Connect with us

Ελλάδα

Τι αλλάζει σε επικουρική ασφάλιση και συντάξεις

Published

on

Στην παρουσίαση του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου που επικεντρώνεται στην ανάπτυξη του δεύτερου προαιρετικού πυλώνα ασφάλισης, των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης και την ενιαιοποίηση των προϋποθέσεων θεμελίωσης επικουρικής σύνταξης προχώρησε χθες η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας, υπό υπουργό Άδωνι Γεωργιάδη.

Το νέο νομοσχέδιο προβλέπει τις εξής βασικές παρεμβάσεις:
– Την ενθάρρυνση της νόμιμης απασχόλησης συνταξιούχων με την κατάργηση της περικοπής του 30% της σύνταξης του εργαζόμενου συνταξιούχου και τη θέσπιση μη ανταποδοτικού πόρου υπέρ e-ΕΦΚΑ υπολογιζόμενου επί του εισοδήματος από την ασφαλιστέα εργασία, που ευνοεί τη συντριπτική πλειονότητα των εργαζομένων συνταξιούχων.
-Τη δυνατότητα συνταξιοδότησης μη μισθωτών με ληξιπρόθεσμες οφειλές ασφαλιστικών εισφορών στον e-ΕΦΚΑ έως 30.000 ευρώ που ισχύει σήμερα (έως 10.000 ευρώ για αγρότες από 6.000 ευρώ που ισχύει σήμερα), με αυστηρά κριτήρια διαπίστωσης πραγματικής αδυναμίας πληρωμής. Πάντως ο Υπ. Εργασίας, κος Άδωνις Γεωργιάδης, κατά τη συνέντευξη τύπου του σήμερα άφησε ξεκάθαρα ανοιχτό το ενδεχόμενο για παραπέρα αύξηση του ορίου οφειλής (σ.σ. πάνω από 30.000 ευρώ) για να βγει κανείς στη σύνταξη σε περίπτωση που πραγματικά δεν έχει τη δυνατότητα να την εξοφλήσει.
– Την έκτακτη ενίσχυση των συνταξιούχων με προσωπική διαφορά.
– Την ανάπτυξη του δεύτερου προαιρετικού πυλώνα ασφάλισης –δηλαδή, των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης.
– Την ενιαιοποίηση των προϋποθέσεων θεμελίωσης επικουρικής σύνταξης και την επιτάχυνση της απονομής των εκκρεμών επικουρικών συντάξεων.
– Tην επέκταση του επιδόματος μητρότητας της ΔΥΠΑ για 9 μήνες και στις μη μισθωτές (αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες) μητέρες.
-Tην καθιέρωση προπληρωμένης κάρτας για την καταβολή της πλειοψηφίας των επιδομάτων της ΔΥΠΑ και του ΟΠΕΚΑ.
-Την προϋπόθεση ύπαρξης ενεργού ΑΜΚΑ για την παροχή δωρεάν υγειονομικής κάλυψης στα δημόσια νοσοκομεία σε ανασφάλιστους.
Όπως είπε ο υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης, δεν φορολογούνται τα εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων και η εισαγωγή φορολογικών συντελεστών με κλιμακωτό τρόπο θα αφορά μόνο τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης.
Ο κ. Γεωργιάδης χαρακτήρισε το θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης, που ισχύει από το 2002, ως αντιπαραγωγικό και υπογράμμισε ότι οι διατάξεις του νέου νομοσχεδίου επιδιώκουν να δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη του θεσμού της επαγγελματικής ασφάλισης.

Ροή ειδήσεων

Advertisement