Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Εθελοντισμός και Πολιτισμός: Ο ρόλος των Περιφερειών

Published

on

Άρθρο του Ανδρέα Κεπενού, υπ. περιφερειακού συμβούλου Αχαΐας με τον συνδυασμό «Μπροστά για Όλους» του Νεκτάριου Φαρμάκη

Εθελοντισμός και Πολιτισμός αποτελούν σημαντικά στοιχεία της κοινωνίας και συνδέονται στενά με τον ρόλο των Περιφερειών, ενώ μπορούν να τις επηρεάσουν θετικά και να συμβάλουν στην ανάπτυξή τους.
Ζητούμενο είναι το πώς αυτές μπορούν να στηρίξουν τους δύο τομείς:
α. Υποστήριξη των τοπικών πρωτοβουλιών:
Οι Περιφέρειες μπορούν να προωθήσουν τον εθελοντισμό και τον πολιτισμό στις τοπικές κοινότητες υποστηρίζοντας τοπικές πρωτοβουλίες, παρέχοντας χρηματοδοτική στήριξη, υποδομές και πόρους για τη δημιουργία και λειτουργία εθελοντικών οργανώσεων και πολιτιστικών εκδηλώσεων.
β. Διατήρηση της ταυτότητας και της πολιτιστικής κληρονομιάς:
Κάθε Περιφέρεια διαθέτει μοναδικά πολιτιστικά και ιστορικά χαρακτηριστικά. Η προώθηση και διατήρηση των πλούσιων αυτών πολιτιστικών περιουσιών μέσω εκδηλώσεων, προγραμμάτων προβολής, μουσείων, πολιτιστικών προγραμμάτων και δράσεων προστασίας του περιβάλλοντος από τις Περιφέρειες είναι κομβικής σημασίας.
γ. Προώθηση του εθελοντισμού στην εκπαίδευση:
Ο εθελοντισμός μπορεί να ενισχύσει την εκπαίδευση και την ανάπτυξη των νέων. Η συνεργασία των Περιφερειών με τα κάθε βαθμίδας εκπαιδευτικά ιδρύματα, για τη δημιουργία ευκαιριών εθελοντικής εργασίας και πολιτιστικής εκπαίδευσης, θα προσδώσει προστιθέμενη αξία και στα δυο μέρη.
δ. Τουρισμός και πολιτιστική προβολή:
Ο πολιτισμός μπορεί να αποτελέσει σημαντικό παράγοντα για τον τουρισμό. Οι Περιφέρειες μπορούν να προωθήσουν τα πολιτιστικά αξιοθέατα και γεγονότα μέσω τουριστικών πακέτων και εκδηλώσεων εξωστρέφειας, προσελκύοντας επισκέπτες και
οικονομική ανάπτυξη στην περιοχή.
ε. Κοινωνική συνοχή και συμμετοχή:
Ο εθελοντισμός και ο πολιτισμός μπορούν να συμβάλουν στη δημιουργία κοινωνικής συνοχής και στην ενδυνάμωση της κοινότητας. Οι Περιφέρειες καλούνται να προάγουν τη συμμετοχή των πολιτών σε εθελοντικές δράσεις και πολιτιστικά γεγονότα, προωθώντας έτσι την κοινωνική ενότητα.
Τέλος και ενόψει των επερχόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών, δεν μπορούμε να μην αναλογιστούμε το ρόλο των προσώπων, τα οποία θα κληθούν να οργανώσουν και να πραγματώσουν τους παραπάνω στόχους.
Και στον τομέα αυτόν, ο λόγος ανήκει στους πολίτες και τις επιλογές τους.

Ροή ειδήσεων

Advertisement