Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Κοινά σημεία στη δράση των κακοποιών που κρύβονται πίσω από τις ανατινάξεις των ΑΤΜ

Published

on

Σε σπείρα κακοποιών του κοινού ποινικού δικαίου που τον τελευταίο μήνα έχει βάλει στο στόχαστρο τα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης στην ευρύτερη περιοχή της δυτικής Πελοποννήσου, με δύο από αυτά να βρίσκονται στην Ηλεία, φαίνεται πως οδηγούνται αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. τόσο σε τοπικό όσο και σε κεντρικό επίπεδο, μιας και στις έρευνες σε κάποιες από αυτές τις περιπτώσεις έχει εμπλακεί και το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Η εμπλοκή του 2ου Τμήματος της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας αφορά το γεγονός ότι ερευνητές της ΕΛ.ΑΣ. έχουν σαφείς ενδείξεις πως οι δράστες κάνουν εξορμήσεις από περιοχή της Αττικής προς επαρχιακές πόλεις, γνωρίζοντας καλά το τοπικό οδικό δίκτυο, από το οποίο διαφεύγουν.

Παράλληλα, υπάρχουν κοινά στοιχεία που συνδέουν μέχρι στιγμής τις τρεις από τις τέσσερις υποθέσεις ανατινάξεις των ΑΤΜ σε Πεταλίδι Μεσσηνίας, Ανδραβίδα Ηλείας και Αίγιο Αχαΐας, μιας και οι κακοποιοί έκαψαν τα οχήματά τους και διέφυγαν με συνεργούς τους, οι οποίοι τους περίμεναν σε προκαθορισμένο σημείο με διαφορετικό όχημα

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες της εφ. «Πατρίς» στις παραπάνω υποθέσεις εκτιμάται ότι οι κακοποιοί είναι ίδιοι, καθώς η σωματοδομή των δραστών που είχαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους, όπως καταγράφηκε από τις κάμερες ασφαλείας φαίνεται πως είναι ίδια. Ακόμα ένα στοιχείο που οδηγεί στο ενδεχόμενο να πρόκειται για την ίδια σπείρα είναι το γεγονός ότι οι άγνωστοι έχουν «χτυπήσει» μόνο μηχανήματα της Εθνικής Τράπεζας, γνωρίζοντας ότι οι κασετίνες της δεν περιέχουν χρωμοπαγίδα, μιας και τόσο στην Ανδραβίδα όσο και στη Δίβρη τα χρήματα καταστράφηκαν λόγω της έκρηξης.

Όσον αφορά την πιο πρόσφατη χρονικά υπόθεση της ανατίναξης του ΑΤΜ στη Δίβρη, που σημειώθηκε τα ξημερώματα της περασμένης Κυριακής, δεν έχει εντοπιστεί από τους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πύργου, που σε πρώτη φάση ερευνούν προανακριτικά την υπόθεση, κάποιο στοιχείο μου να μαρτυρά ότι η ομάδα κακοποιών έκαψε το όχημα της και διέφυγε με διαφορετικό μέσο. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες της εφ. «Πατρίς» η διαφυγή της φαίνεται πως έγινε από επαρχιακή οδό στη νότια πλευρά της Αχαΐας, στα σύνορα με την Ηλεία.

Το πρώτο από τα τέσσερα περιστατικά, που ήταν και το μόνο που οι δράστες κατάφεραν να αποσπάσουν χρήματα, σημειώθηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης 4 Οκτωβρίου στο Πεταλίδι Μεσσηνίας. Τρεις κουκουλοφόροι φορώντας λευκές στολές έφτασαν με ένα αυτοκίνητο το οποίο δεν έφερε πινακίδες κυκλοφορίας έξω από αρτοποιείο της κεντρικής πλατείας στο οποίο ήταν εγκατεστημένο ΑΤΜ της Εθνικής Τράπεζας. Απειλώντας με όπλα τους δύο εργαζόμενους του φούρνου και αφού τους εξανάγκασαν να φύγουν, έκοψαν με τροχό το πίσω μέρος του ΑΤΜ, το ανατίναξαν και πήραν τις κασετίνες που περιείχαν περισσότερα από 200.000 ευρώ. Αργότερα, αυτοκίνητο, το οποίο εκτιμάται ότι είναι αυτό που χρησιμοποίησαν οι δράστες, βρέθηκε καμένο στην περιοχή Μπουμπούκας, κοντά στο Πεταλίδι.

Με παρόμοιο τρόπο έδρασαν οι τρεις κουκουλοφόροι και στην περιοχή της Ανδραβίδας, όπου αποπειράθηκαν να κλέψουν ΑΤΜ που ήταν εγκατεστημένο σε super market.

Το δεύτερο συμβάν σημειώθηκε στις 3.15 τα ξημερώματα της Παρασκευής 6 Οκτωβρίου. Οι κινήσεις των δραστών, που καταγράφηκαν από το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης, έδειξαν ότι οι δράστες, έσπασαν πρώτα την είσοδο του καταστήματος με ένα κλεμμένο αυτοκίνητο SUV Peugeot 3008, ανατίναξαν με εκρηχτικά χαμηλής ισχύς το μηχάνημα ανάληψης, ωστόσο δεν κατάφεραν να αποσπάσουν τις κασετίνες με τα χρήματα. Στην συνέχεια κατευθύνθηκαν σε αγροτική περιοχή στο Τραγανό, περίπου ενάμιση χιλιόμετρο μακριά από το σημείο της επίθεσης όπου και εγκατέλειψαν το λευκό SUV βάζοντάς του φωτιά για να εξαφανίσουν κάθε τους ίχνος. Της υπόθεσης έχει επιληφθεί προανακριτικά το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Ασφάλειας Αττικής, καθώς υπάρχουν στοιχεία που μαρτυρούν ότι δράστες ήρθαν και έφυγαν από την Αττική.

Διαφορετικά ήταν τα πράγματα στην τρίτη κατά χρονική σειρά υπόθεση, καθώς οι δράστες που αποπειράθηκαν να κλέψουν ΑΤΜ στο Αίγιο εντοπίστηκαν από περίπολο της ΕΛ.ΑΣ. και υπήρξε ανταλλαγή πυροβολισμών. Όλα συνέβησαν το Σαββάτου 14 Οκτωβρίου και ώρα 5 τα ξημερώματα, όπου στην οδό Αιγιαλέως, στην είσοδο super market άγνωστοι προσπάθησαν να ανατινάξουν το ΑΤΜ Εθνικής Τράπεζας. Οι τέσσερις δράστες «συναντήθηκαν» με όχημα του Τμήματος Ασφάλειας Αιγιαλείας και ξεκίνησαν να πυροβολούν. Οι αστυνομικοί ανταπέδωσαν τα πυρά, χωρίς να υπάρξει τραυματισμός, οι οποίοι στην συνέχεια διέφυγαν με το αυτοκίνητό τους προς την παλιά εθνική οδό Πατρών– Κορίνθου, του έβαλαν φωτιά κοντά στην ανατολική είσοδο της πόλης και τράπηκαν σε φυγή με διαφορετικό όχημα.

 

Κοινά σημεία στη δράση των κακοποιών που κρύβονται πίσω από τις ανατινάξεις των ΑΤΜ

Ροή ειδήσεων

Advertisement