Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Νέος «γύρος» μάχης- Απείχε η δημοτική Αρχή από τη συζήτηση για το θέμα των συμβασιούχων που ζητούν στήριξη

Published

on

Νέος «γύρος» αντιπαράθεσης για το αίτημα συμβασιούχων της Κοινωφελούς που διεκδικούν την επιστροφή στις θέσεις του, σημειώθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου μετά από αίτημα της αντιπολίτευσης να συναινέσει η Νομική Υπηρεσία του Δήμου στο αίτημά τους.

Ο Δήμαρχος Πατρέων, Κ. Πελετίδης επανέλαβε πως ο Δήμος δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να πληρώνει τους συμβασιούχους που επιστρέφουν με δικαστικές αποφάσεις και κατήγγειλε την αντιπολίτευση για υποκρισία.

«Στο πρόσφατο οκτάμηνο, εμείς πρωτοστατήσαμε και είχαμε παράταση 4 μηνών, εσείς ανταγωνιζόσασταν για χρίσματα, λέξη δεν βγάζατε για τους εργαζόμενους. Δεν υπάρχει ούτε ένας εργαζόμενος, οκταμηνίτης της “κοινωφελούς”, που μέσα στην ψυχούλα του να πιστεύει ότι νοιάζεστε γι’ αυτούς, για άλλους λόγους κάποιοι μπορεί να μην το εκφράζουν. Στο Δήμο έχουν εργαστεί 4.000 όλα αυτά τα χρόνια στην «Κοινωφελή» και η συντριπτική πλειοψηφία ζητά να μείνει στο Δήμο. Στο Δήμο σήμερα έχουμε 589 εργαζόμενους με προσωρινά μέτρα απ’ το Πρωτοδικείο του Λασιθίου. Μέχρι σήμερα διασφαλίζεται η μισθοδοσία τους με αναμόρφωση του τακτικού προγράμματος και κατάργηση έργων που είχαν κριθεί αναγκαία, γιατί ο Δήμος είναι άφραγκος. Σήμερα, ζητούν άλλοι 253, να πάρουν προσωρινή διαταγή από το Πρωτοδικείο Αθηνών. Ήδη έχουν ληφθεί 2 αναβολές. Γίνεται κατανοητό ότι όταν δεν έχουμε δυνατότητα εξασφάλισης της μισθοδοσία για 589, για την εξασφάλιση όλων, θα σταματήσουμε και την προμήθεια εφοδίων εργασίας των εργαζομένων, με αποτέλεσμα να εξασφαλίζεται η μισθοδοσία μεν, χωρίς εργασία δε», ανέφερε ο Δήμαρχος και ανακοίνωσε πως η «Λαϊκή Συσπείρωση» θα απέχει από τη διαδικασία.

Στη συνεδρίαση τοποθετήθηκε και η επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας, η οποία ανέφερε πως το «εντέλεσθε» μπορεί να δοθεί μόνο στους δημοτικούς υπαλλήλους, ενώ όσον αφορά στους νομικούς δίνεται από το Δημοτικό Συμβούλιο κι όχι από τον Δήμαρχο.

Από την πλευρά τους, οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης εξαπέλυσαν επίθεση στη δημοτική Αρχή ότι «παίζει με τις λέξεις και την αγωνία των συμβασιούχων».

«Ξεκινάμε από το γεγονός ότι ο Δήμαρχος δεν θέλει να είναι αρωγός του αιτήματος των συμβασιούχων. Ο αντίδικος σε αυτή την περίπτωση είναι ο Δήμος, ο οποίος εκπροσωπείται από τη Νομική Υπηρεσία και τον Δήμαρχο ή τον αρμόδιο αντιδήμαρχο. Επιχειρείτε να ξεφύγετε… Εκεί που αγαπούσατε το λαό σήμερα είστε απέναντί του», ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της παράταξης «Πάτρα Ενωμένη», Κώστας Σβόλης, υπενθυμίζοντας πως στο παρελθόν ο Δήμαρχος είχε δώσει «εντέλεσθε» για άλλους εργαζόμενους του Δημοτικού Βρεφοκομείου.

Από την πλευρά του, ο Π. Ψωμάς ανέφερε «ο Δήμαρχος έχει δική του άποψη. Ποιος είναι ο ρόλος του; Δεν είμαστε εμείς που θα μπούμε εμπόδιο στους εργαζόμενους να προσφύγουν στη δικαιοσύνη, όπως άλλωστε έχουν δικαίωμα».

Να σημειωθεί πως το νέο δικαστήριο στο Πρωτοδικείο Αθηνών έχει προγραμματιστεί για τις 22 Σεπτεμβρίου.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

Εξ άλλου κοινή ανακοίνωση εξέδωσαν τα σωματεία εργαζομένων στο Δήμο Πατρέων (Σύλλογος Υπαλλήλων, Σωματείο Οδηγών-Χειριστών και Σωματείο Υπηρεσιών Καθαριότητας), επισημαίνοντας πως «δεν ανεχόμαστε να μας κάνουν μαθήματα αγώνα και να μας απειλούν αυτοί που ευθύνονται για τη σημερινή κατάσταση στους δήμους, για τις τεράστιες ελλείψεις σε μέσα και προσωπικό. Είναι γνωστό σε όλους ότι τα σωματεία μας, βρεθήκαμε δεκάδες φορές μαζί με τους συναδέλφους μας συμβασιούχους του ΟΑΕΔ στις κινητοποιήσεις και τις παραστάσεις διαμαρτυρίας, διεκδικώντας παράταση του προγράμματός τους, άμεσες προσλήψεις στο Δήμο μας, για να καλυφθούν τα κενά σε προσωπικό. Η σημερινή Δημοτική Αρχή στάθηκε δίπλα μας σε αυτό τον αγώνα, αλλά μπήκε και μπροστά για να δυναμώσει η διεκδίκηση.

Σε αυτό το δρόμο θα συνεχίσουμε, όσο κι αν ενοχλεί κάποιους. Δεν ανεχόμαστε τον εμπαιγμό και την κοροϊδία όλων αυτών που μαύρισαν τις ζωές μας».

Ροή ειδήσεων

Advertisement