Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Άνθρωπος της δράσης και των έργων-Δικαίωση και ικανοποίηση Χαράλαμπου Μπονάνου για το έργο που παρήχθη κατά τη θητεία του ως Αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας

«Οι πολίτες να ψηφίσουν πρόσωπα που έχουν έργο κι όχι κομματικά ένσημα ή προσόντα για πασαρέλα»

Published

on

Οι πόρτες του γραφείου του ήταν πάντα ανοικτές για όλους! Ο ίδιος ωστόσο, προτιμούσε να συναντά τους πολίτες, έξω στους δρόμους, εκεί που παράγεται το πραγματικό έργο, εκεί που βρίσκονται οι ανάγκες της κοινωνίας, εκεί που «ζυμώνονται» σκέψεις και ιδέες.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας και εκ νέου υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Π.Ε. Αχαΐας με την παράταξη του Ν. Φαρμάκη, Χαράλαμπος Μπονάνος μίλησε στη «Γ» για το έργο που παρήχθη την προηγούμενη 4ετία, δηλώνοντας δικαιωμένος, ενώ απαντά και στο διακύβευμα της επικείμενης εκλογικής αναμέτρησης.

EΡ.: Κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό του έργου σας ως Αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας, είστε ικανοποιημένος;

Ξεκινήσαμε τη θητεία μας με πολλές φιλοδοξίες και μ’ ένα πρόγραμμα που ανταποκρίνονταν πλήρως στις ανάγκες της περιοχής μας. Βρεθήκαμε όμως γρήγορα αντιμέτωποι με την πρωτοφανή υγειονομική κρίση της πανδημίας, με αποτέλεσμα να αλλάξουμε τις προτεραιότητές μας και να θέσουμε ως κύριο στόχο την στήριξη της κοινωνίας ώστε να παραμείνει όρθια.
Ως Περιφερειακή Αρχή και αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης, είμαι πολύ υπερήφανος για τον τρόπο που χειριστήκαμε την πανδημία στα πλαίσια βέβαια των αρμοδιοτήτων μας, ως ΟΤΑ β΄ βαθμού. Όμως ακόμα και μέσα στην κρίση καταφέραμε με νέους ρυθμούς να πετύχουμε στόχους, μετρήσιμους, να υλοποιήσουμε έργο που υπερτερεί σε όλους τους τομείς σε σχέση με αυτό των προηγούμενων περιφερειακών αρχών.
Ενδεικτικά μόνο αναφέρω αυτά που ήδη είναι γνωστά στους πολίτες, την απορρόφηση του ΕΣΠΑ που από 20% το πήγαμε στο 90% και συνεχίζουμε. Την ενίσχυση 7000 επιχειρήσεων που ωφελήθηκαν από το πρόγραμμα στήριξης της επιχειρηματικότητας. Τη μείωση της ανεργίας στην Περιφέρειά μας που από το 26% την κατεβάσαμε στο 9,9 %. Την υλοποίηση 1070 έργων που είναι σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή. Την ενίσχυση 5000 αγροτών που επωφελήθηκαν από τα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης ύψους 280 εκατ ευρώ. Τα μεγάλα έργα υποδομής που κατορθώσαμε να πείσουμε, κυβερνητικούς παράγοντες να κατασκευαστούν (δρόμοι, φυσικό αέριο, αντί πλημμυρικά). Κι όλα αυτά δεν είναι απλοί αριθμοί. Είναι πραγματικό όφελος για την τοπική μας οικονομία που πραγματοποιήθηκε με πολύ δουλειά, με στοχευμένο προγραμματισμό, με διεκδίκηση, με έντιμο αγώνα.
Άρα ναι στην πλειοψηφία των στόχων πετύχαμε και είμαι πολύ ικανοποιημένος από το έργο που επιδείξαμε την πρώτη τετραετία μας.

ΕΡ.: Ποιοι ήταν οι τομείς που εστιάσατε τη δράση σας;

Μέσα στις αρμοδιότητες μου ήταν η δημόσια υγεία και η πολιτική προστασία. Τομείς που έχουν να κάνουν με το δίχτυ προστασίας που πρέπει να απλώνουμε στις 700.000 ψυχές της περιφέρειάς μας, με σκοπό να προλαβαίνουμε άδικες απώλειες.
Αυτό σημαίνει ότι ως ένας άνθρωπος που χρόνια χειρίζεται το δημόσιο λόγο στην υγεία, θα έπρεπε να δώσω εξετάσεις στο πεδίο και την εφαρμογή κανόνων. Προληπτικής δράσης που τονώνουν το αίσθημα της ασφάλειας στους πολίτες.
Το δυόμιση αρχικά χρόνια, εστιάσαμε στην τήρηση του υγειονομικού πρωτοκόλλου και όχι μόνο αλλά και στην πληροφόρηση των πολιτών για τα μέτρα ατομικής προστασίας, επιλέγοντας την λεωφόρο της επιστήμης και όχι τον παράδρομο της παραπληροφόρησης.
Ένας σύνθετος ρόλος που είχε να κάνει με την συντήρηση των κέντρων φροντίδας ηλικιωμένων ατόμων και ευπαθών ομάδων, με άλλα λόγια, να γλυτώσουμε ανθρώπους από την επιδρομή του κορονοϊού.

Σας θυμίζω ότι πρώτοι εμείς πανελλαδικά κάναμε διαδικτυακή ημερίδα με την πρόνοια Χ. Γώγου και Γ. Παναγιωτακόπουλου, για την πλήρη αλήθεια για τα εμβόλια, όταν ο πολίτης βομβαρδιζόταν από τους λεγόμενους γιατρούς του διαδικτύου με παραπλανητικές ειδήσεις.
Αλλά και στη συνέχεια απαιτήσαμε και πετύχαμε με τη συνεργασία του τότε υπουργού κ. Χαρδαλιά να έχουμε στην πόλη μας ένα Μέγα εμβολιαστικό κέντρο που συντηρήσαμε την λειτουργία του, εντός του υγειονομικού συστήματος, και μετείχαν γιατροί της δημόσιας Υγείας και του στρατού και δείξαμε σε όλους πως μπορεί να υπάρξει ένα πολιτισμένο σύστημα πρόσβασης σε προληπτικές υπηρεσίες υγείας.
Και ενώ αρχίζαμε να σκεφτόμαστε ότι παίρνουμε ανάσα από το επιτυχημένο τέλος της πανδημίας, ήρθε καινούρια κρίση, η κλιματική συνοδεία της ενεργειακής.
Με σφοδρότητα χτύπησε και χτυπάει και την περιοχή μας, αν και σε μεγάλο βαθμό έχουμε σταθεί τυχεροί και εδώ πλέον λόγω πολιτικής προστασίας πέφτει το βάρος στον αντιπεριφερειάρχη Αχαΐας, να προλάβει με δράσεις, να ανασχεδιάσει άμυνες, να χρησιμοποιηθεί η τεχνολογία, για να μπορέσουμε να οργανώσουμε την άμυνά μας απέναντι σε μία ασύμμετρη απειλή.
Στροφή των χρηματοδοτικών εργαλείων σε αντιπλημμυρικά έργα, τηρώντας φυσικά τους δημοσιονομικούς κανόνες που επιφέρουν καθυστέρηση. Και φυσικά δράσεις και στα 40 ποτάμια της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας, αλλά και πάνω από 180 χειμάρρους, ώστε με τη συνεργασία ιδιωτών εργολάβων να παρέμβουμε σε σημεία που υπήρχε επικινδυνότητα, αλλά και για τα φαινόμενα της πυρκαγιάς απανωτές συντονιστικές ομάδες πολιτικής προστασίας για ανασχεδιασμό και κανονισμό δράσεων κατόπιν υποδείξεων των ενστόλων που είχαν τον επιχειρησιακό καθήκον.
Με άλλα λόγια αρκετές εργατοώρες, 24ωρο που δεν έφτανε και πάντα σε επαγρύπνηση το φιλότιμο και ο συνειδησιακός έλεγχος, αλλά και η καλώς εννοούμενη φιλοδοξία να πετύχουμε στην υπηρεσία της κάλπης που μας τίμησαν οι πολίτες.

ΕΡ.: Έχετε διατυπώσει την άποψη πως πρέπει να εφαρμοστεί στην πράξη η περιφερειακή αποκέντρωση. Πώς ακριβώς την οραματίζεστε;

Ας βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά. Όλα τα κράτη του δυτικού κόσμου, έχουν πετύχει εδώ και χρόνια την αποκέντρωση δομών και εξουσιών της κάθε πολιτείας μεταφέροντας φυσικά και αντιστοίχους οικονομικούς πόρους.
Από την Αμερική έως την Ευρώπη υπάρχουν οι τοπικοί κυβερνώντες που παίρνουν αποφάσεις που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών τους, χωρίς να χρειάζεται η αναμονή της απόφασης από την κεντρική κυβέρνηση.
Αυτό το βλέπεις βιωματικά πιο ξεκάθαρα όταν έρχονται πρέσβεις ή αξιωματούχοι ξένων χωρών στην Περιφέρεια μας και ζητούν να δουν τον αντίστοιχο κυβερνήτη, βλέπε Περιφερειάρχη.
Οι ιδιαιτερότητες της κάθε περιφέρειας επιβάλουν τη μεταφορά αρμοδιοτήτων, συνοδευόμενοι από τους αντιστοίχους πόρους στην αιρετή περιφέρεια. Για παράδειγμα η «επιτροπή Κοντιάδη» είχε ένα συγκεκριμένο πόρισμα που ανάμεσα στα άλλα έλεγε ότι η πρωτοβάθμια περίθαλψη πρέπει να περάσει στην αιρετή περιφέρεια.
Οι προληπτικές δράσεις, οι τοπικές ανάγκες για πρωτοβάθμια περίθαλψη δεν είναι δυνατόν να βρίσκονται στο Σύνταγμα και όχι στην έδρα της Περιφέρειας.
Παραβιάζεται συστηματικά η αρχή της εγγύτητας και δημιουργούνται καταστάσεις που δεν εξυπηρετούν τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών.
Όχι μόνο στον τομέα της υγείας αλλά και σε άλλους τομείς της οικονομίας, του πολιτισμού , του τουρισμού, είναι απαραίτητο να αλλάξει μορφή το μοντέλο της διακυβέρνησης, εναρμονιζόμενο με την υπόλοιπη Ευρώπη.
Στηρίζουμε εμείς με εκατομμύρια ευρώ τα νοσηλευτικά ιδρύματα από τα χρηματοδοτικά μας εργαλεία και ουσιαστικό λόγο δεν έχουμε.

ΕΡ.: Στις εκλογές του 2019 οι πολίτες σας εξέλεξαν πρώτο περιφερειακό σύμβουλο σε ψήφους. Σε αυτές τις εκλογές ποιος είναι ο στόχος σας;

Έχω τονίσει και το επαναλαμβάνω ότι στις εκλογές αυτές αλλά και γενικότερα της τοπικής αυτοδιοίκησης, οι πολίτες με σοβαρότητα και ωριμότητα πρέπει να επιλέξουν πρόσωπα που έχουν να παρουσιάσουν ένα συγκεκριμένο έργο, δράσεις κοινωνικές και όχι κομματικά ένσημα ή επαίνους για την πειθαρχία τους σε καθοδηγητικά όργανα.
Επίσης, η επιλογή δεν πρέπει να γίνεται με κριτήρια πασαρέλας ή φωτεινών εικόνων, που παρουσιάζουν χαμόγελα που μετά τον οδοντικό φραγμό υπάρχει το χάος και πνευματική ένδεια. ακόμα ακόμα και μηδενική πείρα διοίκησης.
Το 2019 οι πολίτες έκριναν τη διαδρομή μου, τις γνώσεις μου, την πείρα μου.
Κυρίως όμως τις ευαισθησίες μου και την ικανότητα τη δοκιμασμένη από άλλες θέσεις ευθύνης, να διαχειριστώ δύσκολες καταστάσεις.
Αυτά τα ίδια κριτήρια πρέπει να πρυτανεύσουν και στο παραβάν της 8ης Οκτωβρίου.
Στο συνδυασμό μας υπάρχουν άξια πρόσωπα που οι πολίτες πρέπει με τη δύναμη που τους δίνει η δημοκρατία, τη δύναμη του σταυρού, να τη χρησιμοποιήσουν για τους άξιους. Με ενδιαφέρει να δικαιωθούν συνολικά οι προσπάθειες μας, να αξιολογηθεί το ορατό έργο μας και να πετύχει ο συνδυασμός του Φαρμάκη!
Όλα τα άλλα έρχονται σε δεύτερη μοίρα, αλλά φυσικά ανθρώπινα, θέλω να θυμηθούν τις εικόνες εργασίας μου για το κοινωνικό σύνολο και όχι την εικόνα της προβολής στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement