Connect with us

Ελλάδα

Μιλούν για «στάση πληρωμών» και αναμένουν απαντήσεις…

Published

on

Με κοινή επιστολή τους οι τέσσερις εργοληπτικές οργανώσεις της χώρας (ΠΕΔΜΕΔΕ, ΠΕΣΕΔΕ, ΣΑΤΕ και ΣΤΕΑΤ) κάνουν λόγο για σοβαρές καθυστερήσεις στις πληρωμές από το Δημόσιο, ενώ την ίδια στιγμή μετέωρο παραμένει το θέμα των αναθεωρήσεων τιμών των υλικών, με την τελευταία απόφαση για το θέμα αυτό να αφορά το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Οι εργολήπτες έχουν ενημερώσει τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρ. Σταϊκούρα για το θέμα, ο οποίος δεσμεύτηκε για λύση μετά την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, με τον εργοληπτικό κόσμο πάντως να είναι έτοιμος να κλιμακώσει τις αντιδράσεις του.

«Eδώ και δύο χρόνια, οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις βιώνουμε μία άτυπη στάση πληρωμών των δημοσίων έργων. Πρόκειται για ένα πρόβλημα που τείνει να γίνει ‘κανονικότητα’, παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις μας προς την κυβέρνηση. Στην παρούσα χρονική στιγμή, με την αιφνίδια και υπερβολική επιβάρυνση του κόστους εκτέλεσης των δημόσιων έργων, ο εργοληπτικός κόσμος έρχεται αντιμέτωπος και με μία νέα στάση πληρωμών από το ελληνικό δημόσιο. Θέματα αυτονόητα, όπως η έγκαιρη εξόφληση του εργολαβικού τιμήματος και η αναθεώρηση των τιμών των εργασιών των δημοσίων συμβάσεων, παραμένουν άλυτα» σύμφωνα με την Μαρία Τσιομπάνου, πρόεδρο της ΠΕΣΕΔΕ και μέλος της Κεντρικής Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ,

Είναι αδύνατο να ολοκληρωθούν τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, του ΕΣΠΑ και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων χωρίς να υπάρχει τάξη και συνέπεια στις πληρωμές τους υποστηρίζουν οι εργοληπτικές επιχειρήσεις καταγγέλλοντας ότι είμαστε η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που δεν τηρεί την Οδηγία  2011/7/2011 της Ε.Ε περί έγκαιρης πληρωμής των υποχρεώσεων του Δημοσίου που απορρέουν από την εκτέλεση των έργων.

Επί τάπητος έχουν θέσει οι εργολήπτες το θέμα της αναθεώρησης τιμών.

Η προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών είχε προχωρήσει σε ρύθμιση καθορισμού συντελεστών αναθεώρησης για περίπου 500 εργασίες στα δημόσια έργα αλλά και σε συγκεκριμένα υλικά που είχαν παρουσιάσει μεγάλες αυξήσεις (χάλυβας, αλουμίνιο, χαλκός, άσφαλτος, ξυλεία, PVC, πολυαιθυλένιο). Η αναθεώρηση αφορούσε τα τέσσερα τρίμηνα του 2021 και το πρώτο τρίμηνο του 2022. Έκτοτε πολλές φορές οι εργολήπτες έχουν ζητήσει να κατοχυρωθεί νομοθετικά για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα μηχανισμός παραγωγής συντελεστών αναθεώρησης, από επικαιροποιημένο σύστημα αναλύσεων κόστους εργασιών περίπου 400 άρθρων τιμολογίων, με έμφαση σε εργασίες που επηρεάζονται από τις αυξήσεις υλικών καθώς και σε αναλύσεις τιμών εργασιών που δεν συμπεριελήφθησαν στην προηγούμενη υπουργική απόφαση.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement