Connect with us

Διεθνή

«Νεκροί εννέα όμηροι από ισραηλινούς βομβαρδισμούς» υποστηρίζει η Χαμάς – Χάος στη Γάζα ενώ λήγει το τελεσίγραφο εκκένωσης

Published

on

Ενώ το τελεσίγραφο που έχει δώσει το Ισραήλ για την εκκένωση της πόλης της Γάζας και των υπόλοιπων βόρειων περιοχών του παλαιστινιακού θύλακα λήγει, η Χαμάς ανακοίνωσε τον θάνατο εννέα αιχμαλώτων, μεταξύ των οποίων τέσσερις μη Ισραηλινών, εξαιτίας των αεροπορικών βομβαρδισμών που συνεχίζονται με σφοδρή ένταση.

Σύμφωνα με τις Ταξιαρχίες Εζεντίν Αλ Κασάμ, την ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, οι όμηροι σκοτώθηκαν «λόγω των σιωνιστικών βομβαρδισμών στις περιοχές όπου έμεναν». Σημειώνεται πως ο αριθμός των νεκρών στην Λωρίδα της Γάζας εκτοξεύτηκε τις τελευταίες ώρες έχοντας ήδη ξεπεράσει τους 2.200.

Ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε πως βρήκε πτώματα αγνοούμενων πολιτών κατά τη διάρκεια της προώθησής του στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με δημοσίευμα της Jerusalem Post, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται εάν πρόκειται για τους ίδια άτομα στα οποία αναφέρθηκε η Χαμάς.

Το τελεσίγραφο έληξε επίσημα στις 16:00 και στον παλαιστινιακό θύλακα επικρατεί χάος, καθώς επί της ουσίας το Ισραήλ ζήτησε την απομάκρυνση από το βορρά προς το νότο, περισσότερων από ένα εκατ. ανθρώπων μέσα σε ένα 24ωρο. Η εντολή του Ισραήλ προκάλεσε την αντίδραση του ΟΗΕ και ανθρωπιστικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς, όπως τόνισαν, είναι αδύνατο να υλοποιηθεί η μετακίνηση τόσο μεγάλου πληθυσμού σε τόσο λίγο χρόνο.

Οι άνθρωποι φεύγουν με όποιο τρόπο και με όσα υπάρχοντα έχουν από τη Γάζα:

Διεθνείς αντιδράσεις

Συνεχίζονται και οι διεθνείς αντιδράσεις για το ισραηλινό τελεσίγραφο και την ανθρωπιστική κρίση που αυτό προκαλεί.  «Η συλλογική τιμωρία του πληθυσμού της Γάζας δεν είναι αποδεκτή λύση. Ούτε η διακοπή του νερού, του ηλεκτρισμού και του διαδικτύου στη Γάζα» σημείωσε ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Αλεξάντερ Ντε Κρόο σε συνέντευξη τύπου.

Η Σαουδική Αραβία αποφάσισε να διακόψει τις συνομιλίες για μια ενδεχόμενη εξομάλυνση των σχέσεών της με το Ισραήλ, καθώς μαίνεται ο πόλεμος ανάμεσα στο Ισραήλ και την παλαιστινιακή Χαμάς, δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή προσκείμενη στη σαουδαραβική κυβέρνηση.

Ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ σε θέματα εξωτερικής πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε πως ο κόσμος απέτυχε στις προσπάθειές του να υπάρξει μια λύση δύο κρατών για τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους. «Ο κόσμος απέτυχε οικτρά», δήλωσε ο Μπορέλ σήμερα στο Πεκίνο, επισημαίνοντας ότι εδώ και 30 χρόνια δεν υπήρξε καμιά επιτυχία όσον αφορά τη λύση των δύο κρατών.

Τη βαθιά του ανησυχία για τον κίνδυνο εξάπλωσης του πολέμου στα γειτονικά κράτη εκφράζει ΟΗΕ μετά το θάνατο εικονολήπτη του Reuters και τον τραυματισμό έξι μελών δημοσιογραφικών αποστολών στο νότιο Λίβανο από ισραηλινά πυρά. Εξάλλου, το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu μετέδωσε ότι διεκόπη από το πρωί του Σαββάτου (14/10) η επικοινωνία του με την δημοσιογραφική ομάδα που βρισκόταν στη βόρεια Γάζα.

Μέσα σε όλα αυτά η πολεμική σύγκρουση στη Μέση Ανατολή δημιούργησε νέους κινδύνους για τις τιμές της ενέργειας, πριν ακόμη τελειώσει η κρίση που άνοιξε ο πόλεμος στην Ουκρανία. Η μεγαλύτερη ανησυχία εστιάζεται στο ενδεχόμενο να συνδεθεί άμεσα το Ιράν με την επίθεση που έκανε η Χαμάς το περασμένο Σάββατο (7/10) να εμπλακεί στον πόλεμο, οπότε οι εξαγωγές πετρελαίου μίας από τις μεγαλύτερες παραγωγούς χώρες του κόσμου θα μειώνονταν και θα προκαλούσαν νέα μείωση της παγκόσμιας προσφοράς και έντονα ανοδική τάση των τιμών.

Ροή ειδήσεων

Advertisement