Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Δύσκολη χρονιά για τους αμπελουργούς

Published

on

Του Νίκου Κοκκίνη, υποψήφιου περιφερειακού συμβούλου Αχαΐας με την παράταξη του Ν. Φαρμάκη

 Άλλη μια δύσκολη χρονιά για τους αμπελουργούς, οι οποίοι είδαν τους κόπους τους να χάνονται, αφού ο Θεός δεν «συμμάχησε» μαζί τους. Έντονες βροχοπτώσεις, καύσωνας, τεράστια κόστη καλλιέργειας και στο τέλος εκτός από την απογοήτευση, ένα μεγάλο ερωτηματικό: Αξίζει να κρατήσουν τις καλλιέργειές τους. Αν δούμε με ρεαλισμό και κυνικότητα τα «νούμερα», η απάντηση είναι αρνητική! Η αμπελοκαλλιέργεια όμως δεν είναι απλά νούμερα!.. Είναι πολλά περισσότερα… Είναι μέρος της ταυτότητάς μας, του πολιτισμού, της γεωγραφικής μας θέσης.

Μαυροδάφνη Πατρών, Μοσχάτο Ρίου, Ροδίτης Πάτρας, ονομασίες που κουβαλούν μαζί τους ιστορίες του τόπου μας. Γύρω τους έχουν στηθεί γλέντια, εμπορικές συμφωνίες, μεγάλοι έρωτες, μεγάλες εκδηλώσεις και διοργανώσεις ταυτισμένες με την ίδια μας την ύπαρξη.

Κι αν όπως έχει πει ο Οδυσσέας Ελύτης με μία ελιά, ένα καράβι κι ένα αμπέλι ξαναφτιάχνεις την Ελλάδα, άραγε πόσο τυχερή είναι η Περιφέρειά μας που τα συνδυάζει όλα;

Είναι γεγονός πως πολλά πράγματα έχουν μείνει πίσω, γιατί τα όνειρα πολλές φορές κάνουν παρέα με τα ωραία λόγια. Μήπως όμως έφθασε η στιγμή να «καλλιεργήσουμε» την ανάπτυξη στον τόπο μας; Να συστηθούμε πάλι και να αναδείξουμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα;

Το πρόγραμμα Ελλάδα 2.0 και συγκεκριμένα η δράση «Οικονομικός μετασχηματισμός του γεωργικού τομέα», που έχει ως στόχο την αύξηση της προστιθέμενης αξίας των γεωργικών προϊόντων, την προώθηση της καινοτομίας και την προστασία του  περιβάλλοντος, θα μπορούσε να αποτελέσει ένα από τα βασικά εργαλεία για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Οι παραγωγικοί φορείς, οι εκπρόσωποι της Περιφέρειας και των Δήμων καθώς και όλοι οι αμπελουργοί θα πρέπει να συνεργαστούν και να χαράξουν τη στρατηγική τους λαμβάνοντας υπόψη τις νέες συνθήκες και δεδομένα, όπως η κλιματική αλλαγή, ο πόλεμος στην Ουκρανία και η διατάραξη της παραγωγικής αλυσίδας  λόγω COVID. Μόνο έτσι θα μπορέσει ο κλάδος της αμπελουργίας να είναι βιώσιμος  και ανταγωνιστικός.

Ροή ειδήσεων

Advertisement