Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Η Σοφία Ζαχαράκη το Σάββατο στην Πάτρα

Published

on

Στην Πάτρα έχει προγραμματιστεί να παραστεί αύριο το απόγευμα η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφίας Ζαχαράκη, η οποία θα χαιρετίσει την ημερίδα που διοργανώνει ο Ιατρικός Σύλλογος Πατρών με θέμα το δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδας, στις 6:30 μ.μ. στο ξενοδοχείο «Αστήρ» (Αγίου Ανδρέου 16 – Πάτρα).

Η κα Ζαχαράκη ανακοίνωσε μια σειρά δράσεων για την αντιμετώπιση του δημογραφικού ζητήματος που ετοιμάζει το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας μιλώντας χθες το πρωί στην εκπομπή «Κοινωνία Ωρα Mega».
Όπως είπε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη, η μείωση των γεννήσεων είναι ένα πανευρωπαϊκό πρόβλημα.
«Οι τάσεις που καταγράφηκαν γύρω στο 1980, η μείωση των γεννήσεων, από τότε έχει ξεκινήσει και στην Ελλάδα, τώρα φέρνει το αποτέλεσμα. Έχουμε μείωση 150.000 Ελληνίδων που θα ήταν σε παραγωγική ηλικία από τη μείωση των γεννήσεων τότε. Έγινε μια μεγάλη δημογραφική αλλαγή που δεν την είδαμε μόνο εδώ, την βλέπουμε πανευρωπαϊκά, ακόμα και σε χώρες που είχαν πολύ ισχυρό κοινωνικό κράτος», επισήμανε η Σοφία Ζαχαράκη.
Όπως ανέφερε η υπουργός, το πλέγμα που θα εφαρμόσει το νεοσύστατο υπουργείο κινείται σε πέντε πυλώνες. «Πρώτος πυλώνας από τους πέντε για το σχέδιο δράσης του δημογραφικού που θα παραδοθεί στον πρωθυπουργό μετά από αναλυτική διαβούλευση με όλους τους φορείς και τα υπόλοιπα κόμματα, θα είναι η προστασία της οικογενειακής ζωής. Το δεύτερο είναι να ασχοληθούμε και με το κομμάτι της μεγαλύτερης συμμετοχής της γυναίκας στην εργασιακή ζωή», επισήμανε η Σοφία Ζαχαράκη.
«Το κομμάτι της ενημέρωσης θα είναι ένας βασικός πυλώνας στο κομμάτι του δημογραφικού σχεδίου», πρόσθεσε.
Μέσα στο πλέγμα αυτό, όπως είπε η Σοφία Ζαχαράκη, περιλαμβάνονται και επιδόματα, «εντός των δημοσιονομικών πλαισίων», τα οποία ήδη ενισχύουν το οικογενειακό εισόδημα, ενώ ξεχωριστή μέριμνα λαμβάνεται για τις μονογονεϊκές οικογένειες. «Η προστασία εκεί πρέπει ένα είναι ακόμη πιο έντονη», υπογράμμισε η υπουργός.
Στην ημερίδα, όπως αναφέρει η πρόεδρος του ΙΣΠ Άννα Μαστοράκου (η οποία θα συντονίζει την συζήτηση) έχουν προσκληθεί αξιόλογοι ομιλητές, οι οποίοι θα απαντήσουν στα παρακάτω κρίσιμα ερωτήματα: Ποια είναι η δημογραφική σύσταση της χώρας μας; Πώς θα εξελιχθεί τα επόμενα χρόνια; Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις του φαινομένου; Και τι μπορούμε να κάνουμε για να αυξήσουμε το δείκτη γονιμότητας αλλά και για να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα;
Σύμφωνα με το πρόγραμμα την ημερίδα θα χαιρετίσουν οι: Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος, Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης και Διοικητής 6ης ΥΠΕ Ιωάννης Καρβέλης.
Ομιλητές θα είναι οι:
– Κοτζαμάνης Βύρωνας
Καθηγητής Δημογραφίας, επιστ. υπεύθυνος του ερευνητικού προγράμματος (ΕΛ.ΙΔ. ΕΚ) «Δημογραφικά προτάγματα στην έρευνα και πρακτική στην Ελλάδα» με θέμα: «Γεννητικότητα, Γονιμότητα και το Περιβάλλον για την απόκτηση παιδιών στην Ελλάδα»
– Τραγάκη Αλεξάνδρα, Καθηγήτρια Οικονομικής Δημογραφίας Χαροκόπειου Πανεπιστημίου με τίτλο: «Δημογραφική πολιτική: στερεότυπα και προκλήσεις»
– Βέττας Νικόλαος, Γενικός Διευθυντής, Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών – ΙΟΒΕ Καθηγητής, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών με τίτλο: «Δημογραφικές τάσεις και οικονομική πολιτική».
– Μανωλοπούλου-Νικολοπούλου Αναστασία, εκπρόσωπος της ΑΣΠΕ, Πρόεδρος της Πολυτεκνικής Οργάνωσης Πατρών και Περιχώρων με τίτλο: «Δημογραφικό και Πολυτεκνία – το πρόβλημα και η λύση».
Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό. Θα χορηγηθούν βεβαιώσεις συμμετοχής.
Τέλος, να σημειωθεί πως την Κυριακή το πρωί θα τελεστεί θεία λειτουργία, με αρτοκλασία και μνημόσυνο για τους γιατρούς που έχουν φύγει από την επίγεια ζωή, στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας.
Την Οργανωτική Επιτροπή του Ι.Σ. Πατρών απαρτίζουν οι: Μαστοράκου Άννα, Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Πατρών, Θεοδωρόπουλος Παναγιώτης, Ιατρός – Παθολόγος, Κούλης Στέφανος, Ιατρός – Ψυχίατρος, Μουσαφείρης Κωνσταντίνος, Ιατρός – Ορθοπαιδικός και Πλώτας Παναγιώτης, Ιατρός Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής.

Ροή ειδήσεων

Advertisement