Connect with us

Ελλάδα

Που ψηφίζω σε Δημοτικές και Περιφερειακές στις επαναληπτικές εκλογές – Τι ισχύει με τα ψηφοδέλτια

Published

on

Την Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2023, από ώρα 07.00 έως ώρα 19.00, θα επαναληφθούν οι εκλογές στις περιφέρειες και τους δήμους όπου κανένας συνδυασμός δεν συγκέντρωσε ποσοστό μεγαλύτερο του 43% του συνόλου των έγκυρων ψηφοδελτίων .

Στην επαναληπτική ψηφοφορία της 15ης Οκτωβρίου 2023 χρησιμοποιούνται ψηφοδέλτια, τα οποία περιλαμβάνουν το, τυχόν, έμβλημα και το όνομα του συνδυασμού και το επώνυμο, το όνομα και το πατρώνυμο ή το μητρώνυμο του υποψηφίου δημάρχου ή περιφερειάρχη, με την αντίστοιχη ένδειξη η οποία τίθεται είτε δίπλα είτε κάτω από το όνομά του, εντός ή εκτός παρένθεσης.

Να σημειωθεί ότι στις επαναληπτικές εκλογές, δεν θεωρείται άκυρο το ψηφοδέλτιο του συνδυασμού που έχει χρησιμοποιηθεί κατά την αρχική ψηφοφορία, εφόσον ο συνδυασμός αυτός μετέχει στην επαναληπτική ψηφοφορία. Σταυροί προτίμησης που έχουν τεθεί δεν λαμβάνονται υπόψη.

Στις εκλογές της 15ης Οκτωβρίου 2023, ο εκλογέας δεν σημειώνει σταυρό προτίμησης, δεδομένου ότι η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μόνο ανάμεσα στους υποψηφίους περιφερειάρχες ή τους υποψήφιους δημάρχους των δύο (2) συνδυασμών που συγκέντρωσαν τις περισσότερες ψήφους κατά την πρώτη ψηφοφορία.

Επισημαίνεται ότι, κατά τη διαδικασία άσκησης του εκλογικού δικαιώματος στις εκλογές της 15ης Οκτωβρίου 2023 προηγείται η ψηφοφορία για την εκλογή των δημοτικών αρχών και αμέσως μετά ακολουθεί η ψηφοφορία για την εκλογή των περιφερειακών αρχών.

Επισημαίνεται ότι, στα εκλογικά τμήματα που η αρίθμησή τους λήγει σε 1, 3, 5, 7 και 9, οι εφορευτικές επιτροπές ανοίγουν πρώτα την κάλπη των δημοτικών εκλογών, αριθμούν τα ψηφοδέλτια, πραγματοποιούν τη διαλογή των ψήφων υπέρ συνδυασμών και μεταδίδουν τα αποτελέσματα στο Υπουργείο Εσωτερικών και ακολούθως επαναλαμβάνουν τη διαδικασία για τις εκλογές για την ανάδειξη των περιφερειακών αρχών.

Στα εκλογικά τμήματα που η αρίθμησή τους λήγει σε 2, 4, 6, 8 και 0, οι εφορευτικές επιτροπές ανοίγουν πρώτα την κάλπη των περιφερειακών εκλογών ακολουθώντας τη διαδικασία της προηγούμενης παραγράφου και στη συνέχεια επαναλαμβάνουν τη διαδικασία για τις εκλογές για την ανάδειξη των δημοτικών αρχών.

Ροή ειδήσεων

Advertisement