Connect with us

Ελλάδα

Θεσσαλία: Πρώτος θάνατος από λεπτοσπείρωση στις πληγείσες περιοχές

Published

on

Αντιμέτωποι με ασθένειες είναι οι κάτοικοι στις πληγείσες περιοχές από τις κακοκαιρίες Daniel και Elias στη Θεσσαλία, με έναν άνθρωπο να χάνει τη ζωή του από λεπτοσπείρωση.

Σύμφωνα με το MEGA, πρόκειται για έναν 57χρονο άνδρα, ο οποίος κατέληξε το απόγευμα της Παρασκευής.

Συνολικά εννέα κρούσματα

Όπως ανακοινώθηκε από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα κατά την ενημέρωση για τους πλημμυροπαθείς, δεν έχει εντοπιστεί κανένα νέο επιβεβαιωμένο κρούσμα λεπτοσπείρωσης.

Τα συνολικά κρούσματα ανέρχονται στα εννέα, με δύο εξ αυτών να εξακολουθούν να νοσηλεύονται, ενώ σε αυτά συμπεριλαμβάνεται και ο άνδρας που έχασε τη ζωή του.

Τι είναι η λεπτοσπείρωση
Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, η λεπτοσπείρωση είναι μικροβιακή λοίμωξη η οποία προσβάλλει τόσο τον άνθρωπο όσο και τα ζώα και προκαλείται από τον μικροοργανισμό που ονομάζεται λεπτόσπειρα.

Η φυσική αποθήκη του βακτηρίου είναι τα άγρια τρωκτικά αλλά μπορεί να φιλοξενείται και από πολλά είδη ζώων από τα οποία αποβάλλεται συνήθως με τα ούρα. Το βακτήριο έχει την ικανότητα να επιβιώνει για μεγάλο χρονικό διάστημα στο περιβάλλον όταν οι συνθήκες είναι ευνοϊκές (υγρασία, οργανική ύλη, όχι ακραίες θερμοκρασίες).

Ο άνθρωπος μολύνεται μέσω επαφής με δέρμα που έχει λύσεις συνέχειας, με βλεννογόνους (μάτια, στοματική κοιλότητα) ή μέσω κατάποσης υγρού ή τροφής που έχει ζωντανή Leptospira. Η νόσος μπορεί να έχει ποικίλη βαρύτητα, να είναι υποκλινική ή με ήπια συμπτώματα. Συνήθως εκδηλώνεται με πυρετό, ρίγος και μυαλγία. Χαρακτηριστικό εύρημα της νόσου είναι η έντονη ερυθρότητα του εσωτερικού του ματιού (ένεση επιπεφυκότα) όμως δεν εμφανίζεται πάντα.

Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να προσβληθούν τα νεφρά και το ήπαρ (συκώτι) ή και πολλά συστήματα, οπότε τότε η κλινική εικόνα μπορεί να είναι ιδιαίτερα βαριά. Η νόσος μπορεί να έχει και μοιραία κατάληξη ιδίως σε βαρέως πάσχοντες που εμφανίζουν πολυοργανική ανεπάρκεια.

Πώς μεταδίδεται η λεπτοσπείρωση;
Η λεπτοσπείρωση μεταδίδεται άμεσα, μέσω επαφής τραυματισμένου δέρματος με ούρα ή ιστούς μολυσμένου ζώου (άγριου ή οικόσιτου) και έμμεσα, μέσω επαφής με μολυσμένο με ούρα περιβάλλον (μολυσμένο νερό και χώμα, μολυσμένα τρόφιμα).

Ποια είναι τα συμπτώματα της λεπτοσπείρωσης;
Ήπια μορφή: Πυρετός, ρίγος, πονοκέφαλος, πόνος στους μυς, εμετός
Βαριά μορφή: Υψηλός πυρετός, ίκτερος, πόνος στην κοιλιά και τους μυς, διάρροια, εξάνθημα, χαρακτηριστικά έντονα κόκκινα μάτια. Μπορεί να είναι θανατηφόρα!
ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ
Καταπολέμηση τρωκτικών σε κατοικίες, αυλές, αποθήκες
Απομάκρυνση απορριμμάτων γύρω από τις οικίες για να μην προσελκύονται τρωκτικά
Καθαρισμός χώρων αποθήκευσης
Απομάκρυνση υπολειμμάτων τροφών και νερού
Περίφραξη και ασφαλής διατήρηση αποθηκευμένων τροφίμων, ζωοτροφών ή αγροτικών προϊόντων
Φραγή πιθανών οπών / διόδων στο σπίτι, τοποθέτηση σητών
Απολύμανση και σχολαστικός καθαρισμός πιθανώς μολυσμένων χώρων (στάβλοι, σφαγεία, κρεοπωλεία κ.α.)
Χρήση προστατευτικού ρουχισμού κατά τη διάρκεια γεωργοκτηνοτροφικών εργασιών (γαλότσες, γάντια, αδιάβροχος ρουχισμός κλπ.)
Πλύσιμο χεριών και καθαρισμός εκδορών του δέρματος (αν είναι δυνατόν με σαπούνι) μετά από επαφή με ούρα,
ζώα, χώμα ή στάσιμα ύδατα
Κάλυψη ανοιχτών πληγών με αδιάβροχα αυτοκόλλητα επιθέματα κατά τις υπαίθριες εργασίες
Πολύ καλό πλύσιμο φρούτων και λαχανικών πριν την κατανάλωση ή εμβάπτιση σε ζεστό νερό (>50°C) λαχανικών και άλλων αγροτικών προϊόντων που είχαν επαφή με χώμα και που τρώγονται ωμά. Αποφυγή κατανάλωσης κατευθείαν από το χωράφι
Αποστράγγιση στάσιμων νερών
Αποφυγή κολύμβησης ή επαφής με πιθανώς μολυσμένα νερά (ποτάμια, λίμνες, συλλογές νερού)
Τακτική κοπή γρασιδιού/χορταριού
Προληπτικός εμβολιασμός κατοικίδιων

Ροή ειδήσεων

Advertisement