Connect with us

Ελλάδα

Ακριβότερο και το πετρέλαιο θέρμανσης-Με αύξηση στο 15%, σε σχέση με πέρυσι, κάνει πρεμιέρα σήμερα στην Πάτρα

Published

on

Αν και κατά το προηγούμενο διάστημα, προ 15ημέρου, είχε καλλιεργηθεί κλίμα για μεγάλη ανατίμηση στο πετρέλαιο θέρμανσης, πάνω από 20% σε σχέση με τη χειμερινή περίοδο 2022-’23 -λόγω και του γεγονότος ότι η βενζίνη παραμένει σε υψηλά επίπεδα- η τιμή μεσοσταθμικά για όλη την Αχαΐα θα είναι σήμερα πρώτη ημέρα τιμολόγησης, στο 1,4 ευρώ/λίτρο με την πιθανότητα στην Πάτρα να κινηθεί ελάχιστα πιο χαμηλά.

Στην Αχαΐα η τιμή διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης κατά την περασμένη χειμερινή περίοδο 2022-’23 κυμάνθηκε στο 1,2 ευρώ περίπου το λίτρο. Στην αντλία και για κοντινές αποστάσεις η τιμολόγηση έφτασε στο 1,1 ευρώ/λίτρο πέρυσι.
Με βάση την φετινή ανατίμηση, η επιβάρυνση δεν θα ξεπεράσει τα 150 ευρώ. Πρέπει να σημειωθεί ότι στα τέλη του περασμένου μήνα Σεπτεμβρίου είχαν γίνει εκτιμήσεις για τιμή κοντά στα 1,5 ευρώ/λίτρο. Κάτι που θα σήμαινε έως και 250 ευρώ «καπέλο» για να φουλάρουν οι δεξαμενές, σε σχέση με την περίοδο 2022-΄23.
Σύμφωνα με τους βενζινοπώλες της Πάτρας, επικράτησαν δεύτερες σκέψεις υπό την απειλή το καύσιμο να είναι απλησίαστο, αν και η τιμή είναι προς το παρόν ενδεικτική καθώς δεν υπάρχουν παραγγελίες, εξ αιτίας της συνεχιζόμενης καλοκαιρίας.
«Η τιμή με την οποία φέτος ανοίγει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, δείχνει ότι η αγορά έχει ήδη προεξοφλήσει ότι δε θα υπάρξει επιδότηση στην αντλία. Οι ήπιες καιρικές συνθήκες δεν ευνοούν ακόμη τις μεγάλες παραγγελίες καθώς πολλά νοικοκυριά σπεύδουν να αγοράσουν όταν οι θερμοκρασίες πέσουν. Το πετρέλαιο θέρμανσης θα σχετικά πιο ακριβό από πέρυσι και η πίεση από τους καταναλωτές θα είναι μεγάλη καθώς η ακρίβεια είναι σημαντικό πρόβλημα και στα καύσιμα. Ως κλάδος ζητήσαμε και πάλι να υπάρξει επιδότηση στην αντλία καθώς ακόμη και μια τιμή διάθεσης κάτω από 1,4 ευρώ/λίτρο σημαίνει έξτρα επιβάρυνση και βέβαια λιγότερες παραγγελίες» αναφέρει ο Αλέξης Παπαγιαννόπουλος, εκπρόσωπος των πρατηριούχων της πόλης.
Η στήριξη των νοικοκυριών ενόψει του χειμώνα θα γίνει και φέτος μέσω της χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης. Τα ποσά παραμένουν ίδια όπως και την περσινή σεζόν, ωστόσο τα εισοδηματικά κριτήρια διευρύνθηκαν για τις οικογένειες με παιδιά.
Ειδικότερα 1 εκατ. νοικοκυριά θα λάβουν επίδομα θέρμανσης το οποίο κυμαίνεται από 100-800 ευρώ ανάλογα με την περιοχή και τη σύνθεση του νοικοκυριού ενώ στις περιοχές με πολύ κρύο το επίδομα φθάνει έως 1.000 ευρώ.
Το εισοδηματικό όριο παραμένει στα 16.000 ευρώ για τον άγαμο και στα 24.000 ευρώ για τον έγγαμο αλλά αυξάνεται για τις οικογένειες με παιδιά από 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο, σε 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο. Αυτό σημαίνει ότι το εισοδηματικό όριο για ένα νοικοκυριό με ένα παιδί διαμορφώνεται από 27.000 ευρώ σε 29.000 ευρώ, για ένα νοικοκυριό με δύο παιδιά το όριο εισοδήματος από 30.000 ευρώ ανεβαίνει στα 34.000 ευρώ και για ένα νοικοκυριό με τρία παιδιά το κριτήριο του εισοδήματος αυξάνεται από 33.000 ευρώ σε 39.000 ευρώ.
Στα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα τίθεται για πρώτη φορά και όριο τζίρου έως 80.000 ευρώ ετησίως. Επαγγελματίες που δήλωσαν φέτος στην Εφορία ακαθάριστα έσοδα πάνω από 80.000 ευρώ, αποκλείονται από το επίδομα.
Η βάση υπολογισμού του καθορίζεται στα 350 ευρώ, για όλους τους δικαιούχους το οποίο θα πολλαπλασιάζεται με έναν συντελεστή επιδότησης, ονομαζόμενο «συντελεστή βαθμοημέρας» και κλιμακούμενο από 0,12 έως 1,62 ανάλογα με το ψύχος που επικρατεί σε κάθε περιοχή της χώρας, προκειμένου να προκύψει το ποσό που δικαιούται ο κάθε ενδιαφερόμενος. Επιπλέον, το ποσό, όπως διαμορφώνεται μετά τον πολλαπλασιασμό της βάσης υπολογισμού με τον συντελεστή επιδότησης, θα προσαυξάνεται για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου κατά 20%.
Πετρέλαιο με άτοκες δόσεις
Η ΕΚΟ με ανακοίνωσή της δίνει τη δυνατότητα στους καταναλωτές να προμηθευτούν και φέτος, πετρέλαιο θέρμανσης με έκπτωση 5% και εξόφληση σε 12 άτοκες δόσεις με πιστωτικές κάρτες, από τις 13 Οκτωβρίου και 17 Νοεμβρίου 2023. Ταυτόχρονα, για το ίδιο χρονικό διάστημα όλα τα μέλη του προγράμματος επιβράβευσης EKO Smile κερδίζουν πόντους, όπως επίσης και τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε ένα μεγάλο διαγωνισμό για 100 δώρα υψηλής αξίας, με κάθε αγορά πετρελαίου θέρμανσης.
«Για 3η διαδοχική χρονιά, στεκόμαστε δίπλα στα νοικοκυριά Η ΕΚΟ παραμένει κοντά στους πελάτες της εξασφαλίζοντας όχι μόνο την σωστή ποσότητα και ποιότητα κατά την παράδοση πετρελαίου θέρμανσης, αλλά και την καλύτερη δυνατή τιμή» σύμφωνα με τη διευθύντρια Marketing Εγχώριας Εμπορίας της ΕΚΟ ΑΒΕΕ Χριστίνα Μηλιαράκη.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement