Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Πάτρα: «Πάγωσαν» το κοινό οι αυξήσεις στον καφέ

Πλησιάζει τα 4 ευρώ ο ‘καπουτσίνο’, στα 2 ευρώ στα καταστήματα take away

Published

on

Βενζίνη, τρόφιμα και… καφές. Αντιμέτωποι με το αυξημένο κόστος των πρώτων υλών δεν είναι μόνο οι καταναλωτές αλλά και οι επαγγελματίες της εστίασης.

Από τα τέλη του καλοκαιριού, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουν τα αυξημένα λειτουργικά τους, οι ιδιοκτήτες καφέ στην Πάτρα, κατόπιν κοινής απόφασης, προχώρησαν στην αύξηση 20% στην τιμή καθώς ο καφές, ως είδος σερβιρισμένο, είναι κυρίαρχο προϊόν στην αύξηση του τζίρου αλλά και των εσόδων.
Σύμφωνα με τον ΣΚΕΑΝΑ, η τιμή του καφέ κυμαίνεται πλέον στην Πάτρα (‘καπουτσίνο’) στα 3,5-4 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι τα αυξημένα λειτουργικά έχουν μεταβάλλει την κατάσταση στην εστίαση ιδιαίτερα στο κέντρο της Πάτρας όπου και τα ενοίκια είναι υψηλά. Ήδη ανέστειλαν την λειτουργίας γνωστά Cafe, Due Piani, Pedonale, Ελληνικόν, Aquarella.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με έρευνα της Pricefox -online πλατφόρμα σύγκρισης στις τιμές-αυλήσεις έχουμε και στο delivery στην Πάτρα. Πιο συγκεκριμένα, ο καφές ‘καπουτσίνο’ στο χέρι, στην Αχαϊκή πρωτεύουσα σημείωσε αύξηση 22% στη μέση τιμή σε σχέση με πέρυσι. Σύμφωνα με την έρευνα του Pricefox, ενώ το 2022 μπορούσε κανείς να βρει ‘καπουτσίνο’ με 1,2 ευρώ, φέτος, στο κέντρο της Πάτρας, ο καπουτσίνο ξεκινάει από τα 2,00 ευρώ, αύξηση 0,80 ευρώ.
Ο οικονομικότερος καφές στην Πάτρα είναι ο ελληνικός που ξεκινάει από 1,00 ευρώ και δεν ξεπερνάει τα 2,00 ευρώ. Ακόμα και ο ακριβότερος καφές στο κέντρο της Πάτρας, δεν ξεπερνάει τα 2,5 ευρώ για όσους θέλουν να παραγγείλουν στο σπίτι ή το γραφείο!
Ο ακριβότερος καφές στη χώρα είναι ο ‘φρέντο καπουτσίνο’ στην περιοχή του Κολωνακίου που φτάνει τα 4,20 ευρώ. Σε σχέση με περσινή έρευνα, η τιμή του μειώθηκε κατά 0,30 ευρώ. Οι Θεσσαλονικείς πληρώνουν ‘φρέντο εσπρέσσο’ στα 3,6 ευρώ σε μερικά καταστήματα. Αν και οι τιμές του καφέ έχουν αυξηθεί γενικά στη Θεσσαλονίκη, βρίσκει κανείς κάθε είδους καφέ στο χέρι, με λιγότερα από 2 ευρώ.
-Στη Λάρισα, γνωστή πόλη του καφέ για τον καφέ στο χέρι (take away) η ομάδα του Pricefox δεν κατάφερε να εντοπίσει στο κέντρο μαγαζί που να χρεώνει περισσότερα από 2,4 ευρώ τον καφέ! Από την άλλη πλευρά, φθηνότερο καφέ από τον ελληνικό στα 1,4 ευρώ δεν βρίσκει κανείς εύκολα. Οι φθηνότερες τιμές στη Λάρισα θυμίζουν περισσότερο Αθήνα παρά επαρχιακή πόλη.
-Ο ακριβότερος καφές στο Ηράκλειο είναι ο ελληνικός που αγγίζει τα 3 ευρώ και τον ακολουθεί ο ‘φρέντο καπουτσίνο’ με 2,85 ευρώ. Αν και το 2022 ο καπουτσίνο, ζεστός και κρύος, και ο ‘φρέντο εσπρέσο’ ξεπερνούσαν τα 3 ευρώ, φέτος συναντάμε αυτά τα είδη καφέ πιο φθηνά.
-Στο Βόλο ο πιο ακριβός καφές (take away) δεν ξεπερνάει τα 2,50 ευρώ σε αντίθεση με το 2022 που θα αγόραζε κανείς καπουτσίνο ακόμα και με 2,80 ευρώ. Ο πιο φθηνός καφές είναι ο ελληνικός που ξεκινάει από τα 1,2 ευρώ και φτάνει τα 2,3 ευρώ.
-Στο Ηράκλειο της Κρήτης συναντάμε τις μεγαλύτερες διακυμάνσεις στις τιμές σε σχέση με το 2022. Ο ελληνικός καφές και ο εσπρέσο σημείωσαν αύξηση 30% στις μέσες τιμές τους. Ενώ ο ‘φρέντο εσπρέσο’ και ο ‘φρέντο’ καπουτσίνο σημείωσαν μείωση στις μέσες τιμές τους 11% και 15% αντιστοίχως.

Ροή ειδήσεων

Advertisement