Connect with us

Παναχαϊκή

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Τραγική κατάσταση στην Super League 2

Published

on

Ο παλαίμαχος τερματοφύλακας και πρόεδρος του ΠΣΑΠΠ, Γιώργος Μπαντής μιλάει στη «Γ» για το «ΧΑΟΣ» της β’ τη τάξει «επαγγελματικής κατηγορίας»

 

«Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου  Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών  και Ποδοσφαιριστριών (ΠΣΑΠΠ) Γιώργος Μπαντής, μιλάει στην «Γ» για το πώς γεννήθηκε η ιδέα για το ντοκιμαντέρ «ΧΑΟΣ» που πραγματικά αναδεικνύει την τραγική κατάσταση που επικρατεί στην Super League 2 αφήνοντας πολλούς, παρά το γεγονός ότι γνώριζαν, έκπληκτους».

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΣΤΟΝ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟ Κ. ΓΑΛΑΡΙΩΤΗ

Ο παλαίμαχος κίπερ είναι ένας άνθρωπος με πολλές κοινωνικές ανησυχίες και όσοι τον γνωρίζουν μιλούν, με τα καλύτερα λόγια.

Ξεχωρίζει για την ευγένειά του αλλά και τον αγώνα που δίνει στα κοινωνικά ζητήματα.

Δεν μασάει τα λόγια του παίρνοντας ξεκάθαρες θέσεις και αποφάσεις και γι’ αυτό άλλωστε έχει επάξια το χρίσμα του προέδρου τα τελευταία χρόνια στον ΠΣΑΠΠ.

Μην ξεχνάμε ότι ο Γιώργος Μπαντής έδωσε τον δικό του αγώνα βγαίνοντας στο τέλος νικητής καθώς είχε σταθεί στο πλευρό του Έλληνα τερματοφύλακα της ΑΕΛ, Κώστα Θεοδωρόπουλου, όταν η διοίκηση των βυσσινί θέλησε να λύσει το συμβόλαιό του, ενώ ανήκει στους πληγέντες των πλημμυρών κι αναρρώνει από έναν δύσκολο τραυματισμό.

Ο Γιώργος Μπαντής μοχθεί για τα δικαιώματα των επαγγελματιών του ποδοσφαίρου καθώς βλέπει ότι υπάρχουν παράγοντες που δεν δείχνουν την παραμικρή συναισθηματική ευαισθητοποίηση αφήνοντας τους στην τύχη τους.

Ο Γιώργος Μπαντής  στο παρελθόν υπερασπίστηκε την εστία πολλών ομάδων κυρίως σε Ελλάδα αλλά και Κύπρο. Το ήθος του είναι γνωστό στον χώρο του ποδοσφαίρου και δεν είναι τυχαίο πως από όποια ομάδα έχει περάσει όλοι έχουν να λένε τα καλύτερα.

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΝΤΗΣ

Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Αμειβόμενων Ποδοσφαιριστών-Ποδοσφαιριστριών Γιώργος Μπαντής γεννήθηκε στις 30 Απριλίου 1985 στην Χαλκιδική και ασχολήθηκε επαγγελματικά με το ποδόσφαιρο, αγωνιζόμενος στη θέση του τερματοφύλακα. Ξεκίνησε την καριέρα του από τις ακαδημίες της ποδοσφαιρικής ομάδας της πατρίδας του Άκανθος FC Ιερισσός Χαλκιδικής. Το 2001 εντάχθηκε στην ακαδημία ποδοσφαίρου του Ηρακλή Θεσσαλονίκης και από τη σεζόν 2005–06 ανήκει στο επαγγελματικό δυναμικό. Το καλοκαίρι του 2011 υπέγραψε τριετές συμβόλαιο με τον Αστέρα Τρίπολης και στις 20 Μαΐου 2014 ανανέωσε το συμβόλαιό του για δύο ακόμη χρόνια, λαμβάνοντας μέρος στο Europa League. Τον Νοέμβριο του 2016 μετακόμισε στην Ομόνοια Λευκωσίας. Την περίοδο του 2017-2018 φόρεσε τη φανέλα του ιστορικού Πανιώνιου και την επόμενη χρονιά (2018-2019), μεταγράφηκε στη Λαμία, όπου «κρέμασε» τα γάντια του.

Η ΚΑΡΙΕΡΑ ΤΟΥ ΜΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ

2005–2011    Ηρακλής         21        (0)

2011–2016    Αστέρας Τρίπολης    50        (0)

2016–2017    Ομόνοια         0          (0)

2017–2018    Πανιώνιος     5          (0)

2018–2019    Λαμία 0          (0)

 

«Γ»: Γιατί μπήκατε στην διαδικασία να γυρίσετε αυτό το βίντεο και ποια μηνύματα θέλετε να περάσετε;
«Ηταν μία απόφαση που ωρίμαζε μέσα μας για μεγάλο χρονικό διάστημα. Παρά τις συνεχείς επαφές μας με τους αρμόδιους φορείς στους οποίους και μεταφέραμε την κατάσταση, αλλά και δημόσιες τοποθετήσεις μας, βλέπαμε πως δεν αλλάζει κάτι. Αποφασίσαμε λοιπόν να δώσουμε βήμα στους ίδιους τους ποδοσφαιριστές, με σκοπό να αναδείξουμε ακόμη καλύτερα το μέγεθος του προβλήματος. Ηταν κάτι σαν έσχατη λύση να το πω έτσι, μήπως και αντιληφθούν οι αρμόδιοι πως η κατάσταση βρίσκεται στο απροχώρητο».

«Γ»: Αρκεί ένα βίντεο, ένας κούκος να φέρει την άνοιξη;
«Το ντοκιμαντέρ δεν έγινε με σκοπό να δώσει λύσεις, δεν μπορεί άλλωστε ο ΠΣΑΠΠ θεσμικά να το πράξει. Ο Σύνδεσμος δεν είναι διοργανώτρια αρχή ή πολιτεία, ώστε να έχει τη δυνατότητα να λαμβάνει αποφάσεις. Θεωρούμε όμως πως πλέον όλοι ξέρουν και κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί πως δεν γνωρίζει. Η αλήθεια βρίσκεται ωμή μπροστά στους αρμόδιους».

«Γ»: Μπορείτε να μας πείτε πόσοι ποδοσφαιριστές αμείβονται αξιοπρεπώς και σε τακτά χρονικά διαστήματα;
«Στη Super League 1 δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, μόνο ορισμένες μεμονωμένες περιπτώσεις. Στη Super League 2 όμως η κατάσταση ξεφεύγει συνεχώς. Ακριβή αριθμό δεν μπορώ να πω, γιατί βρισκόμαστε στην αρχή της σεζόν και ακόμη είναι νωρίς. Ας μην γελιόμαστε όμως, όσο προχωράμε στη χρονιά θα διογκώνεται συνεχώς το πρόβλημα, επειδή αρκετές ομάδες που τίθενται εκτός στόχων επί της ουσίας θα τα… παρατήσουν. Οταν ξέρεις πως κατά πάσα πιθανότητα του χρόνου δεν θα βρίσκεσαι σε επαγγελματική κατηγορία, ποιος ο λόγος να μπεις στη διαδικασία τακτοποίησης όλων των εκκρεμοτήτων σου ώστε να πάρεις άδεια;».

«Γ»: Ποια περιθώρια έχετε εσείς για να υπερασπιστείτε και να διασφαλίσετε τα συμφέροντα των ποδοσφαιριστών που παραμένουν επί μακρόν απλήρωτοι και αδυνατούν κυριολεκτικά να επιβιώσουν;
«Κινούμαστε νομικά κατά ΠΑΕ, μέσω προσφυγών και κατάπτωσης εγγυητικών. Ύστερα υπάρχουν περιπτώσεις όπου πάμε και εναντίον φυσικών προσώπων. Όμως, κακά τα ψέματα οι νόμοι είναι διάτρητοι και πολλές φορές παρατηρείται το φαινόμενο χρονοβόρων διαδικασιών.  Εκεί που υστερούμε είναι στην πρόληψη. Δηλαδή άνθρωποι και ομάδες που δεν πληρούν τα κριτήρια, λαμβάνουν το «πράσινο φως» και συμμετέχουν στο πρωτάθλημα. Εάν γίνονταν έλεγχοι και υπήρχαν δικλείδες ασφαλείας, δεν θα οδηγούμασταν σε εκατοντάδες προσφυγές και νομικές διεκδικήσεις».

«Γ»: Έχετε επαρκή νομική υποστήριξη ή μήπως μπορείτε να ενισχύσετε το σύνδεσμό σας ως προς αυτή;
«Είναι αυτό που σας είπα παραπάνω. Αν υπήρχαν ξεκάθαροι κανόνες ως προς το ποιος και με ποιες προϋποθέσεις μπορεί να συμμετάσχει στο πρωτάθλημα με την ιδιότητα του μεγαλομετόχου και της ομάδας ευρύτερα, τότε δεν θα οδηγούμασταν σε αυτές τις καταστάσεις. Προσωπικά εύχομαι να έρθει η στιγμή που δεν θα χρειάζεται ο ΠΣΑΠΠ νομική υπηρεσία, γιατί σε αυτή την περίπτωση σημαίνει πως όλα θα λειτουργούν σωστά».

«Γ»: Ενώ στο διοικητικό συμβούλιο του ΠΣΑΠΠ βρίσκονται ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται είτε στο εξωτερικό, είτε στην Σούπερ Λιγκ 1 μπορούν να επηρεάζουν τους διοικούντες των ΠΑΕ των συλλόγων της μεγάλης κατηγορίας;

«Όλοι οι ποδοσφαιράνθρωποι της χώρας ξέρουν και αναγνωρίζουν το μέγεθος του προβλήματος στη Super League 2. Ομως δεν είναι τόσο απλό. Στη λίγκα υπάρχει διοργανώτρια αρχή, υπάρχει η ΕΠΟ και το κράτος. Δεν μπορεί μία ΠΑΕ ή και οι παίκτες από μόνοι τους να κάνουν το οτιδήποτε».

«Γ»: Ως πρόεδρος πανελλήνιου συνδέσμου και βλέποντας σε όλους τους συλλόγους της μεγάλης κατηγορίας να αγωνίζονται ξένοι ποδοσφαιριστές πόσο σας πικραίνει αυτό;
«Είμαστε από τους πρώτους που αναδείξαμε το πρόβλημα, πριν από περίπου δύο χρόνια. Το λέμε και θα το λέμε πως χωρίς Έλληνες ποδοσφαιριστές δεν υπάρχει ελληνικό ποδόσφαιρο. Σίγουρα είναι καλό που πολλοί παίκτες πάνε στο εξωτερικό και διαπρέπουν, όμως εδώ δεν λαμβάνουν την αναγνώριση που τους αξίζει. Θεωρούμε πως πρέπει να μπουν κάποια όρια.  Και εδώ μπαίνει και η Super League 2. Παλαιότερα όπου ήταν μία δυνατή και άκρως ανταγωνιστική κατηγορία, αποτελούσε το «φυτώριο», να το πω έτσι των Ελλήνων ποδοσφαιριστών. Για παράδειγμα οι περισσότεροι της γενιάς του 2004 έκαναν εκεί το… αγροτικό τους, όπως λέγεται. Ο μαρασμός και η απαξίωσή της, συνέβαλαν και στη μείωση της ανάδειξης Ελλήνων παικτών. Δεν είναι τυχαίο αυτό».

«Γ»: Ο προηγούμενος πρόεδρος Αντώνης Αντωνιάδης είχε προσπαθήσει να το αλλάξει αλλά δεν τα κατάφερε,  εσείς θα επανέλθετε;
«Έχουμε κάνει κάποιες προτάσεις, αλλά υπάρχει και ο παράγοντας εργατικό δίκαιο κ.ο.κ. Δεν είναι τόσο απλό».

«Γ»: Είναι επαρκές το θεσμικό πλαίσιο που έχει η πολιτεία για την απρόσκοπτη και ανέφελη διεξαγωγή των ποδοσφαιρικών πρωταθλημάτων και ειδικά αυτή της Σούπερ Λιγκ 2;
«Θεσμικό πλαίσιο υπάρχει, όπως και νόμοι. Ωστόσο υπάρχει πρόβλημα στην εφαρμογή τους».

«Γ»: Κλείνοντας να σε ρωτήσω. Αντέχει η Ελλάδα την Σούπερ Λιγκ 2;
«Φυσικά. Πριν από μερικά χρόνια είχε τον άτυπο τίτλο ενός από τα πλέον αμφίρροπα και ανταγωνιστικά πρωταθλήματα της Ευρώπης. Θυμάστε μέχρι και την περασμένη δεκαετία τι συνέβαινε; Μετά άρχισε η απαξίωσή του. Στην Ελλάδα πρέπει να έχουμε Super League 2, αλλά σωστά δομημένη, με κανόνες και όχι να ξεκινά κάθε χρόνο τον Δεκέμβριο! Τουλάχιστον φέτος άρχισε στην ώρα της. Έτσι θα έρθουν χορηγοί και θα αυξηθεί το ενδιαφέρον του κόσμου. Θα γίνει και πάλι μία εμπορική και ελκυστική λίγκα».

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement