

Η Σαουδική Αραβία και το Ιράκ κάλεσαν για συνάντηση, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας που εδρεύει στην Τζέντα για να αντιμετωπίσει τη βεβήλωση του Κορανίου τόσο στη Σουηδία όσο και στη Δανία.

Ροή ειδήσεων

Advertisement