Connect with us

Μαγειρική

Μελιτζανόπιτα με τραχανά         

Published

on

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

1 πακέτο φύλλο κρούστας

5-6 μελιτζάνες, καθαρισμένες και κομμένες σε κύβους

150 ml ε.π. ελαιόλαδο

1 κρεμμύδι, κομμένο σε φέτες

1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα

2 σκελίδες σκόρδο, κομμένες σε φέτες

4 ντομάτες αποφλοιωμένες και ξεσποριασμένες

100 γρ. τραχανά γλυκό

1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο

1 κλαράκι δεντρολίβανο, ψιλοκομμένο

4-5 κλαράκια θυμάρι, ψιλοκομμένο

1 πρέζα κύμινο

αλάτι, πιπέρι

 

Εκτέλεση

Βάζετε τις μελιτζάνες σε 1 λεκάνη με αλατόνερο για να ξεπικρίσουν, για 20΄. Κατόπιν, τις αφήνετε σε 1 σουρωτήρι να στραγγίξουν. Βάζετε το μισό ελαιόλαδο σε 1 κατσαρόλα να ζεσταθεί και προσθέτετε το ξερό κρεμμύδι, το φρέσκο κρεμμυδάκι και το σκόρδο. Προσθέτετε τις μελιτζάνες και ανακατεύετε μέχρι να μαλακώσουν. Χοντροκόβετε τις ντομάτες, προσθέτετε τον τραχανά, τον μαϊντανό, το δεντρολίβανο και το θυμάρι. Καρυκεύετε με το κύμινο, το αλάτι, το πιπέρι και αφήνετε σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας για 5΄. Βγάζετε τη φάρσα και την αφήνετε να κρυώσει. Παίρνετε 1 ταψί 40 εκ. στρογγυλό και το αλείφετε με ελαιόλαδο. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 160°C. Στρώνετε τα 3/4 των φύλλων και με 1 πινέλο τα λαδώνετε. Στρώνετε τη φάρσα ομοιόμορφα και σκεπάζετε με τα υπόλοιπα φύλλα λαδώνοντάς τα. Βρέχετε την επιφάνεια της πίτας με νερό και την ψήνετε στον φούρνο στους 160°C για 60΄. Μόλις είναι έτοιμη, τη βγάζετε από τον φούρνο και την αφήνετε να ξεκουραστεί. Την κόβετε σε κομμάτια και σερβίρετε.

Ροή ειδήσεων

Advertisement