Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Σπύρος Σκιαδαρέσης: «Χτίζουμε τη Νέα Δυτική Ελλάδα»

Published

on

Συνέντευξη στην Μαρία Ορφανού

«Με καθαρή ματιά και καθαρές προθέσεις, αξιοπιστία, σχέδιο και αποφασιστικότητα,
θα δώσουμε πειστικές λύσεις στα προβλήματα της Δυτικής Ελλάδος, κλείνοντας οριστικά τον κύκλο των χαμένων ευκαιριών». Αυτό τονίζει, μεταξύ άλλων, ο υποψήφιος περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας και επικεφαλής της παράταξης, «Νέα Δυτική Ελλάδα – Ενωμένοι Μπορούμε», Σπύρος Σκιαδαρέσης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη «Γ».

Όσον αφορά στο ποιες είναι οι άμεσες προτεραιότητές του, σημειώνει ότι «αυτές είναι η αντιμετώπιση των ανισοτήτων, η τουριστική ανάπτυξη της Δυτικής Ελλάδας και η ενδυνάμωση της σχέσης της Περιφέρειας με τα ακαδημαϊκά ιδρύματα της περιοχής και τα ερευνητικά κέντρα».
Ασκώντας κριτική στην σημερινή περιφερειακή Αρχή, λέει ότι «τα τέσσερα τελευταία χρόνια ήταν χαμένα χρόνια, αφού δεν έγινε κανένα βήμα προς τα εμπρός».

Τι καινούργιο φέρνει ο συνδυασμός «Νέα Δυτική Ελλάδα»;

Εκπροσωπούμε το νέο και το καθαρό, όχι στα λόγια αλλά στην πράξη. Θέλουμε μία Περιφέρεια δημιουργική, των ανοιχτών οριζόντων, της υψηλής ποιότητας ζωής, της βιώσιμης ανάπτυξης και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Με Διαφάνεια, Ισόρροπη Ανάπτυξη και Κοινωνική Συνοχή που θα ανοίγει το δρόμο σ’ ένα βιώσιμο μέλλον, πράσινο, ψηφιακό, αλλά και πιο δημιουργικό για κάθε πολίτη. Δεν συμβιβαζόμαστε με το «μια από τα ίδια», ούτε με το ξαναζεσταμένο άνοστο «φαγητό». Οραματιζόμαστε ένα Δημοκρατικό και Συμμετοχικό Μοντέλο Διακυβέρνησης, με δημοκρατικό προγραμματισμό και Διαφάνεια που θα απαντά στις σύγχρονες προκλήσεις, που θα σχεδιάζει και θα υλοποιεί έργα για τους πολλούς κι όχι για τους λίγους. Εμείς θέλουμε την Περιφέρεια ανοικτή σε όλους κι όχι κομματικό παράρτημα.

Πως θα χαρακτηρίζατε τη θητεία Φαρμάκη;

Σε κάθε γωνιά της Δυτικής Ελλάδος είναι ορατή η έλλειψη σχεδίου και οράματος για τον τόπο μας. Σε τέσσερα ολόκληρα χρόνια η απερχόμενη περιφερειακή Αρχή δεν οραματίστηκε, δεν σχεδίασε, ούτε δημοπράτησε και υλοποίησε ένα, έστω, έργο. Ο κόσμος είναι απογοητευμένος και θυμωμένος από την ανικανότητα της απερχόμενης περιφερειακής Αρχής να δώσει λύσεις στα μικρά ή μεγαλύτερα προβλήματα των συμπολιτών μας. Διέψευσαν τις προσδοκίες τους, πρόδωσαν την εμπιστοσύνη τους. Δυστυχώς, χάσαμε τέσσερα σημαντικά χρόνια, αφού κανένα βήμα δεν έγινε προς τα εμπρός. Και βέβαια κάποιοι θα πουν πως η περίπτωση της πανδημίας ενδεχομένως να μην επέτρεψε στην απερχόμενη αρχή να δείξει έργο. Σε αυτούς απαντάμε με παρρησία πως ο Covid 19 δεν ήταν παρά μια κραυγαλέα όσο και τραγική ευκαιρία να μοιράσει αφειδώς χρήματα σε ημέτερους και κολλητούς.

Ποιοι είναι οι βασικοί άξονες του προγράμματός σας;

Η αντιμετώπιση των ανισοτήτων. Η τουριστική της ανάπτυξη. Η ενδυνάμωση της σχέσης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με τα πλείστα όσα ακαδημαϊκά ιδρύματα της περιοχής και τα αρκετά ερευνητικά κέντρα. Με ισοτιμία, λογοδοσία, χωρίς ‘σκιές’ και κομματικές σκοπιμότητες. Και πέρα από όλα αυτά, επιτρέψτε μου μια προσωπική αναφορά: η δημοκρατική μου νοοτροπία και οι πολιτικές μου καταβολές μου υπαγορεύουν να αγωνιστώ για να χαμογελάσουν ξανά οι απλοί άνθρωποι. Που εδώ και αρκετό καιρό έχουν δει το βιοτικό τους επίπεδο να υποχωρεί βίαια και ραγδαία.
Ο συνδυασμός μας προτείνει ένα ολοκληρωμένο, ιεραρχημένο και με τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία σχέδιο, που με βάση τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των τριών νομών, θα ανατρέψει τα αρνητικά δεδομένα της οικονομικής και κοινωνικής υστέρησης και θα οδηγήσει σε βιώσιμη ανάπτυξη και συνθήκες ευημερίας.
• Από την πολυδιάστατη αγροτική παραγωγή μας έως τα καινοτόμα τεχνολογικά επιτεύγματα των ερευνητικών ιδρυμάτων της περιοχής μας
• Από τον μικρομεσαίο επιχειρηματία στην ύπαιθρο και τις πόλεις μας έως τις πρωτοποριακές μορφές επιχειρηματικότητας που προσελκύουν ξένους οικονομικούς κολοσσούς
• Από τους αμέτρητους γνωστούς ή λιγότερο γνωστούς τοπικούς πολιτιστικούς πόρους της Περιφέρειας έως τον παγκόσμιας ακτινοβολίας χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας
• Από το μοναδικής ποικιλότητας φυσικό μας περιβάλλον έως την πλούσια οικιστική και αστική μας κληρονομιά.
Επιγραμματικά θα αναφέρω:
-Για την ανάπτυξη, τον τουρισμό και την επιχειρηματικότητα τη δημιουργία θερμοκοιτίδων νεοφυών επιχειρήσεων, την ενίσχυση των εναλλακτικών μορφών τουρισμού ανάλογα με τα πλεονεκτήματα κάθε περιοχής, την δημιουργία ολοκληρωμένου πρότζεκτ για το τουριστικό προϊόν
-Για τον πρωτογενή τομέα, τη δημιουργία Κέντρων Εξυπηρέτησης και Συμβούλων Αγροτών, ενίσχυση με έργα υποδομής άρδευσης, την επέκταση του προγράμματος αγροτικού εξηλεκτρισμού
-Για την υγεία- κοινωνική συνοχή, τον εκσυγχρονισμό των δομών υγείας, ενιαίο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, προγράμματα πρόληψης, νέο υγειονομικό χάρτη
-Για την παιδεία, συνεργασία με τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα και συνέργειες για τη διασύνδεσή τους με τις τοπικές κοινωνίες, υλοποίηση προγραμμάτων στα σχολεία για την ενημέρωση και ευασθητοποίηση των μαθητών για μείζονα κοινωνικά και περιβαλλοντικά θέματα
-Για τις υποδομές, υλοποίηση έργων που αναβαθμίζουν τη διασύνδεση και την προσβασιμότητα, παρεμβάσεων για την αντιπλημμυρική θωράκιση, σύγχρονα ΒΙΟΠΑ, μετατροπή του Αεροδρομίου Αράξου σε πυλώνα τουριστικής και εμπορικής ανάπτυξης.

Ποιες θεωρείτε ότι είναι οι προκλήσεις της επόμενης μέρας;

Καταρχάς πρέπει να ολοκληρωθούν σημαντικές υποδομές που σήμερα παρουσιάζουν πολύ κακή εικόνα με αποτέλεσμα να έχουν ενταθεί οι ενδοπεριφερειακές ανισότητες. Οι Περιφέρειες είναι ο θεσμός που βρίσκεται πιο κοντά στους πολίτες, που γνωρίζουν καλύτερα τις ανάγκες και της προτεραιότητες της κοινωνίας και πρέπει να σχεδιάζουν και υλοποιούν δράσεις και έργα από τη βάση προς τα επάνω. Με γνώση, διαφάνεια και τεχνογνωσία, αξιοποιούμε στο έπακρο τους εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους, κινητοποιούμε νέα χρηματοδοτικά εργαλεία και ενθαρρύνουμε ιδιωτικές επενδύσεις, ενισχύοντας την ανάπτυξη της καινοτομίας και της υγιούς επιχειρηματικότητας και τόνωσης της απασχόλησης, με παράλληλη προώθηση προγραμμάτων κοινωνικής ένταξης και καταπολέμησης της φτώχειας. Ενισχύουμε την αναγέννηση της υπαίθρου και του πρωτογενούς τομέα και στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις τον τουρισμό και τον πολιτισμό μας με πόρους για δράσεις ψηφιακής αναβάθμισης και ενίσχυσης τουριστικών και νέων επιχειρήσεων αλλά και τη διεθνή προβολή της Δυτικής Ελλάδος με αιχμή του δόρατος την Αρχαία Ολυμπία. Επίσης, δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα σε δράσεις που διασφαλίζουν την ανθεκτικότητα απέναντι στην κλιματική αλλαγή. Αυτά και πολλά ακόμα είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε με σκληρή δουλειά, χωρίς υστεροβουλίες και πολιτικάντικους υπολογισμούς.

Ολοκληρώνοντας τον προεκλογικό σας αγώνα τι μηνύματα εισπράξατε;

Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα διανύσαμε αμέτρητα χιλιόμετρα στέλνοντας από άκρου σε άκρο της Περιφέρειάς μας, μήνυμα δημοκρατικής ανατροπής και αλλαγής. Η θερμή αποδοχή του κόσμου είναι η δύναμή μας σ’ αυτόν τον αγώνα που έχει αφετηρία και προορισμό τον άνθρωπο και τις σύγχρονες ανάγκες του. Δεν κοιτάμε δεξιά και αριστερά, ούτε πάμε μπρος- πίσω! Αντίπαλός μας είναι τα προβλήματα του τόπου μας και τα αίτια που τα γεννούν. Ο συνδυασμός μας έρχεται από μακριά και θα πάμε μακριά. Δεν είμαστε ούτε διάττοντες αστέρες, ούτε αγνώμονες, ούτε πατάμε σε δύο βάρκες. Ως οι αυθεντικοί εκφραστές της μεγάλης Δημοκρατικής μας Παράταξης, με καθαρή ματιά και προτάσεις, αξιοπιστία, σχέδιο και αποφασιστικότητα αγωνιζόμαστε και δίνουμε πειστικές λύσεις στα προβλήματα της Δυτικής Ελλάδος.
Και όλοι μαζί, ενωμένοι, μπορούμε να κάνουμε πράξη το όραμά μας για τη Νέα Δυτική Ελλάδα, πιστοί στις αρχές της δημοκρατικής μας παράταξης. Καλώ κάθε δημοκράτη και προοδευτικό πολίτη της Δυτικής Ελλάδας, να μας δώσει την ευκαιρία να μετατρέψουμε την εμπιστοσύνη του σε ελπίδα και προοπτική για τον τόπο μας.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement