Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Άννα Μαστοράκου: «Με φλόγα προσφοράς στον τόπο που αγαπάω»

 «Μαζί με τους πολίτες θέλω να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για ένα ακόμα καλύτερο αύριο στην Αχαΐα»

Published

on

Συνέντευξη στην Ελένη Α. Γεωργοπούλου

Γεννήθηκε στο Σαο Πάολο της Βραζιλίας, σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας και αποφάσισε να παραμείνει στην Αχαΐα, χαράσσοντας μια επιτυχημένη διαδρομή με πολυεπίπεδη δραστηριότητα, στον επιστημονικό, κοινωνικό και συνδικαλιστικό χώρο.

Μητέρα τριών παιδιών, πυρηνικός ιατρός που υπηρετεί στον χώρο των ελεύθερων επαγγελματιών, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών επί τρεις συνεχείς θητείες, πρόεδρος των Ένωσης Εργαστηριακών Ιατρών, μέλος σε Διοικητικά Συμβούλια, η Άννα Μαστοράκου συμπορεύεται με τον νυν Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριο Φαρμάκη στις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου συμμετέχοντας ως υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος με τον συνδυασμό «Μπροστά για Όλους». Στόχος της, να συνεχίσει να προσφέρει στα κοινά και όραμά της ένα καλύτερο αύριο για τον τόπο μας, όπως αναφέρει σε συνέντευξή της στη «Γ».

– Κυρία Μαστοράκου, βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για τις κάλπες. Ποιο είναι το διακύβευμα της 8ης Οκτωβρίου για τις Περιφερειακές Εκλογές στην Δυτική Ελλάδα;

Είναι ένα και κατά την άποψη μου ιδιαιτέρως σοβαρό. Ότι καλό έχει ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, και στην Αχαΐα, δεν θα πρέπει να χαθεί. Να μην σταματήσει η προσπάθεια για ένα καλύτερο αύριο για όλους τους Αχαιούς, για εμάς και τα παιδιά μας. Ξεπεράσαμε μία πανδημία με πολύ κόπο και ο τροχός της οικονομίας οφείλει να γυρίσει ολοένα και πιο γρήγορα, διότι έχουμε στη διάθεσή μας ένα σοβαρό χρηματοδοτικό παράθυρο ευκαιρίας, με το ΕΣΠΑ 2021-2027 και με τις κατευθύνσεις που απορρέουν από τη χρηματοδότηση του ταμείου ανάκαμψης. Το σημερινό όχημα θα μας ταξιδέψει στο “αύριο” και θα καθορίσει την ποιότητα ζωής των επερχόμενων γενεών. Το μέλλον αλλάζει με ταχύτατους ρυθμούς και πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αφουγκραστούμε αυτό που έρχεται, γιατί οι προκλήσεις δε σταματούν ποτέ. Είμαι αισιόδοξη ότι θα τα καταφέρουμε, όλοι μαζί.

-Ποια είναι τα μηνύματα που λαμβάνετε από τους πολίτες στις καθημερινές συναντήσεις και περιοδείες στο νομό;

Διαπιστώνω ένα θετικό αποτύπωμα από τις δράσεις της Περιφερειακής αρχής. Αντιλαμβάνονται οι πολίτες, ότι υπάρχει ένα ορατό, σημαντικό πολυεπίπεδο έργο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι λύθηκαν όλα τα προβλήματα. Αξιολογούν πολύ θετικά την ταχύτατη απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, τις δράσεις στήριξης της οικονομίας και των Νοσοκομείων κατά τη διάρκεια της πανδημίας, της αγροτικής παραγωγής, του πολιτισμού και της επιχειρηματικότητας. Ζητούν μεγαλύτερες παρεμβάσεις στη βελτίωση της καθημερινότητας τους, στη βελτίωση του οδικού δικτύου, στη διάβρωση των ακτών, στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, στην ύδρευση, στην άρδευση των εκτάσεων, στη στήριξη της πρωτογενούς παραγωγής, στην εξωστρέφεια των προϊόντων τους, στην ανάπτυξη του τουρισμού, στην επιχειρηματικότητα, κλπ. Είμαι σίγουρη ότι κατά την επόμενη πενταετία θητείας της νέας Περιφερειακής αρχής, θα δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

– Ποιοι ήταν οι λόγοι που σας ώθησαν να ασχοληθείτε με την Τοπική Αυτοδιοίκηση;

Τόσα χρόνια ζω και εργάζομαι με την κοινωνία της Αχαΐας, δίπλα στους πολίτες, ακούγοντας τα προβλήματα τους και αυτή η ανθρώπινη πάνω από όλα επαφή, κράτησε ζωντανή την φλόγα της προσφοράς στον τόπο που αγαπάω, που είναι η οικογένεια μου, οι φίλοι και οι συμπολίτες μου. Την απόφαση αυτή την πήρα, μετά από ώριμη σκέψη, αφού χρόνια τώρα οι συζητήσεις μαζί τους, αλλά και μέσα από την δουλειά μου, κατέληγαν συχνά, πως κάποιος πρέπει να κάνει κάτι παραπάνω για αυτό τον τόπο γιατί το αξίζουμε. Είναι μεγάλη πρόκληση αυτό για εμένα και ιδιαίτερη τιμή να συμπορευτώ με τον Νεκτάριο Φαρμάκη, τον οποίο ευχαριστώ ιδιαιτέρως.

– Ως πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών, της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ και εκπρόσωπος των εργαστηριακών ιατρών γνωρίζετε καλά τα

θέματα της Υγείας. Η Περιφερειακή Αρχή μπορεί να «θεραπεύσει» τις διαχρονικές ελλείψεις στην Υγεία και πώς;
Ως θεσμικός/συνδικαλιστικός εκπρόσωπος αλλά και ως γιατρός, με δεκαετίες προσφοράς στη δημόσια υγεία και στον συνάνθρωπο, θεωρώ ακράδαντα ότι η Περιφερειακή Αρχή μπορεί να συμβάλλει στη βελτίωση των δομών της δημόσιας υγείας με πρώτη την πρωτοβάθμια περίθαλψη, σε αγαστή συνεργασία με τα όργανα της πολιτείας, στην αναβάθμιση της ιατρικής βοήθειας σε αναξιοπαθούντες συμπολίτες μας, στην κοινωνική στήριξη ευπαθών ομάδων, στη στήριξη της τρίτης ηλικίας και στην υγειονομική κάλυψη απομακρυσμένων περιοχών. Η συνεχής διεκδίκηση κάθε πόρου, Ευρωπαϊκού και εγχώριου, που είναι απαραίτητος για να υλοποιηθούν οι στόχοι στα θέματα της υγείας, είναι για μένα μία από τις προτεραιότητες μου.

– Ποιο θα είναι το πρώτιστο μέλημά μας για την επόμενη Περιφερειακή Αρχή;

Να ακούσω τους πάντες. Όλους. Για όλα. Νομίζω ότι ένα παράπονο, διαχρονικό θα έλεγα, των συμπολιτών μου είναι πως κάποιος πρέπει να τους ακούσει με προσοχή. Για μένα η γνώμη τους μετράει. Δεν είμαι παντογνώστης. Αυτό είναι «κοινωνική υγεία». Μαζί θέλω να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για ένα ακόμα καλύτερο αύριο στην Αχαΐα. Προφανώς τα θέματα της υγείας τα γνωρίζω καλά. Εξίσου σημαντικά για την Αχαΐα θεωρώ το ψηφιακό άλμα σε όλες τις δραστηριότητες, την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ντόπιων επιχειρήσεων και παραγωγικών μονάδων, την προαγωγή του πολιτισμού και την ανάπτυξη τουριστικού προϊόντος στην Αχαΐα.

– Για ποιους λόγους ζητάτε από τους πολίτες της Αχαΐας να σας τιμήσουν με την ψήφο τους την 8η Οκτωβρίου;

Η πολλαπλότητα των ρόλων μου ως επαγγελματίας, επιστήμονας, σύζυγος, μητέρα, συνδικαλίστρια μου δίνει τη δυνατότητα να αντιλαμβάνομαι τα προβλήματα εκ των έσω, να λειτουργώ με ευέλικτο τρόπο και να προσεγγίζω ρεαλιστικές λύσεις σε ένα κράτος που λειτουργεί με ένα πολυδαίδαλο διοικητικό και νομικό πλαίσιο, το οποίο συνήθως αποτελεί σπαζοκεφαλιά για πολύ έμπειρους ανθρώπους. Όλα αυτά τα χρόνια κοινωνικής προσφοράς λειτουργώ με ένα σύστημα αξιών, που με ωθεί στο να υπερασπίζομαι την επιστήμη, το δίκαιο και την αλήθεια. Χωρίς εκπτώσεις.
Θεωρώ, λοιπόν, ότι μπορώ να προσφέρω, έχοντας ένα ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας με την κοινωνία για τη χάραξη της διαδρομής σε ένα καλύτερο “αύριο”. Οι προκλήσεις που έρχονται, η κλιματική αλλαγή, η τεχνολογία, η καινοτομία εισάγουν ένα νέο μοντέλο διαβίωσης και εγώ δεσμεύομαι ότι μαζί τους θα παλέψω για καλύτερες μέρες, για έμπρακτες και ουσιαστικές λύσεις στα προβλήματα της καθημερινότητας.

– θα διεκδικήσετε κάποια θέση ευθύνης εάν η προτίμηση των πολιτών εκδηλωθεί αντίστοιχα στην κάλπη;

Φυσικά. Οι πολίτες αποφασίζουν με την ψήφο τους την εκπροσώπησή τους και θεωρώ υποχρέωσή μου να τους τιμήσω, διεκδικώντας θέση ευθύνης που να ανταποκρίνεται στην επιλογή τους.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement