Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Κερδοσκοπία χωρίς… προϊόν-Παραγωγοί στην Αχαΐα υποστηρίζουν ότι δεν θα καλυφθεί φέτος η ζήτηση

Published

on

Παραγωγοί και ενώσεις συνεταιρισμών καλούν τους καταναλωτές και την Πολιτεία να στρέψουν αλλού τα βέλη τους, σε σχέση με την τιμή του λαδιού, λαμβάνοντας μέτρα στην κατεύθυνση της νοθείας που, ενδεχόμενα, θα παρουσιαστεί λόγω της αναμενόμενης μικρής ελαιοπαραγωγής φέτος.

Η «Γ» συνομίλησε με τον Δημήτρη Παρασκευόπουλο, πρόεδρο της ΕΑΣ Πατρών η οποία διαθέτει και μεγάλη μονάδα τυποποίησης στην περιοχή της Δυτικής Αχαΐας.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Πατρών «Πατραϊκή», η τιμή διαμορφώνεται περιστασιακά και πολυπαραγοντικά και αυτό που φέτος αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό, είναι η έλλειψη προσφοράς.
«Δεν υπάρχει παραγωγή φέτος και το πρόβλημα δεν είναι μόνο δικό μας, στην Ελλάδα αλλά σε όλες τις χέρες της μεσόγειου όπου παράγεται το λάδι. Έλλειψη έχουμε σε όλες τις παραγωγές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη χώρα μας, την Ισπανία και την Ιταλία.
Τα περισσότερα μέλη της ‘ΕΑΣ Πατραϊκή’ στην περιοχή της δυτικής Αχαΐας δεν θα κάνουν καθόλου συγκομιδή για την περίοδο 2023-‘24. Το λάδι έχει διπλή αξία, σε σχέση με πέρυσι, και τριπλή τιμή σε σχέση με τα δεδομένα του 2020, εμείς όμως θα είμαστε και πάλι ελλειμματικοί. Το ίδιο συμβαίνει σε όλη τη χώρα, αυξάνεται η τιμή, δεν υπάρχει όμως απόθεμα για να δοθεί στην αγορά ενώ δεν θα υπάρξει και παραγωγή η οποία θα καλύψει τη ζήτηση» προειδοποιεί πατρινούς τους καταναλωτές ο κ. Παρασκευόπουλος.
Η τιμή του ελαιολάδου κατά την περίοδο της πανδημίας ήταν εξαιρετικά χαμηλή και έπεσε στα 2-3 ευρώ/κιλό. Μια τιμή όπως το 2022, στα 5-6 ευρώ/κιλό κρίνεται λογική, εφόσον θα είχαμε παραγωγή. Είναι ελάχιστοι αυτοί που θα πουλήσουν στα 7-8 ευρώ/κιλό σε μια περίοδο χωρίς ελαιοπαραγωγή, εκτιμά η Ε.Α.Σ.
«Η διατροφική αξία του ελαιολάδου είναι γνώστη. Υπάρχουν νέες μεγάλες αγορές όπως η Ασία όπου τα ζωικά λίπη εγκαταλείπονται σταδιακά και τη θέση τους στην αγορά παίρνουν τα φυτικά προϊόντα. Με βάση αυτό, πρέπει να σχεδιάσουμε το μέλλον της καλλιέργειάς μας. Υπάρχουν όμως και παράγοντες αστάθμητοι, έως ότου βεβαιωθούμε ότι το ελαιόλαδο είναι ο νέος, ‘πρασινοκίτρινος χρυσός’. Πρώτα απ όλα η κλιματική αλλαγή και οι επιπτώσεις με την ανάγκη για ασφάλιση της μελλοντικής παραγωγής. Επίσης το γεγονός ότι η απόδοση για τον καλλιεργητή δεν είναι άμεση, απαιτούνται έως και 10 χρόνια για να αποκομίσει καρπό και, μέχρι τότε, θα πληρώνει. Απαιτείται ο σχεδιασμός μιας πολιτικής συνεκτικής η οποία θα προστατεύει τον παραγωγό αλλά και το προϊόν με επιπλέον ελέγχους όσον αφορά τη νοθεία» καταλήγει ο κ. Παρασκευόπουλος.
ΕΝΘΕΤΟ
Λάδι και πληθωρισμός
Όπως ανακοίνωσε προχθές η ΕΛΣΤΑΤ, με βάση την πορεία του τιμάριθμου μηνός Σεπτεμβρίου, οι μεγαλύτερες αυξήσεις σε ετήσια βάση, μετά τα φρούτα και τα λαχανικά (17%) καταγράφηκαν στις τιμές σε ελαιόλαδα και λίπη (16,1%). Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο τον Σεπτέμβριο, σε σύγκριση με τον Αύγουστο καταγράφηκε αύξηση της τιμής του ελαιολάδου κατά 6,7%.

Ροή ειδήσεων

Advertisement