Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

Τι ακριβώς ισχύει με τα F-16 και την Πολεμική Αεροπορία- ΤΟΥ ΔΙΟΝΥΣΗ ΖΑΚΥΝΘΙΝΟΥ

Published

on

 

 

Αναμφίβολα, οι τρομακτικές εκρήξεις στην αποθήκη πυρομαχικών του στρατοπέδου Καράμπα, δίπλα από την αεροπορική βάση της Νέας Αγχιάλου, όπου σταθμεύουν περίπου 70 F-16, ήταν ένα πλήγμα στο γόητρο της Πολεμικής Αεροπορίας, όχι όμως και στην ισχύ της.

Τα συγκεκριμένα πυρομαχικά δεν προορίζονταν για άμεση φόρτωση στα μαχητικά αεροσκάφη που βρίσκονται σε κατάσταση readiness (ετοιμότητας), αλλά για χρήση από τα αεροσκάφη F-16 Block 30 και Block 50 της 111 Πτέρυγας Μάχης, όσο και για άλλα μαχητικά που δεν ανήκουν στη δύναμή της, αλλά μπορούν να προσγειωθούν εκεί για να εξοπλιστούν.

Τα πιο ακριβά, πιο ευαίσθητα και πιο φονικά όπλα, όπως και πολλά αεροσκάφη, είναι σε αποθήκες τύπου igloo, οι οποίες, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, δεν απειλήθηκαν από τη φωτιά που πέρασε μέσα στο στρατόπεδο. Και κάποια μαχητικά απογειώθηκαν για καθαρά προληπτικούς λόγους.

Αξίζει, ωστόσο, να κάνουμε κάποιες διευκρινίσεις. Τα μαχητικά F-16 Block 30 και Block 50, αν και σηκώνουν μεγάλο βάρος στην αναχαίτιση των τουρκικών αεροσκαφών στο Αιγαίο, δεν είναι τα πιο προηγμένα της Πολεμικής Αεροπορίας.

Από την 116 Πτέρυγα Μάχης, στον Άραξο, οι δύο Μοίρες της, η 335 και η 336, επιχειρούν με τα νεότερα F-16 block-52 + ADV, ενώ τα αναβαθμισμένα F-16 στην έκδοση Viper επιχειρούν από την 115 Πτέρυγα Μάχης, στα Χανιά.

Και παρόλο που τα F-16 αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της Πολεμικής Αεροπορίας, η αιχμή του δόρατός της είναι πλέον τα μαχητικά τέταρτης γενιάς Rafale, τα οποία, από κοινού με τα Mirage 2000-5, έχουν τη βάση τους στην 114 Πτέρυγα Μάχης, στην Τανάγρα.

Με αφορμή την καταστροφική πυρκαγιά κοντά στην αεροπορική βάση της Νέας Αγχιάλου, κατατέθηκε ο προβληματισμός μήπως θα πρέπει να υπάρξει ένας διασκορπισμός των μαχητικών, ώστε να μην υπάρξουν μαζικές απώλειες σε περίπτωση ενός ανάλογου συμβάντος ή σε περίπτωση πολέμου.

Όμως, η δομή της Πολεμικής Αεροπορίας έχει διαμορφωθεί κατά τέτοιο τρόπο, ώστε κομβικά αεροδρόμιά της να βρίσκονται στο βάθος του εσωτερικού της χώρας, ακριβώς για να μην είναι εύκολη η προσβολή τους σε μια πολεμική σύρραξη. Και είναι αυτός ο λόγος που η 116 Πτέρυγα Μάχης είναι στον Άραξο και η 117 Πτέρυγα Μάχης (που θα φιλοξενήσει τα F-35) στην Ανδραβίδα.

Η 130 Σμηναρχία, στη Λήμνο, και η 135 Σμηναρχία, στη Σκύρο, είναι τα φυλάκια της Πολεμικής Αεροπορίας, όπου εκ περιτροπής βρίσκονται σε κατάσταση readiness, ολίγων λεπτών, μαχητικά της.

Ροή ειδήσεων

Advertisement