Connect with us

Ελλάδα

Παραμένει κινητήρια δύναμη του τουρισμού η εστίαση-Η θέση της Αχαΐας

Published

on

Το 2023 παρατηρείται ανάκαμψη και αυξημένοι τζίροι στα καταστήματα εστίασης με βάση τα στοιχεία βέβαια κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα προηγούμενων ετών, σύμφωνα με έρευνα της Tourix.

Ο μεγαλύτερος αριθμός επιχειρήσεων εστίασης είναι στην Αττική με παραπάνω από 17 χιλιάδες, με την Αχαΐα στην 4η θέση της χώρας, μετά από τη Θεσσαλονίκη και το Ηράκλειο ενώ και το Αγρίνιο με τη Αιτωλοακαρνανία να ακολουθεί στην 5η θέση.

Τα νούμερα αφορούν το 2020, από όπου υπήρξε και η τελευταία ενημέρωση αριθμού επιχειρήσεων ανά περιοχή με βάση το Στατιστικό Μητρώο Επιχειρήσεων.
Παρά τον μικρό αριθμό επιχειρήσεων σε σχέση με άλλες μεγαλύτερες περιοχές, η έντονη δραστηριότητα ειδικότερα την θερινή σεζόν στην περιοχή της Μυκόνου, φέρνει το νησί στην πρώτη θέση όσον αφορά τις περιοχές στην Ελλάδα τον μέσο όρο τζίρου ανά επιχείρηση, που φτάνει περίπου τα 170 χιλιάδες ευρώ για όλο το έτος (2020).

Ακολουθούν στη δεύτερη θέση η Θεσσαλονίκη με περίπου 85 χιλιάδες ευρώ ανά επιχείρηση και η Αττική με περίπου 82 χιλιάδες ευρώ ανά επιχείρηση.
Σε επίπεδο Περιφερειών, για το πρώτο τρίμηνο του 2023, από την Αττική προέρχεται το 50% του συνολικού τζίρου της εστίασης στην Ελλάδα. Μικρό ποσοστό, 2,4%, εξασφάλισε κατά το α’ τρίμηνο του 2023, σε επίπεδο καταστημάτων εστίασης, η Δυτική Ελλάδα.

Η Αχαΐα είναι πάντως στις πέντε περιοχές της χώρας με τζίρο, κατά το α’ τρίμονο του 2023, στο μισό δις. ευρώ στην εστίαση.

Συγκρίνοντας γενικότερα το πρώτο τρίμηνο του 2023 με το πρώτο τρίμηνο του 2022 σε όλη τη χώρα, έχουμε συνολικά αύξηση του τζίρου από 1,19 δις σε 1,50 δις ευρώ. Εξετάζοντας την μεταβολή του τζίρου 2023 / 2022 για το Α’ τρίμηνο κάθε έτους, βλέπουμε ότι την μεγαλύτερη αύξηση παρουσιάζουν η Κάλυμνος, η Λακωνία, η Νάξος, η Θήρα, και η Ζάκυνθος με αυξήσεις τζίρου μεγαλύτερες του 40%.

Ροή ειδήσεων

Advertisement