Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

«Εθνική μάχη για το δημογραφικό»- «Σε τέσσερις μήνες θα παραδώσουμε το σχέδιο δράσης»

Δέσμη νομοθετικών παρεμβάσεων ανακοίνωσε από την Πάτρα η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη

Published

on

 

Της Ελένης Α. Γεωργοπούλου

«Δίνουμε εθνική μάχη με μια δέσμη μέτρων για το δημογραφικό, το οποίο είναι ένα πολυδιάστατο ζήτημα με ευρωπαϊκές και διεθνείς διαστάσεις», ανέφερε από την Πάτρα η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη, μιλώντας χθες το απόγευμα στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Πατρών στο ξενοδοχείο «Αστήρ».
Η κα Ζαχαράκη αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα της ίδρυσης του νεοσύστατου Υπουργείου με απόφαση του Πρωθυπουργού, δεδομένου ότι όπως δείχνουν και τα πρόσφατα στοιχεία της Eεθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας παρατηρείται μεγάλη μείωση στις γεννήσεις στην χώρα μας ενώ συρρικνώνεται συνεχώς το ποσοστό γεννήσεων γυναικών στην αναπαραγωγική ηλικία ( 20 – 40 ετών).
«Είμαστε εδώ για παράξουμε πολιτικές. Η βασική κατεύθυνση που έδωσε ο Πρωθυπουργός είναι να συντάξουμε ένα σχέδιο δράσης, το οποίο θα το παραδώσουμε σε τέσσερις μήνες και θα έχει ξεχωριστούς πυλώνες» ανέφερε σε δηλώσεις της η κα Ζαχαράκη αναλύοντας τα επιμέρους μέτρα που επεξεργάζεται το Υπουργείο.

ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ 9ΜΗΝΗΣ ΑΔΕΙΑΣ

Πρώτος και βασικός πρώτος πυλώνας όπως είπε, είναι η εναρμόνιση της επαγγελματικής με την οικογενειακή ζωή. Ανακοίνωσε πως «ήδη προχθές νομοθετήθηκε ότι οι μητέρες αυτοαπασχολούμενες και οι αγρότισσες θα δικαιούνται από 1/1/2024 ειδική αμειβόμενη 9μηνη άδεια στα πρότυπα της αντίστοιχης άδειας για τις εργαζόμενες μητέρες με σχέση εξαρτημένης εργασίας, με μηνιαίο επίδομα από τη ΔΥΠΑ ίσο με τον κατώτατο μισθό, όπως επίσης να μεταβιβάζεται μέρος της άδειας στον πατέρα».
1.000 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΠΑΙΔΙ ΑΠΟ 1/1/2024
Παράλληλα, αναφέρθηκε στην αύξηση επιδομάτων από 1/1/2024 και του αφορολογήτου, 1.000 ευρώ ένα παιδί, όπως επίσης και στην αύξηση των θέσεων σε βρεφονηπιακούς σταθμούς.
Δεύτερος πυλώνας όπως είπε είναι το εργασιακό και ανέφερε πως αυξάνοντας τον προϋπολογισμό για θέσεις παιδιών στους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς μέσω Voucher
«Δώσαμε το ποσό των 340 εκατομμυρίων για Voucher και φέτος θα αυξήσουμε το ποσό το 23 -24 εκατομμύρια με τη συμμετοχή του Κράτους για να έχουμε ακόμα μεγαλύτερο αριθμό θέσεων. Και θα συνεχίσουμε μαζί με τη βοήθεια του ταμείου ανάκαμψης για περισσότερες θέσεις σε βρεφονηπιακούς σταθμούς για να μπορεί να βγει η οικογένεια και κυρίως η μητέρα και να συμμετάσχει στην επαγγελματική ζωή».
Τρίτος πυλώνας, συνέχισε η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, αφορά την ανάπτυξη και τους μισθούς, λέγοντας «όσο πιο πολύ αυξάνεται ο κατώτατος μισθός αλλά και ο μισθός που δίνεται κατά μέσο όρο και στον ιδιωτικό τομέα και στο δημόσιο θα μπορέσουν πιο εύκολα οι νέοι που επιθυμούν να κάνουν οικογένεια. Είναι υποχρέωση του Κράτους να δημιουργήσει το πλαίσιο για να νιώσουν οι νέοι αυτή την ασφάλεια και την αισιοδοξία».

835 ΔΑΝΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ «ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ»

Για το στεγαστικό, η κα Ζαχαράκη ανέφερε πως «για πρώτη φορά το κράτος δίνει τη δυνατότητα σε ένα νέο ζευγάρι να αποκτήσει ένα σπίτι. Ήδη έχουν εκταμιευθεί οι πρώτες δόσεις για 825 δάνεια από το πρόγραμμα «Σπίτι μου» το οποίο θα συνεχίσει να τρέχει καθώς εξασφαλίσαμε 1 δισεκατομμύριο (αυξήσαμε κατά 500 εκατομμύρια τα χρήματα) γιατί ήταν πραγματικά πρωτοφανής η θετική ανταπόκριση των νέων ζευγαριών», ενώ ανακοίνωσε και νέα προγράμματα όπως «Ανακαινίζω νοικιάζω» που θα τρέξει το επόμενο χρονικό διάστημα, όπως επίσης και το πρόγραμμα «Νταντάδες της γειτονιάς» που θα εφαρμοστεί στα τέλη του 2023.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ

Η κα Ζαχαράκη δήλωσε ότι θα δοθεί βάρος και στο θέμα της υπογονιμότητας, λέγοντας πως θα καταγράψουν προτάσεις από την επιστημονική κοινότητα, την αυτοδιοίκηση και όλους όσους νοιάζονται για αυτό το ζήτημα ώστε τους επόμενους τέσσερις μήνες να καταθέσουν σύνολο μέτρων και δημοσιονομικών αλλά και κοινωνικών το οποίο θα αναφέρεται αποκλειστικά στο θέμα του δημογραφικού.

«ΚΙΝΗΤΡΑ ΓΙΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ»

Ερωτηθείσα για τις παρεμβάσεις του Υπουργείου προκειμένου να δοθούν κίνητρα για να αποκτήσει ζωή η περιφέρεια η κα Ζαχαράκη αναφέρθηκε στην μεγάλη αξία που έχει η επιστροφή των νέων που έφυγαν κατά την περίοδο της κρίσης.
«Κάποιοι άρχισαν να επιστρέφουν στη χώρα και θα δοθούν κίνητρα με τον αναπτυξιακό νόμο, ο οποίος ήδη δίνει μεγαλύτερη ποσοστό να κάνει κάποιος μία επιχειρηματική δράση στην περιφέρεια να μπορέσει να έχει κίνητρο» τόνισε και ανακοίνωσε πως το Υπουργείο μας θα έχει πάρα πολλά νομοσχέδια σε συνεργασία με τα Υπουργεία Εσωτερικών, Οικονομικών, Ανάπτυξης, τα οποία θα είναι σε φάση για να ανακοινωθούν και να αποτυπωθούν δημοσιονομικά από το πρώτο τρίμηνο του 2011.

ΥΙΟΘΕΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΔΟΧΗ

Το επόμενο νομοσχέδιο που ετοιμάζεται αφορά όπως είπε η κα Ζαχαράκη την ενίσχυση του θεσμού της υιοθεσίας και της αναδοχής, «ένα κομμάτι το οποίο πραγματικά απασχολεί πάρα πολύ κόσμο και οφείλουμε να δράσουμε»

ΚΑΙ ΣΤΗ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ

Κλείνοντας μίλησε για τις νομοθετικές παρεμβάσεις στο θέμα των επιδομάτων.
«Το 50% αυτών θα δίνονται από χρεωστική κάρτα, δίνεται ίδιο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα όπως επίσης και ένα πολύ σημαντικό κομμάτι για την κοινωνική επιχειρηματικότητα. Άρα αρκετές νομοθετικές πρωτοβουλίες του νέου υπουργείου, η σύσταση του οποίου την χρειαζόταν η κοινωνία θέτοντας στο επίκεντρο την οικογένεια αλλά και την μακροχρόνια φροντίδα, που αγγίζει και αυτό το δημογραφικό και σε αυτό θα έχουμε μία πρωτοβουλία και θα συνεργαστούμε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για αυτό», κατέληξε η κα Ζαχαράκη.

Α.Μαστοράκου: «δραματική μείωση του πληθυσμού της χώρας μας»- «Καμπανάκι» για την μείωση του πληθυσμού

 

Άκρως ανησυχητικά είναι τα στοιχεία για το δημογραφικό της χώρας μας εξαιτίας του αρνητικού ισοζυγίου γεννήσεων και θανάτων που καταγράφεται πανελλαδικά αλλά και κυρίως στην περιφέρεια και σε ορεινούς δήμους.
Τα παραπάνω στοιχεία τονίστηκαν από τους ομιλητές της ημερίδας που διοργάνωσε ο Ιατρικός Σύλλογος, με την πρόεδρο του Δ.Σ. Άννα Μαστοράκου να τονίσει στην εισαγωγική της τοποθέτηση πως «η Ελλάδα αντιμετωπίζει δραματική μείωση του πληθυσμού της, η πτώση της γονιμότητας είναι κάτω από 1,5 τέκνο ανά γυναίκα, έχουμε αρνητικό ισοζύγιο γεννήσεων/θανάτων, μαζική μετανάστευση και οικονομικές κρίσεις. Παράλληλα, η μείωση του ποσοστού θνησιμότητας και η αύξηση του προσδόκιμου ζωής οδηγούν στην γήρανσή του, με την Ελλάδα να είναι στην πρώτη εξάδα των γηρασκουσών χωρών παγκοσμίως».
ΚΟΤΖΑΜΑΝΗΣ: «1,5 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ΛΙΓΟΤΕΡΟΙ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2050»
Ο Βύρωνας Κοτζαμάνης, καθηγητής Δημογραφίας, επιστ. υπεύθυνος του ερευνητικού προγράμματος (ΕΛ.ΙΔ. ΕΚ) «Δημογραφικά προτάγματα στην έρευνα και πρακτική στην Ελλάδα» αναφέρθηκε στην μείωση του πληθυσμού μέχρι το 2050 κατά 1 με 1,5 εκατομμύριο, ενώ έκρουσε τον κώδωνα και για την περιοχή μας λέγοντας πως στην Πάτρα η αναλογία γεννήσεων και θανάτων είναι 1:1, ενώ στα Καλάβρυτα είναι 1:10 με 1:15!» κρούοντας τον κώδωνα για τις ορεινές περιοχές όχι μόνο της Αχαΐας αλλά όλης της χώρας.

ΟΜΙΛΙΕΣ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ

Ενδιαφέρουσες προσεγγίσεις έκαναν οι: Αλεξάνδρα Τραγάκη καθηγήτρια Οικονομικής Δημογραφίας Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, ο Νικόλαος Βέττας, Γενικός Διευθυντής, Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών – ΙΟΒΕ, και η πρόεδρος της Πολυτεκνικής Οργάνωσης Πατρών και Περιχώρων Τασία Μανωλοπούλου-Νικολοπούλου.
Χαιρετισμούς στην ημερίδα απηύθυναν ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη π. Προκόπιου Κόρδα, του βουλευτή Αχαΐας Ιάσων Φωτήλα, του αντιπεριφερειάρχη Φωκίωνα Ζαϊμη, του διοικητή της 6ης ΥΠΕ Γ. Καρβέλη, ενώ ανάμεσα στο ακροατήριο ήταν διοικητές νοσοκομείων, εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης και φορέων, γιατροί και πολίτες.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement