Connect with us

Ελλάδα

Μεγάλα όπλα στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής!

Published

on

Δέκα παρεμβάσεις του υπουργείου Οικονομικών για την πάταξη της φοροδιαφυγής και την ενίσχυση των δημοσίων εσόδων περιλαμβάνονται στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί εντός του Οκτωβρίου στη Βουλή.

Κομβικής σημασίας θεωρείται η διασύνδεση ταμειακών μηχανών με POS και η υποχρεωτική επέκτασή τους σε όλα τα επαγγέλματα, η αποτροπή της φοροδιαφυγής σε όσους έχουν ως επιχειρηματική ενασχόληση την σύναψη βραχυχρόνιων μισθώσεων κατοικίας και η αφαίρεση αδείας σε όσους βαρύνονται με υποθέσεις λαθρεμπορίας σε όλο το σύστημα διακίνησης και εμπορίας καύσιμων.

Οι ηλεκτρονικές συναλλαγές οδήγησαν στην αύξηση των εσόδων από τον ΦΠΑ και η επέκτασή τους διευρύνει τη φορολογική βάση, διευκολύνει το έργο των ελεγκτικών μηχανισμών και περιορίζει τα περιθώρια φοροδιαφυγής.
Καθίστανται ακόμη (εντός του 2024) υποχρεωτικά τα ηλεκτρονικά τιμολόγια ώστε οι συναλλαγές να διασταυρώνονται και να επαληθεύονται σε πραγματικό χρόνο. Παράλληλα αυξάνονται, αυτοματοποιούνται και ψηφιοποιούνται οι έλεγχοι των φορολογικών αρχών.
Εφαρμόζονται καθολικά τα ηλεκτρονικά βιβλία (myDATA)η επέκταση του οποίου θα ολοκληρωθεί εντός του 2024.

Απαγορεύεται η χρήση μετρητών στις αγοραπωλησίες ακινήτων ενώ ενεργοποιείται το ψηφιακό δελτίο αποστολής (πιλοτικά από τις αρχές του 2024 και πλήρως πριν από το τέλος του ίδιου έτους) με στόχο να γίνεται σε πραγματικό χρόνο (real time) η παρακολούθηση
Ακόμη αυξάνεται το πρόστιμο χρήσης μετρητών άνω των 500 ευρώ, σε ποσό διπλάσιο της συναλλαγής, με ενίσχυση των ελέγχων για εφαρμογή του μέτρου και θεσμοθετείται η πληρωμή της πλειονότητας των κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων (επιδόματα τέκνων, επίδομα γέννησης, επιδόματα ανεργίας) μέσω χρεωστικών καρτών.

Στον τομέα των βραχυχρόνιων μισθώσεων (Airbnb) θεσμοθετείται συνδυασμός παρεμβάσεων με στόχο την αντιμετώπιση αθέμιτου ανταγωνισμού με τα ξενοδοχεία (στις περιπτώσεις που η δραστηριότητα αυτά αποκτά επιχειρηματικά χαρακτηριστικά) αλλά και την αντιμετώπιση των δευτερογενών αρνητικών επιπτώσεων στην κτηματαγορά και τα ενοίκια.

Τέλος, στα καύσιμα, αποκλείονται οι παραβάτες λαθρεμπορίας από συνεργασία με όλες τις εταιρίες εμπορίας καυσίμων. Στο ίδιο επίπεδο, με νομοθετική ρύθμιση, θεσμοθετείται η υποχρέωση λήψης μέτρων δέουσας επιμέλειας στην εφοδιαστική αλυσίδα καυσίμων, η δημιουργία μητρώου παραβατών και η απαγόρευση συνεργασίας με παραβάτες λαθρεμπορίας. Στόχος, το νομοθετικό πλαίσιο να ενισχύσει την υποχρέωση και την ευθύνη όσων συμμετέχουν στην εφοδιαστική αλυσίδα καυσίμων να προβαίνουν στους αναγκαίους ελέγχους για τα πρόσωπα με τα οποία συναλλάσσονται και να λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου.

Ροή ειδήσεων

Advertisement