Connect with us

Ελλάδα

Οι μεγάλες μάχες με τα πύρινα μέτωπα

Εξακολουθεί να καίγεται ο Έβρος, ενώ δραματικές ήσαν οι ώρες για τον εθνικό δρυμό στην Αττική

Published

on

Σε πύρινο κλοιό βρισκόταν για άλλη μια ημέρα χθες η χώρα καθώς οι φωτιές στην Αττική αλλά και στην Αλεξανδρούπολη συνεχίζουν να κατακαίνε σπίτια και δασικές εκτάσεις με τις μεγάλες μάχες να δίνονται στην Πάρνηθα, αλλά και στο Έβρο, ενώ δεκάδες ήσαν τα μέτωπα που ξέσπασαν και χθες.

Η Αθήνα γέμισε καπνούς, ενώ παρόμοια κατάσταση επικρατεί και στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας λόγω των μεγάλων πυρκαγιών.  Εξαιρετικά δύσκολη παρέμενε η κατάσταση για πέμπτη ημέρα στην Αλεξανδρούπολη με τα μηνύματα του 112 να είναι συνεχή, ενώ πύρινα μέτωπα κλήθηκε να αντιμετωπίσει η Πυροσβεστική και σε Βοιωτία, Φθιώτιδα, Εύβοια.

 

Δραματικές ώρες στην Πάρνηθα

Παρά τις τεράστιες προσπάθειες που καταβάλλονταν από τις επίγειες και τις εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις η φωτιά που μαίνεται από προχθές στην περιοχή της Φυλής μπήκε μέσα στον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας. Όπως τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιπύραρχος Ιωάννης Αρτοποιός, η πυρκαγιά κατευθυνόταν ανατολικά, μέσα σε μία χαράδρα του Εθνικού Δρυμού προς το μετόχι της Πάρνηθας.

Σύμφωνα με τον κ. Αρτοποιό σημαντικό ρόλο για την εξάπλωση της πυρκαγιάς προς τον Εθνικό Δρυμό έπαιξε το γεγονός πως ο βορειανατολικός άνεμος που φύσαγε από νωρίς χθες το πρωί μέχρι και τις 12 το μεσημέρι ουσιαστικά «φρέναρε» τη φωτιά και δεν της επέτρεπε να κατευθυνθεί προς το Εθνικό Δρυμό, αλλά περίπου στις 12:30 ο άνεμος άλλαξε άρδην και δημιούργησε μια επιτάχυνση της φωτιάς προς τους πρόποδες της Πάρνηθας με κατεύθυνση προς την κορυφογραμμή. Στην περιοχή, όπως σημείωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, πραγματοποιούνταν συνεχείς ρίψεις νερού από 17 εναέρια μέσα και συγκεκριμένα στο σημείο επιχειρούσαν 9 ελικόπτερα και 8 αεροσκάφη εκ των οποίων οι δύο είναι τράκτορες που έχει στείλει η Γερμανία μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης.

ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΘΟΥΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΙ ΖΩΑ

Εκτός από την προστασία των ανθρώπων, με τις εκκενώσεις περιοχών, ένα ένα καίριο κομμάτι στο οποίο πολλές φορές δεν δίνεται η απαραίτητη σημασία σε τέτοιες καταστάσεις, είναι τα ζώα, τα οποία με τη σειρά τους προσπαθούν να διαφύγουν από τις φλόγες και να σώσουν τις ζωές τους. Στην περιοχή που πλήττεται από την πύρινη λαίλαπα, ο φακός των πρακτορείων Eurokinissi και Intime, κατέγραψε τους πολίτες να προσπαθούν να σώσουν εκτός από τις περιουσίες τους, και κυρίως τα κατοικίδιά τους. Σκύλους, γάτες, πρόβατα, κατσίκια, μέχρι κότες και κουνέλια. Από την πλευρά της, η Ειδική Γραμματεία για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς ενημέρωσε πως σε συνεργασία με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό απεγκλωβίστηκαν δεκάδες ζώα για τα οποία ενημερώθηκαν μετά τις 4 το ξημέρωμα της Τετάρτης (23/8).

 

Βοιωτία: Φλόγες κύκλωσαν τη Μονή του Οσίου Λουκά

Οι φλόγες κύκλωσαν την ιστορική Μονή του Οσίου Λουκά στη Βοιωτία. Το μοναστήρι εκκενώθηκε ενώ η φωτιά έκαψε ένα από τα παλαιότερα κτίρια αφού πρώτα έκαψε την σκεπή του και τον περίβολο του μοναστηριού, που προστατεύεται από την UNESCO. Επί τόπου βρισκόταν και η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη. Η πυροσβεστική έδινε μεγάλη μάχη για να μην περάσει η φωτιά στα ενδότερα καθώς τότε η καταστροφή θα είναι ανεπανόρθωτη.

 

 

Επαναλειτουργεί το νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης

Στην κανονική και πλήρη λειτουργία του επανήλθε από χθες στις 18.00 το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, συμπεριλαμβανομένου και του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών. Το νοσηλευτικό ίδρυμα ανέστειλε τη λειτουργία του το βράδυ της περασμένης Δευτέρας 21 Αυγούστου με γνώμονα την ασφάλεια των νοσηλευομένων λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που προκλήθηκε από την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο Δήμο Αλεξανδρούπολης και υλοποιήθηκε άμεσα με τη μεταφορά του συνόλου των ασθενών σε υγειονομικές μονάδες εντός της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας.

 

 

Νέοι συναγερμοί στην Εύβοια

Δύο νέες φωτιές ξέσπασαν χθες το μεσημέρι στην περιοχή της Εύβοιας. Η τελευταία από αυτές, ξέσπασε στον Δοκό Χαλκίδας δίπλα στο νεκροταφείο.  Παράλληλα σε εξέλιξη ήταν είναι η φωτιά το Κοντοδεσπότι που ξέσπασε νωρίτερα, και όπου επιχειρούσαν επίγειες και εναέριες δυνάμεις, ενώ το 112 έστειλε μήνυμα στους πολίτες που βρίσκονταν στην ευρύτερη περιοχή έτσι ώστε να απομακρυνθούν με κατεύθυνση προς τον Σταυρό, με τον δήμαρχο Γιώργο Ψαθά να χαρακτηρίζει την εκκένωση του χωριού προληπτική.

 

 

Καπνοί από Ελλάδα, σκέπασαν Μάλτα και Σικελία!

Οι πυκνοί καπνοί από τις φωτιές στην Ελλάδα «σκέπασαν» Μάλτα και Σικελία. Σε εικόνα από την κάμερα καιρού στη Σλιέμα της Μάλτας, που δημοσίευσε το meteo, διακρίνεται η περιορισμένη ορατότητα στο λιμάνι της πόλης, δημιουργώντας ένα απόκοσμο θέαμα όπως συνέβη και στον αττικό ουρανό.

 

 

Τσατραφύλλιας: Οι άνεμοι θα επιμείνουν όλη την εβδομάδα

Δραματική είναι η πρόβλεψη για τους ανέμους τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, Γιώργο Τσατραφύλλια, την ώρα που οι πυροσβεστικές δυνάμεις παλεύουν με τις φλόγες σε πολλά μέτωπα ταυτόχρονα. Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του Alpha οι πυροσβέστες θα συνεχίσουν να δίνουν μάχη με τις φλόγες και τους ισχυρούς ανέμους και τις επόμενες ημέρες, αφού όπως υποστηρίζει «μέχρι το τέλος της εβδομάδας τα μετεωρολογικά δεδομένα δίνουν εμμονικούς βορειανατολικούς ανέμους στην Αττική (πύρινο μέτωπο της Πάρνηθας) και την Αλεξανδρούπολη».

Μέχρι σήμερα το απόγευμα (24/8) θα πνέουν Β/Α άνεμοι μέχρι 7 μποφόρ. Στη συνέχεια εξασθενούν, ωστόσο δεν θα πέσουν κάτω από 5 μποφόρ μέχρι και το Σαββατοκύριακο (26-27/8). Εξασθενούν οι Β/Α άνεμοι το επόμενο διήμερο στα 4 μποφόρ ωστόσο το ΣΚ ενισχύονται στα 6. Τις επόμενες ώρες και σήμερα όλη τη νύχτα θα πνέουν με αμείωτη ένταση στα 5 μποφόρ και στα δυο μέτωπα. Επίσης στο πεδίο της φωτιάς οι άνεμοι πνέουν από ανεξέλεγκτες διευθύνσεις ριπές που φτάνουν τα 8 μποφόρ

 

 

Ένοπλες Δυνάμεις: 1.080 άτομα και 540 οχήματα στη «μάχη»

Έξι αεροσκάφη CL-215 και 5 CL-415 (τα γνωστά Canadair), 11 αεροσκάφη PZL και 4 ελικόπτερα Chinook ήτα χθες στα ενεργά μέτωπα των πυρκαγιών σε Αλεξανδρούπολη – Δαδιά, Άργος, Διαλεκτό Καβάλας, Μακρακώμη Φθιώτιδας, Μοσχοπόδι Θηβών, Πρόδρομο Βοιωτίας, Υλίκη Θηβών, Φάρσαλα Λαρίσης, Φυλή (Χασιά) Αττικής και Ψαχνά Ευβοίας, στο πλαίσιο της συνδρομής των Ενόπλων Δυνάμεων και σύμφωνα με τις ανάγκες και τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας. Όπως ανακοινώθηκε, οι Ένοπλες Δυνάμεις για χθες, συνέδραμαν στη πρόληψη πυρκαγιών με εκπομπή συνολικά 166 περιπόλων χερσαίας επιτήρησης (996 άτομα με 498 οχήματα) και 14 πυροφυλακίων (84 άτομα με 42 οχήματα), με την εμπλοκή συνολικά 1.080 ατόμων και 540 οχημάτων, σύμφωνα με τον δείκτη επικινδυνότητας.

Ροή ειδήσεων

Advertisement